Tjedan svemira

20201009_164335Tijekom tjedna svemira koji se obilježava od 4. do 10. listopada učenici naše Škole sudjelovali su brojnim aktivnostima u kojima su proučavali svemir.

Učenici prvih razreda upoznali su se s našom galaksijom putem radionica i filmova o svemiru. Proučavali su nebeski svod, crtali planete, izrađivali teleskop te pratili kretanje planeta uz ples i pokret.

Učenici drugih razreda su pomoću globusa i svjetiljke učili o izmjeni dana i noći, slušali priče i iskustva astronauta. Održane su i likovne radionice na kojima su učenici slikali Sunčev sustav, astronaute, svemirske letjelice ili planete po izboru.

Učenici trećih razreda su se prisjetili svih poznatih sadržaja, slikali planete i izradili Sunčev sustav. Naučili su ponešto o zviježđu. Proučavali su likove na nebeskom svodu. Tako su pokušali u razredu prikazati raspored zvijezda u Malom medvjedu, Velikom medvjedu, Risu, Zmaju i Žirafi. I Mali glagoljaši okušali su se u istome te su stvarali svoja zamišljena zvježđa u obliku glagoljičnoh slova.

U 4.a učenici su gčedali dokumentarni film Enciklopedija svemira putem kojeg su spoznavali o beskonačnom prostoru koji nas okružuje. Na likovnoj radionici oslikavali su mistično zvijezdano nebo i planete Sunčevog sustava.

Na izvannastavnoj aktivnosti Kazalište sjena učenici četvrtih razreda na neobičan i zanimljiv način obilježili su Svjetski tjedan svemira. Učenici su upoznati s mjesečevim mijenama zornim prikazom. Mjesečeve mijene su posljedica okretanja Mjeseca oko planeta Zemlje te su tako i učenici pomoću grafoskopa kao izvora svjetlosti (Sunce), lopte (Mjesec) i svojih malih glavica (Zemlja) mogli vidjeti sjenu koja pada na Mjesec (loptu) ovisno o položaju Zemlje. Učenici su zajedno sa svojom mentoricom Barbarom Stipetić izradili i lutke mjesečevih mijena pomoću plastičnih čaša, selotejpa, marketa i tako s malim svjetiljkama stvorili osam mjesečevih mijena.

S velikim interesom nastavljamo učiti i istraživati o velikoj nepoznici zvanoj svemir.