Događanja

Međunarodni dan sestrinstva

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2020. godinu “Godinom Sestrinstva i Primaljstva”, a u utorak 12. svibnja u cijelom je svijetu obilježen Međunarodni dan sestrinstva u znak sjećanja na rođenje Florence Nightingale, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva. Medicinske sestre, tehničari i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu, pogotovo u ovom specifičnom razdoblju u kojem smo se svi skupa našli. Svoj su život posvetile brizi za potrebite, kojima pružaju kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu njegu, a njihova je edukacija temeljena na dokazima i cjeloživotnom učenju. Kao znak podrške istima odlučili smo u našoj školi organizirati raznovrsne kreativne i zanimljive aktivnosti s učenicima i sve što napravimo objaviti na našoj web stranici škole.

Učenici prvih  i drugih razreda nacrtali su i izradili plakate i panoe raznih veličina na temu podrške medicinskom osoblju u vrijeme korone, a naši trećaši su se potrudili i za njih napisali predivne molitve i zahvale na svemu što čine. Četvrti i peti razredi imali su priliku sudjelovati u Zoom meetingu koji je organizirao i vodio naš vjeroučitelj Dario Perković, a ugostio je glavnog tehničara Hospicija, Zvonimira Valeđića. Vjeroučitelj je meeting kao i uvijek započeo pozdravom i molitvom, a u kasnijem razgovoru sa Zvonimirom, učenici su imali priliku postaviti mu pitanja vezana uz rad samog Hospicija te specifičnosti takvog važnog i posebnog zanimanja. Cijeli Zoom sastanak pogledajte ovdje: Zoom.

 

Veliko hvala svim učenicima i njihovim učiteljicama i učiteljima koji su rado sudjelovali u našem malenom projektu i na taj način pomogli da se sve skupa i ostvari. Kao i uvijek, napravili smo mnoštvo predivnih i kreativnih radova, a sve njih uobličili smo u nekoliko fotogalerija koje, kao i video snimku samog Zoom meetinga, možete pronaći na našoj web stranici te stranici Hospicija.

 

Učiteljice Marijana Janeš, Tamara Franić Jukić i vjeroučitelj Dario Perković

Majčin dan, portret majke 1.a razred

“Jer na svijetu si mi sve i znaj mama volim te!”

Likovna kultura – 4b razred

Učenici 4.b  razreda dobili su zadatak iz likovne kulture rekreirati umjetničko djelo po izboru. Uključili su u zadatak svoje ukućane, kućne ljubimce i predmete iz kuće.  Složit ćete se da su izvrsno odradili svoj zadatak. Pohvala svima!

MI SMO VA KARANTENE,

ZAPRTI VA KUĆE.

NE ZNAMO ČA DELAMO

I SI NAS MUČE.

MA JA NE KUKAM,

AŠ DALJE MOREN SAMA.

MALO SE ODMARAM

I RAZMIŠLJAM

KAD ZADAĆU MORAN SLAT.

ZNAN I SA SEKON POVEDAT,

FILMOVE GLEDAMO,

KOLAČE DELAMO,

I VAVAEK SE VESELIMO.

OTAC NI KOT KUĆE,

PO SVETU NAVIGA,

SVIMA NAN FALI

I STALNO ZIJA.

FRIŠKA ARIJA BOLJE DIŠI,

SE JE OČIŠĆENO,

PRIČICE CVRKUĆU,

A PRIRODA JE KONTENTA!

 

učenica Karin Veršić, 4. b razred

Tjedni izazovi Ozonka i Ozončice

Potaknuti trenutnom epidemiološkom situacijom superjunaci Ministarstva zaštite okoliša i energetike – Ozonko i Ozončica pripremili su niz zabavnih i poučnih izazova za sve sudionike Viber communitya „Ozonko&Ozončica“.

Svaki tjedan Ozonko i Ozončica te njihovi prijatelji Pero, Stjepan i Hrvoje predložit će sedam izazova, odnosno zadataka koji imaju za cilj razmjenu pozitivnih poruka, razvoj novih vještina i stjecanje novih znanja.Učenici 3.b razreda prihvalili su izazove Ozonka&Ozončice te ih svakodnevno ispunjavaju.Svi koji sudjeluju u izazovima mogu snimku kako izvršavaju zadatak poslati Ozonku i Ozončici, a oni će one najkreativnije, najzabavnije i najsmješnije objaviti.Svoje izazive 3.b poslao je Ozonku koji se jako oduševio te dodao: “Woooooooooooooow! Pa predivni ste svi skupa! Dajte nam recite par informacija, koja je adresa škole, koliko učenika ima u razredu i vas kontakt, htjeli bi vam poslati poklončić. ❤️”. 3.b nastavlja s izazovima koje možete pratiti na linku: Ozonko i Ozončica

Ozonko&Ozončica

Ankete nastave na daljinu

U nastavku donosimo rezultate anketa. Hvala na sudjelovanju:

Svjetski dan plesa

U srijedu, 29. travnja 2020. godine učenici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ virtualno su kroz nastavu na daljinu obilježili Svjetski dan plesa. Plesom se kao prirodnim oblikom kretanja utječe na razvoj pozitivnih osobina, kreativnosti, ritma, dinamike, motoričkih sposobnosti preciznosti, koordinacije, fleksibilnosti, ravnoteže, snage i brzine, adekvatnog držanja tijela te ljepotu pokreta.  Kroz interaktivni sadržaj učenici su vidjeli, pročitali i  ponovili već poznate vrste plesa te naučili nešto novo. Također, zaplesali su uz ritmove vesele pjesme te ostavili svoje komentare na virtualnoj ploči. Za pregled interaktivnog sadržaja plesnog dana posjetite sljedeću poveznicu: https://view.genial.ly/5ea74e7e2bbd100db0568f50/interactive-image-svjetski-dan-plesa

Noć knjige – S knjigom nisi izoliran!

Usprkos situaciji u kojoj smo se svi iznenada našli, i ove se godine, devetu godinu za redom održala manifestacija Noć knjige 2020., ali u virtualnoj inačici. Manifestacija se održava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige – 23. travnja, a glavni joj je cilj potaknuti i promicati kulturu čitanja. Geslo ovogodišnje Noći knjige jest S knjigom nisi izoliran! Pa smo u skladu s tim nastojali potaknuti naše učenike da tijekom ovoga vremena, kada je važno ostati doma, što više čitaju.

U našoj su se školi u manifestaciju uključili učenici 1.b, 3. a i 3.b razreda.

Učenici 3.b razred su ovogodišnju Noć knjige proslavili na malo drukčiji način. Imali su priliku postavljati svoje omiljene online naslove u virtualnu policu koje se nalazi na linku: Noć knjige 2020. – 3.b Čitanjem ulomaka, kratkih priča i postavljanjem zanimljivih bilješki o knjigama imali su zadatak potaknuti ostale učenike svog razreda na čitanje.

Učenici 3.a razreda su se u vremenu idealnom za druženje s knjigom prisjetili svoje omiljene knjige koju su pročitali. U manifestaciju su se uključili osmišljavanjem i oslikavanjem naslovnice njihove omiljene knjige.

Učenici 1.b razreda su tijekom nastave na daljinu čitali mnogo priča, slikovnica i knjiga. Budući da  nas svaka knjiga nečemu uči, imali su zadatak odabrati knjigu/slikovnicu koja im se najviše svidjela i napisati pouku. Neki su učenici pisali zašto vole čitanje.

U nastavku možete vidjeti fotografije učeničkih uradaka i posjetiti virtualnu policu 3.b razreda na poveznici: Noć knjige 2020. – 3.b.

Još jedna školska online uspješnica

Učenici naše škole aktivno prate Školu na Trećem što se vidi iz njihovih uradaka koje nam šalju. U ovome tjednu posebno se istaknula učenica 4.a razreda, Klara Drmić čiji je rad objavljen u Programu.

Draga učiteljice Gordana! Vaš zadatak za tjedan novaca mi se jako sviđa, kad je emisija završila odmah sam se dala na posao! Uživala sam u crtanju Ivane Brlić Mažuranić na novčanici od 2000 kuna. Mislim da bi Ivana Brlić Mažuranić trebala biti na novčanici jer je poznata po svojim romanima i pričama. Jako mi se sviđa program ”Škola na Trećem”, sva gradiva i način učenja su jako zabavni! Veselim se kvizovima i dobro se razgibavam na tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi. Fora je imati školu na televiziji, ali se nadam da ćemo se uskoro vratiti u školu i da će virus nestati. Nadam se da sam ispunila zadatak koji ste nam dali!

Obiteljsko ozračje povodom Uskrsa u 4a

Roditelji i učenici 4.a razreda poslali su nam prekrasne poruke povodom našeg najvećeg blagdana. Uskrs smo proslavili u našim domovima, nismo mogli biti zajedno na misnom slavlju, ali čini se kao da su  naše zajedništvo i vjera postali još jači.
Učenici vam poručuju:
– Budite dobri jedni prema drugima.
– Radujte se, Isus je uskrsnuo!
– Pomogni nekome!
– Moli, nadaj se i ne brini!
– Vrijeme je za slavlje njegova najvećeg čuda!
– Neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima.
– Kad me strah spopadne u tebe ću se uzdati!
– Krist naša nada je uskrsnuo! I pred nama ide u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Sretan Uskrs!
inCollage_20200414_202931843

Ravnateljičin pozdrav na kraju četvrtog tjedna nastave na daljinu

Dragi SVI.
U mučnom smo razdoblju pandemije koronavirusa. Svjedoci smo prirodnih tragedija i uistinu moramo brinuti za sebe, druge, za društvo, za sve od Boga stvoreno. Više pročitajte: Ravnateljičin pozdrav na kraju četvrtog tjedna Nastave na daljinu

Uskrs cestitka 2020 djelatnici_2

Online nastava – galerija 5b

Online nastava – galerija 5a

Činimo velika djela u Velikom tjednu

U ovoj teškoj situaciji koja je zadesila cijeli svijet, pa i našu zemlju, ne smijemo zaboraviti na one koji nemaju vlastiti dom, prihode, pa ni obitelj.
Naši sugrađani, koji su ujedno i korisnici usluga Utočišta Ruže sv. Franje u teškoj su situaciji, pa apeliramo na sve koji su u mogućnost pomoći im financijski ili namirnicama, da to i učine.
Uplatu možete izvršiti na Iban
HR4124020061100559253,a kotaktirati ih možete na broj 051-512-131.
Pokažimo zajedništvo i u duhu naše vjere pomozimo onima kojima je svaka pomoć itekako potrebna, pogotovo sada, u tjednu koji predstoji našem najvećem blagdanu.
Neka i oni osjete ljubav i potporu i neka njihov blagdanski stol bude na nasu sliku i priliku…
Naslovna

Online nastava – galerija 4a

Online nastava – galerija 3a

Putovanje kroz veliki tjedan

Počevši od Cvjetnice i završavajući tri dana koja obilježavaju Isusovo suđenje, smrt i uskrsnuće, Veliki tjedan je vrijeme za sjećanje na Isusovo putovanje na križ – i šire. Mnogo toga se događa od Isusova pobjedonosnog ulaska u Jeruzalem do njegovog pojavljivanja izvan njegove grobnice. Čitanje ovih priča tijekom Velikog tjedna daje nam priliku da prošetamo s Isusom u posljednjim trenucima njegova života i iskusimo čudo njegova uskrsnuća. Za putovanje kroz Veliki tjedan posjetite poveznicu: Veliki tjedan.

IMG-76ebdc598d4083f6990ef40e788e3d2b-V

Online nastava – galerija 3b

 

Online nastava – galerija 2b

Online nastava – galerija 2a

gandr-1585586487956

Online nastava – galerija 4b

Online nastava galerija 1a

Jedna školska online uspješnica

Učiteljica Đurđa i Klara!

1.a razred

Učenici Razredne nastave svaki dan prate nastavu na HRT 3. Mnogi učenici se javljaju putem maila i šalju svoje radove virtualnoj učiteljici Đurđi. Među njima, svakog jutra i učenica 1.a razreda, Klara Germek redovito prati Školu na Trećem te je učiteljici Đurđi poslala svoj likovni uradak na temu “Čarobne riječi”. Klarin uradak je osvanuo na HRT 3 dana 27. ožujka 2020, a učenica je čarobnim riječima HVALA, MOLIM, OPROSTI, IZVOLI te svojim veselim i šarenim crtežom, baš poput nje same pokazala svim učenicima lijepe naše Republike Hrvatske koliko su nam LJUBAV, MIR, DOBROTA i SREĆA potrebni u životu.

Učiteljica Đurđa i Klara CRTEŽ

Online nastava – galerija 1b

CollageMaker_20200327_132053553

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Danas, 21. ožujka, obilježavamo Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Djelatnici KOŠ “Josip Pavlišić” potiču različitost i ravnopravnost svojim šarenim čarapama i radom od doma.
Želimo zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima prehrambenih dućana na nesebičnom radu i hrabrosti.
Pazeći sebe, paziš i druge!
#OstaniDoma
IMG-5885

Jedna školska uspješnica 3b

Zadovoljstvo nam je objaviti rezultate ovogodišnjeg natječaja Hrvatskih voda „Najmlađi za vode Hrvatske 2019. – 2020.“ Više pogledajte na poveznici: Najmlađi za vode Hrvatske.

Posjet ronioca

U petak, 6.3. 2020., učenici 1.a i 1.b ugostili su g. Gorana Uršića, oca naše učenice Eve Uršić koji je trener ronjenja i kapetan broda. Učenicima je pokazao  ronilačku opremu i upoznao ih s načinima ronjenja, govorio o tome što krije morsko dno i pozvao ih na čuvanje mora i prirode. Na kraju su učenici imali prilike obući ronilački prsluk s bocom i staviti ronilačku masku. Zahvaljujemo tati Uršiću na dobroj volji i zanimljivom predavanju.

Pinokio

U utorak, 3. ožujka 2020. učenici drugih razreda naše Škole posjetili su Art kino Croatia. U sklopu hvalevrijednog projekta  „Škola u kinu“ pogledali smo film „Pinokio“. Učenici su uživali u prikazu poučnog filma prema istoimenom djelu Carla Collodija, koja u sebi nosi snažnu poruku, prvenstveno o tome da pod svaku cijenu u životu treba govoriti istinu i biti nesebičan, iskren i hrabar. Zahvaljujemo se Art kinu Croatia na gostoprimstvu i veselimo se novim posjetima i daljnjoj suradnji.

IMG_20200303_085903

Učenici 3.a predstavili izložbu “Prikaz prošlosti”

Kao nadogradnju na nastavno gradivo Prirode i društva (Sadašnjost, prošlost i budućnost) učenici su u petak 6. ožujka 2020. predstavili izložbu “Prikaz prošlosti”.

Na izložbi su se mogle vidjeti stare pegle, kamere, vaga, mlinac za kavu, telefon, tanjuri i dr.
Svi predmeti imali su kratak opis, a učenici su nam ispričali tko je i kada koristio pojedini predmet.

Križni put u školi

Učiteljica Andrea Dujmešić Kopić prigodno je uredila glavni pano u hodniku škole, a učiteljica Marijana Miškulin s učenicima je izradila kutiju u koju tijekom korizme svi učenici mogu ubacivati svoje molitvene nakane. Uz vodstvo učiteljice Martine Simonetti učenici četvrtih razreda izradili su postaje križnog puta te ukrasili školu prigodnim likovnim radovima, koje su izradili svi učenici naše škole.  

U sklopu oratorija učenici 1.b razreda prvi korizmeni petak započeli su molitvom križnoga puta. Molitvom, razmatranjem i pjesmom pratili smo Isusove korake na putu prema smrti te mu zahvalili što je dao život za svakoga od nas.

dav

Školsko natjecanje iz hrvatskog jezika

U petak, 28. veljače 2020. održano je školsko Natjecanje iz hrvatskog jezika za učenike od prvog do petog razreda naše škole. Učenici su pisali ispit u trajanju od 45 minuta koji su pripremili učitelji, voditelji dodatne nastave hrvatskog jezika. Od ukupno 63 učenika koji su sudjelovali, učenici s najboljim postignuti rezultatima, ujedno i pohvaljeni učenici su:

Cvita Sušić 1.a razred 95%,

Nika Savić i Meri Dunđer 1.b razred 82%,

Rahela Marčelja 2.a razred 76%,

Ivano Ćosić 2.b razred 83%,

Matej Babarović 3.a razred 91%,

Niko Čače 3.b razred 91%,

Klara Drmić 4.a razred 89%,

Laura Ćosić 4.b razred 91%,

Neva Marković 5.a razred 82%

i Damijan Bulić 5.b razred 93,5%.

Bibliovlakić

Bibliovlakić krenuo s perona Škole na prvom katu…
Pun je svjetova, šarenila, priča, pjesama, tuge, veselja, šala; dodji, uzmi i vrati… knjigu u vagončić.
Donesi i neku svoju knjigu, slikovnicu i pokloni je pametnom vlaku.
Putovat će kompozicija danima i noćima po školskim hodnicima, učionicama, kućama…
i opet stati  na svom Knjižnom peronu na prvom katu…
Učiteljice Tonka Babić i Ivana Bruketa osmislile su cijeli projekt i razveselile čitače i sve one koji će to postatati. Lokomotivu su dobro pripremili i opremili nastavnici Andrea Dujmešić Kopić i Andrija Mihelčić.

Bojanje školske ograde

Roditelji prvašica KOŠ-a u akciji bojanja školske ograde! 

Kostimirani dan “Budi netko drugi, jedan dan, jedan sat”

U utorak, 25.veljače 2020. godine naša Škola bila je prepuna prekrasnih, originalnih, smiješnih, kreativnih i ekološki osviještenih maski. Naši su se učenici i djelatnici doista potrudili u izboru i izradi svojih kostima. Nakon redovne nastave pod maskama, učenici su imali kostimirani ples te izbor i proglašenje najsmješnije, najoriginalnije, najeko, najkreativnije i najbolje maske. U popodnevnom dijelu učenici su imali nastavu pod maskama, maskirani ples i igre. Učenici, a i djelatnici odlično su se zabavili i naučili nešto novo o maskama.Dobitnici lenti:

1.a

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Cvita Sušić

NAJORIGINALNIJA MASKA: Nola Žiković

NAJEKO MASKA: Marija Rukavina

NAJKREATIVNIJA MASKA: Leona Bašić

NAJBOLJA MASKA: Bartol Fućak

1.b

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Karlo Brandt

NAJORIGINALNIJA MASKA: Nika Savić

NAJEKO MASKA: Gabriel Petrc

NAJKREATIVNIJA MASKA: Marija Pilar Tuftan

NAJBOLJA MASKA: Meri Dunđer

2.a

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Matias Šmidler

NAJORIGINALNIJA MASKA: Rahela Marčelja

NAJEKO MASKA: Anna Šmogor

NAJKREATIVNIJA MASKA: Andro Petrović

NAJBOLJA MASKA: Leona Vidak

2.b

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Jakov Gorjanac

NAJORIGINALNIJA MASKA: Bartol Gršković

NAJEKO MASKA: Rafaela Žarkovac

NAJKREATIVNIJA MASKA: Karlo Vuković

NAJBOLJA MASKA: Leticija Capan

3.a

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Mia Nikolić

NAJORIGINALNIJA MASKA: Nika Wagner

NAJEKO MASKA: Ivan Mjeda

NAJKREATIVNIJA MASKA: Ana Kapusta

NAJBOLJA MASKA: Emily Babić

3.b

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Loris Čargonja

NAJORIGINALNIJA MASKA: Niko Čače

NAJEKO MASKA: Eva Belavić i Ema Bulić

NAJKREATIVNIJA MASKA: Pjerina Kalajžić

NAJBOLJA MASKA: Lara Mandić

4.a

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Korina Antonić

NAJORIGINALNIJA MASKA: Ivan Klobas

NAJEKO MASKA: Filip Bežanić

NAJKREATIVNIJA MASKA: Dora Tomašković

NAJBOLJA MASKA: Loreta Balić

4.b

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Ivan Petrc

NAJORIGINALNIJA MASKA: Eugen Škaron

NAJEKO MASKA: Jakov Kragić

NAJKREATIVNIJA MASKA: Krsto Franović

NAJBOLJA MASKA: Emanuel Androić

5.a

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Ante Karamatić

NAJORIGINALNIJA MASKA: Raul Blečić

NAJEKO MASKA: Niko Pulić

NAJKREATIVNIJA MASKA: Viktor Kučan

NAJBOLJA MASKA: Lucija Androić i Veronika Skoblar

5.b

NAJSMJEŠNIJA MASKA: Filip Marasović

NAJORIGINALNIJA MASKA: Ivan Skračić

NAJEKO MASKA: Duje Vukas i Dominik Pavlović

NAJKREATIVNIJA MASKA: Klara Komadina

NAJBOLJA MASKA: Josip Knežević, Amelie Kuba i Jana Matijašić

Fotografije pogledajte u galeriji: Maškare u školi 2020.

djelatnici.

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

“Hrvatska je glagoljica povijesno hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola hrvatskog nacionalnog identiteta, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Mnogobrojni strani gosti koji posjećuju Hrvatsku upoznaju se s glagoljicom te im ona nerijetko postane prepoznatljiv hrvatski znamen koji po odlasku kući nose diljem Europe i svijeta.” Prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora tiskana je 22. veljače 1483. godine te je na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje upravo 22. veljače Hrvatski sabor proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

U petak 21. veljače 2020. godine naši Mali glagoljaši obilježili su svoj dan. Njihovi keksići već postaju dio tradicije. Mali glagoljaši počastili su školu čokoladnim keksima s motivom glagoljice te u ove vesele karnevalske dane, zamaskirali slova glagoljice.

Rijeka psihologije

Dana 19. veljače 2020. g. u sklopu programa “Rijeka psihologije” održana je radionica pod nazivom „Pronađimo zamke u tvome učenju“. Psihologinja škole Danijela Perić Kosović zajedno s učenicima 4. i 5. razreda  razgovarala je o razlozima koji mogu utjecati na teškoće i probleme učenja. Poznato je da se neki probleme vrlo brzo i lako otkrije, a potom i riješe.Međutim, ponekad se problemi učenja čine preteškim i prevelikim, jednostavno nerješivim. Učenici su na radionici iskusili da je jako važno naučiti da postoji povezanost između onog što misle, kako se osjećaju i što čine  jer to pomaže u boljem načinu rješavanja problema učenja. Na tome putu pomoglo je prepoznavanje zamki koje učenici čine u svojem razmišljanju o učenju i školskom uspjehu.

Posjet Radiju Korzo

Nakon posjeta Art kinu i gledanja igranog filma „Uzbuna na zelenom vrhu“, učenici trećih razreda uputili su se u razgled Grada Rijeke, igrali se u Parku Pomerio te posjetili Radio Korzo.

Na Radiju Korzo su se upoznali sa svim zaposlenicima, javili su se slušateljima u programu uživo uz mnogobrojne pozdrave, poruke pa čak i viceve te vidjeli kako se pripremaju vijesti. Naučili su zašto je studio u kojem se vodi program uživo i snima obložen spužvama, no najzanimljivije im je bilo snimanje jingla u posebnom studiju. Nakon odličnog stručnog vodstva na Radiju uz pregršt smijeha učenici su bili počašćeni sokovima i slatkišima. Drugaši su danas nakon kina obišli autobusni, željeznički kolodvor i brodsku luku.

LiDraNo 2020. – gradska razina

Učenice prvih razreda, koje pohađaju Dramsku grupu nastupile su na gradskoj razini LiDraNa 2020. sa sljedećim izvedbama: 

Leticia Rakić: “Moj mačak”, Julijana Plenča
Mara Dušić: “Jednozubi gusar”, Mladen Bjažić
Meri Dunđer: “Nije lako dijete biti”, Julijana Plenča
Lota Rekić: “Krastavci”, Božidar Prosenjak
Cvita Sušić: “Poligon za zabavu”, Julijana Plenča.

Učenici trećeg razreda, koji pohađaju Kazalište sjena nastupili su na gradskoj razini LiDraNa 2020. sa sljedećim izvedbama:
Pojedinačni nastup:
Matilda Zulle: “Patuljak i njegov ključ”, Stjepan Lice
Skupni nastup:
U kategoriji lutkarskih igara, kazalištem sjena učenicu su izveli predstavu Petar Pan (James Matthew Barrie).
Učenici koji su nastupili su: Eva Belavić, Ema Bulić, Niko Čače, Lucija Derenčinović, Kai Perušić i Katarina Vergilas.

Svi su učenici uspješno odradili svoj nastup, a na županijsku razinu natjecanja prošle su učenice Meri Dunđer i Cvita Sušić koje su se posebno istaknule svojim nastupom.

Vježba evakuacije

U utorak, 18. veljače 2020. godine, u našoj je Školi održana vježba evakuacije. U vježbi su sudjelovali svi učenici i djelatnici naše Škole. Roditelji koji su se zatekli na informacijama su s veseljem sudjelovali i u tom dijelu rada škole te se evakuirali s nama.
Vrijeme evakuacije iznosilo je 3 minute i 30 sekundi. Smatramo to jako dobrim rezultatom s obzirom na veličinu škole te broj učenika i djelatnika koji se trebaju evakuirati.

Staklenke pune ljubavi donirane Odjelu pedijatrije riječkoga KBC-a

Stoti dan škole i ove godine se tradicionalno obilježava u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj ovog projekta je okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj/lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. Dan je isplaniran tako da učenici kroz vođene aktivnosti ostvaruju obrazovno-odgojne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini.

Povodom 100. Dana škole, Svjetskog dana bolesnika i Valentinova učenici naše Škole izradili su 100 staklenki punih ljubavi koje su u petak 14. veljače krasile Odjel pedijatrije te je svaki pacijent mogao uzeti staklenku s prigodnom porukom.

 Izvanučionička nastava

U srijedu, 12. veljače učenici drugih razreda naše Škole posjetili su Addiko banku u centru grada Rijeke u sklopu svoje izvanučioničke nastave Matematike. Ljubazni zaposlenici banke srdačno su nas ugostili, temeljito nam predstavili svoje zanimanje i ispričali zanimljivosti o novcu te spremno odgovarali na sva pitanja znatiželjnih učenika. Nakon što smo razgledali unutrašnjost banke i dobili male znakove pažnje od zaposlenika, zajedničkom fotografijom ovjekovječili smo ovaj poučan i zanimljiv posjet. Zahvaljujemo se djelatnicima Addiko banke na gostoprimstvu i prenošenju vrijednih znanja i iskustava o radu u banci te o odgovornosti i važnosti rada s novcem.

IMG_20200212_120047

 

Posjet Nadbiskupijskom uredu za katoličke škole

Veseli i razigrani učenici u pratnji učiteljice Martine Simonetti, u srijedu 12. veljače 2020. godine, posjetili su Nadbiskupijski ured za katoličke škole Riječke nadbiskupije i predstojicu dr.sc. Kseniju Rukavinu Kovačević. Svoj dolazak uljepšali su i poklonima koje su sami izradili, portretima i slikama, koji će krasiti Katehetski ured. U razgovoru s predstojnicom, učenici su izrazili svoje oduševljenje i zadovoljstvo boravkom, učenjem i radom u Katoličkoj osnovnoj školi Josip Pavlišić. Istaknuli su kako je Škola njihov drugi dom.

Na slici mons.dr. Matija Matičić s radošću slaže izložbu učeničkih radova. Učiteljica Simonetti je obećala da će i drugi uredi naše Nabiskupije biti urešeni malim remek djelima.

Svjetski dan Nutelle

Dana 5. veljače 2020. godine učenici prvih razreda obilježili su Svjetski dan Nutelle u okviru organiziranog slobodnog vremena. Učiteljice su pripremile slatko iznenađenje te im u razredu pekle palačinke koje su mazali svima omiljenim namazom.

Međunarodni stručni skup “Unikatnost britanske palijativne skrbi: riječko-londonski hospicijski mostovi”

Skup je održan u našoj Školi, u Velikoj dvorani Teologije. Učenici četvrtih razreda su dočekivali goste, a Mali zbor petaša pozdravio je Londonce s pjesmom Over the Rainbow uz vodstvo učiteljice Sandre Vagaja i glazbenu pratnju vjeroučitelja Darija Perkovića. Skladba je izmamila suze gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva. Vjerujemo zbog toplog dječjeg gostoprimstva, ali i zbog žalosti što izlaze iz Europske unije. Povjerili  su nam to. A trenutno baš naša domovina predsjedava, i naš grad  postaje Europska prijestolnica kulture.Svi smo  susret doživjeli povijesno.

Više pročitajte na poveznici: Međunarodni stručni skup

Predstavljanje Škole na Radiju Gorski kotar

Prva radijska emisija Škole na Radiju Gorski kotar

Dana 7. studenog 2019. godine na Radiju Gorski kotar prema rasporedu emitirana je savjetodavno-obrazovna emisija „Znanje je moć“ čija je tema bila Kurikulum Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“. S obzirom na specifičnost i ljepotu rada same Škole, kao jedine takve u Primorsko-goranskoj županiji pojavio se interes slušatelja za njenim predstavljanjem. U skladu s time, ravnateljica Škole, profesorica Jasna Buketa, je odgovorila na mnogobrojna pitanja kojima je slušatelje informirala o svim značajkama, samom Kurikulumu, područjima djelovanja, učenicima, njihovim roditeljima te djelatnicima iste. Intervju je vodila učiteljica Škole Morena Poljančić, kao jedna od urednica i voditeljica radijske emisije. Snimka iste se može poslušati na web stranici Radija Gorski kotar čiji je link u nastavku: Znanje je moć – 7. 11. 2019.

 Božićna radijska emisija Škole na Radiju Gorski kotar

U četvrtak, 19. prosinca 2020. Godine, na Radiju Gorski kotar prema rasporedu emitirana je savjetodavno-obrazovna emisija „Znanje je moć“. Tema druge emisije u kojoj je predstavljen dio rada Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ jest Božić i njegova priprema u istoj. Prvi gost je bio vjeroučitelj Dario Perković koji je govorio o duhovnom dijelu rada Škole. Prvašići, kao drugi gosti emisije podijelili su sa slušateljima svoje doživljaje posjeta Svetog Nikole u školi, a učenici 3.a razreda na koji su se način oni kao učenici pripremali povodom Božićnih blagdana. Na samom kraju emisije, kao posebni gost bio je mon. doktor Ivan Devčić koji je svim slušateljima uputio prekrasne riječi kako provesti dane pripremajući se za Isusovo rođenje. Emisiju je uredila i vodila učiteljica Škole Morena Poljančić. Snimka emisije se može poslušati na web stranici Radija Gorski kotar čiji je link u nastavku: Znanje je moć – 19. 12. 2019.

Emisija Škole o sv. Valentinu na Radiju Gorski kotar

U četvrtak, 13. veljače 2020. godine, na Radiju Gorski kotar emitirana je treća po redu savjetodavno-obrazovna emisija „Znanje je moć“ u kojoj su gosti bili učenici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ iz Rijeke. Ovoga puta su gostovali učenici 3.b razreda koji su svojom vedrinom, znanjem i iskrenošću unijeli posebnu čar emisiji. Slušateljima su rekli sve zanimljivosti o svetom Valentinu, kada se obilježava, tko sve slavi imendan na njegov dan, odgovarali na mnogobrojna pitanja o ljubavi te pročitali prekrasne priče s prigodnim temama. Emisiju je dodatno uljepšala i njihova učiteljica Barbara Stipetić koja je iz svoje pozicije kao učiteljice govorila o važnosti Valentinova, načinu obilježavanja u Školi, što on znači za učenike te što ih posebno raduje. Emisiju je uredila i vodila učiteljica Škole Morena Poljančić. Snimka emisije se može poslušati na web stranici Radija Gorski kotar čija je poveznica u nastavku: Znanje je moć.

radio-gorski-kotar

Predavanje – Oralna higijena

Dana 28. siječnja 2020. godine održano je predavanje za učenike prvih razreda na temu oralnog zdravlja. Predavanje je održala gđa. Suzana Marohnić, medicinska sestra naše školske liječnice. Učenici su na modelu ponovili i uvježbali pravilan način pranja zubi te ponovili ranije stečena znanja o oralnom zdravlju.

Dan rukopisa

Dana 23. siječnja 2020. godine učenici 1.b razreda u sklopu organiziranog slobodnog vremena, a povodom obilježavanja Dana rukopisa, imali su organizirano razredno natjecanje u rukopisu. U skladu s njihovim mogućnostima, zadatak je bio prijepis nekoliko kraćih rečenica naučenim velikim tiskanim slovima te pripaziti na oblikovanje slova. Istog dana porazgovarali smo što je uopće rukopis, što nam on predstavlja te čemu služi i kakvih sve rukopisa ima. Cilj je bio zainteresirati učenike, potaknuti ih na urednost, ali i razvijati natjecateljski duh. Učenicima su na kraju dodijeljena priznanja za uspješnost te za izniman trud.

Dom mladih – Prvi koraci u prometu

Dana 15. siječnja 2020. godine učenici 1.B razreda Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ sa svojim učiteljicama proveli su jutro u Domu mladih Rijeka kako bi se upoznali s pravilima ponašanja u prometu. Djelatnici Doma mladih proveli su za njih osmišljen program „Prvi koraci u prometu”, koji se već godinama provodi u osnovnim školama u Rijeci. Nakon zanimljivog predavanja voditelja te prometne policajke, kao i zajedničkog razgovora s učenicima o njima već poznatim pojmovima, djelatnici su učenike upoznali s osnovnim znanjima o prometu. Trudili su se približiti im konkretnim primjerima što uopće znači biti sudionik u prometu, koje su opasnosti i obveze te kako se sigurno kretati od kuće do škole. Praktični dio programa obuhvaćao je vožnju bicikala na opremljenom poligonu u parku Doma mladih. Zadatak učenika bio je voziti bicikl poštujući prometna pravila. U aktivnostima za djecu sudjelovala je i prometna policajka koja je zornim prikazom i svojom pojavom ukazala na važnost prometnih pravila. Nakon završetka programa, učenici su se s mnoštvom dojmova vratili u školske klupe.

Prosinačke sličice

Smotra dječjih župnih zborova

U nedjelju, 15. prosinca 2019. godine s početkom u 15,00 sati u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske održao se već tradicionalni susret dječjih župnih zborova na kojem su s ponosom kao i svake godine do sada nastupali mali i veliki zboristi naše škole. U prvom dijelu programa sudionici, ali i gosti svečano su dočekali Betlehemsko svjetlo koje je predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit. Nakon molitve uslijedio je glazbeni program u kojem su učenici naše škole nastupili s pjesmom “Božić je, ono što ostaje”, pod vodstvom učiteljice Sandre Vagaja i vjeroučitelja Darija Perkovića na gitari. Na samom kraju programa, učenice Doriana Capan i Chiara Picco su u ime naše Katoličke osnovne škole čestitali nadbiskupu Božić i udijelile prigodan dar koji su izradile vrijedne ruke naših učenika.

Slatko iznenađenje u Prihvatilištu

U petak, 13. prosinca 2019. godine, učenici 1.b razreda posjetili su korisnike Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ uoči blagdana Božića. Učenici su s korisnicima i svojim učiteljicama pekli kolače, koje su svi zajedno nakon pečenja i degustirali. Kolači koji su pravljeni u veselju i s mnogo ljubavi ispali su odlično, a druženje je nastavljeno uz sviranje i pjevanje božićnih pjesama.

Advent fest

2

Županijsko prvenstvo u šahu

U utorak, 10. prosinca 2019., naši su učenici u ekipnoj konkurenciji nastupili na Županijskom prvenstvu školskih sportskih društava Primorsko-goranske županije za osnovne škole u šahu. Prvenstvo je održano u Šahovskom domu u Rijeci, a natjecanje se igralo u sedam kola po švicarskom sustavu.
Našu su školu, u pratnji mentora Josipa Kumburića, predstavljali šahisti Damijan Bulić, Matko Šutalo, Karlo Pogorilić i Lovro Zrnić te su, posebno izdvojenim bodovanjem, na temelju rezultata postignutih u kvalifikacijskom ciklusu, na Gradskom prvenstvu školskih sportskih društava osnovnih škola Grada, osvojili sjajno 3. mjesto. Osim što su pokazali sposobnosti brzog i logičkog razmišljanja, timskog rada i sportskog ponašanja, svojim su sjajnim debitantskim uspjehom ispisali sportsku povijest Škole. Čestitamo!

Dan Josipa Pavlišića

Učenici Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci zajedno sa svojim učiteljima i ravnateljicom Jasnom Buketom obilježili su 9. prosinca 2019. godine 14. godišnjicu smrti nadbiskupa Josipa Pavlišića. Dan su započeli prisjećajući se crtica iz života ovog riječko-senjskog nadbiskupa tijekom boravka u školi, a zatim su posjetili njegov grob u Katedrali sv. Vida gdje se održala sveta misa njemu u čast. Svetu misu predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u koncelebraciji sa đakonom Ivanom Devčićem (mlađim) i duhovnikom škole vlč. Sanjinom Francetićem. U prigodnoj homiliji nadbiskup Ivan Devčić govorio je o prilikama i neprilikama u kojima se našao Josip Pavlišić tijekom svog života, ali ponajviše o njegovoj ustrajnosti i marljivosti. Zaključio je kako su to vrline kojima trebaju težiti i sami učenici te kako mogu biti ponosni što pohađaju školu koja nosi njegovo ime. Misnom slavlju također je prisustvovala predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije dr.sc. Ksenija Rukavina Kovačević. U svom obraćanju ravnateljica Jasna Buketa podsjetila je kako se dio učenika (1. i 2. razredi) u pratnji učitelja uputilo u posjet Srbljanima u Istri, rodnom mjestu nadbiskupa Josipa Pavlišića.  Tamo ih je ugostio nas je župnik crkve sv. Lucije u kojoj je služena i sv. misia. Nakon mise gospođa Mirjana Ferenčić, rođakinja našeg nadbiskupa, pričala nam je crtice iz njegovog života. U mjestu Srbljani ugostio nas je pranećak nadbiskupa, gospodin Eugen Paulišić i pokazao nam njegovu rodnu kuću. Na kraju smo razgledali Pazinski kolegij u kojemu je nadbiskup Josip Pavlišić svojevremeno bio duhovnik, ravnatelj i jedan od osnivača Bogoslovnog sjemeništa.

Tog su dana učenici katoličke osnovne škole boravili na njegovom prvom i posljednjem počivalištu. Ravnateljica je najavila kako će se od sljedeće 2020. godine na dan njegova odlaska – 9. prosinca slaviti kao Dan škole. Istaknula je kako je za one koji vjeruju smrt najsvečaniji trenutak našeg života, stoga ćemo upravo taj dan posvetiti našem dobrom pastiru Josipu Pavlišiću. Tijekom svete mise učenici i učitelji otpjevali su i ujedno službeno predstavili himnu škole koja se zove Anđeli čuvari. Tekst i glazbu himne osmislila je učiteljica razredne nastave Martina Simonetti. U nastavku možete pročitati tekst himne KOŠ „Josip Pavlišić“ i pogledati galeriju fotografija: Dan Josipa Pavlišića

Sveti Nikola

U petak 6.prosinca našom lijepom školom prošetao je Sv. Nikola. Razveselio je djecu, učitelje, djelatnike. Umjesto zlatnika donio je Kraševe čokoladice Životinjsko carstvo i pogodio što svi volimo – i mladi i stari. Nije donio šibe, ali će to učiniti druge godine. Naime zlatne su za dobru djecu, a srebrne za onu drugu. Uvjeren je da u našu školu druge godine može donijeti samo zlatne. Sad je imao pun auto srebrnih, ali je uvidio da ih u našoj školi ne treba dijeliti.

Večer matematike

Večer matematike održala se u našoj školi, 5. prosinca 2019. godine s početkom u 18 sati.

Večer matematike je skup interaktivnih radionica u kojima sudjeluju učenici i njihovi roditelji, a koje izgrađuju pozitivan stav učenika prema matematici, potiču učenike za nastavak matematičkog obrazovanja te omogućuju sudionicima radionica provođenje ugodnog vremena u neformalnom druženju u ambijentu škole. Cilj Večeri matematike je popularizacija matematike te poticaj učenika za nastavak matematičkog obrazovanja.

Učenici i roditelji su se odazvali u velikom broju te na taj način rješavanjem zabavnih zadataka i igranjem matematičkih igara pokazali kako matematika može biti zabava za cijelu obitelj. Uz razne matematičke igre održano je i natjecanju u sudoku. Najbolji tim osvojio je nagradu.

Učiteljica učiteljima

Nastavnica likovne kulture – Andrea Kopić Dujmešić, 4. prosinca 2019. godine, održala je kreativnu, art radionicu namijenjenu učiteljima i njihovoj djeci. Učitelji i nastavnici izrađivali su nakit za bor i potom ukrasili božićno drvce u školskom atriju. Slika je produkt njihovog rada, a sličice pokazuju proizvodnju uz pjesmu, druženje, dobro raspoloženje. Dodajemo da je u dekoriranju bora i jaslica veliki doprinos dao naš domar – umjetnik Damir.

Škola u kinu

„Zagonetni dječak“ film je o grupi četrnaestogodišnjaka koji rješavaju misterij i u isto vrijeme otkrivaju što znači biti odrastao. Kokov prijatelj Tomo nedavno se doselio u grad i željan je avanture. U školi, pažnju dječaka privlači novi, zagonetni učenik koji se čudno ponaša. Zajedno s prijateljicom iz škole, Marijanom, kreću u avanturu na kraju koje će se otkriti pomno čuvana tajna novog učenika. Ipak, pokazat će se da odgonetanje zagonetki nije baš igra i da je rješenje mnogo strašnije nego što su isprva mislili. Ovaj napeti dječji film u pratnji učiteljica i učitelja gledali su učenici četvrtih razreda 28. studenog 2019. godine i tako nastavili sudjelovanje Škole u cjelogodišnjem projektu „Kino u školi“.

20191128_103032

“Mogu ako hoću”

“Mogu ako hoću”  je program primarne prevencije zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja. Namijenjen je učenicima 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima. Program, čija je provedba započela u školskoj godini 2010/2011, sastavljen od 5 komponenti. Dana 26. studenog učenici 4.a razreda u pratnji učiteljice i učitelja posjetili su Prvu policijsku postaju u Rijeci kako bi sudjelovali u prvom dijelu programa “Mogu ako hoću 1” (MAH-1). Taj program sastoji se od organiziranih dolazaka učenika četvrtih razreda u policijske postaje, a cilj je približavanje policije učenicima i prihvaćanje policajca kao prijatelja pomagača te prevencija ovisnosti, nasilja i vandalizma. Učenici su upoznati s radom policije na prevenciji nasilja i korištenja opojnih sredstava kao i s načinom postupanja s onima koji se ne pridržavaju zakona. Edukativnim programom u policiji dodatno smo utvrdili znanja koja usvajamo redovnim školskim programom.