Događanja

Natječaj “Kćeri Božje ljubavi čine Božju ljubav vidljivom u svijetu”

Povodom obilježavanja 100. obljetnice Provincije družbe Kćeri Božje ljubavi organiziran je likovni natječaj “Kćeri Božje ljubavi čine Božju ljubav vidljivom u svijetu” u osnovnim školama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u kojima djeluju sestre. Na natječaj je pristiglo 166 radova od kojih je tročlana komisija izabrala njih 46 za izložbu i tri najbolja rada u kategoriji nižih te tri najbolja rada u kategoriji viših razreda osnovne škole. Rad naše učenice Lucije Androić izabran je za izložbu, a učenica Veronika Skoblar primila je nagradu za treće mjesto pod mentorstvom učiteljice s. Eme Škriljevečki.

Učenice su u petak, 11. listopada 2019., sudjelovale na svečanoj akademiji i dodjeli nagrade.

Tjedan svemira

Učenici razredne nastave su tradicionalno i ove godine od 4. do 10. listopada 2019. godine obilježili Tjedan svemira. Marljivi učenici prvih razreda su nakon upoznavanja s planetima putem Power point prezentacije iste naslikali pastelama i oduševili svojim likovnim umijećem. Učenici 3.b razreda gledali su Laboratorij na kraju svemira te izradili svoje rakete s kojima su održali utrku. Ne moramo niti dodati koliko je bilo uzbudljivo. Na izvannastavnoj aktivnosti Kazalište sjena mali umjetnici su izradili zviježđe. Također, učenici razredne nastave su kroz različite slikovne prikaze, održane igrokaze, kvizove znanja, dokumentarne emisije imali prilike ponoviti ili naučiti neke nove informacije o tom iznimno zanimljivom prostranstvu u kojem se nalazimo.

Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva

Povodom Dana kruha u našoj je školi obilježen Dan zahvalnosti za sva Božja dobročinstva. Za taj su nam dan roditelji učenika pripremili raznorazne domaće krušne proizvode te jesenjske plodove koje smo izložili na prvome katu škole. U 10,00 sati ujutro svi su se učenici, zajedno s djelatnicima Škole, okupili u kratkoj molitvi i blagoslovu hrane koji je predvodio naš duhovnik, velečasni Sanjin. Nakon molitve i blagoslova svi su se učenici vratili s razrednim učiteljima u svoje učionice gdje su blagoslovljenu hranu objedovali. Također je svaki razredni odjel dobio po jedan kruh i teglicu džema i Nutelle koje su učenici također s radošću pojeli.

Jednodnevni izlet u Zagreb

U četvrtak, 10.10. učenici četvrtih razreda su u pratnji svojih razrednih učitelja i učiteljica otišli u jednodnevni izlet u glavni grad RH, Zagreb. Uz stručno vodstvo posjetili smo Gornji Grad gdje smo imali prilike posjetiti poznatu zagrebačku Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, razgledati Kamenita vrata, Markov trg, Kulu Lotrščak te se vožnjom uspinjačom spustiti do najpoznatije ulice, Ilice. Potom smo razgledali Muzej grada Zagreba te Tehnički muzej Nikole Tesle gdje smo razgledali stalne postave i posjetili tunele rudnika iskopane ispod samog muzeja kako bi posjetitelji mogli iz prve ruke doživjeti kako je to boraviti u pravome rudniku. Vratili smo se u večernjim satima, puni dojmova i novih saznanja o našemu glavnome gradu.

Izlet u ZG zajednička

Više pogledajte u galeriji: Izlet u Zagreb.

Dan neovisnosti

Dan neovisnosti ove godine obilježili smo raznim aktivnostima. Upoznavali smo se sa simbolima domovine i zaštićenim spomenicima te položajem Hrvatske u Europskoj uniji. Sve smo začinili kvizom znanja naših petaša kojeg su sami sastavili. 

Svjetski dan zaštite životinja

Dana 4. listopada 2019. godine obilježili smo Svjetski dan zaštite životinja čiji je zaštitnik sv. Franjo Asiški, utemeljitelj franjevačkog reda, zaštitnik ekologije i životinja. Naši učenici ostvarili su velik broj aktivnosti vezanih uz zaštitu životinja i život svetog Franje Asiškoga u tjednu od 30.9. do 7.10. sa svojim učiteljima u razrednim odjeljenjima. Učenici su imali priliku učiti o životu svetog Franje, pogledati crtani film o svetom Franji, pročitati molitve svetog Franje, rješavati križaljke, razgovarati o kućnim ljubimcima, pisati sastavke, istražiti neke zaštićene vrste, ostvariti likovni izričaj na istoimenu temu, izraditi plakate. Na sam svjetski dan zaštite životinja, u petak 4.10.2019. školu su posjetile gospođe Marija Saršon i Zdenka Jelovčan, koje su kao volonterke i članice udruge Društva za zaštitu životinja Azila Rijeka održale za učenike u dvorani škole kratku radionicu „Briga o kućnome ljubimcu“ kojom su učenicima ukazale na pravilnu brigu o svome kućnome ljubimcu, ali i na moguće situacije susreta s napuštenim psom te kako i na koji način u takvim trenutcima pravilno reagirati. Također, sretnim vlasnicima ljubimaca podijeljene su diplome pohvale za pravilnu brigu i odgovornost koju nosi svaki vlasnik svoga kućnog ljubimca.

Svjetsko natjecanje u tablici množenja

U petak, 4. listopada u našoj se školi održalo Svjetsko natjecanje u tablici množenja u kojem su učenici morali ponuditi što više točnih odgovora u vremenskom ograničenju od 45 sekundi. Natjecalo se 27 učenika od 3. do 5. razreda. Prvo mjesto osvojio je učenik L. Š. (4.a), drugo mjesto osvojio je I.Š. (4.b), a treće N. Č. (3. b).  Najuspješniji učenici ujedno su i nagrađeni.

Čestitamo svim sudionicima!

 

Dan škole

U srijedu, 2. listopada 2019., Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ u Rijeci proslavila je Dan škole. Dan škole veže se uz spomendan sv. Anđela čuvara, koji su ujedno i zaštitnici škole.

U jutarnjim satima održale su se radionice za učenike. Za prve razrede organizirana je vesela i razigrana plesna radionica, a za druge razrede glazbena radionica. Učenici trećih i četvrtih razreda bavili su se likovnim i literarnim aktivnostima, dok su peti razredi imali radionicu na temu „Škola budućnosti“.

Održano je zajedničko misno slavlje koje je predvodio duhovnik škole vlč. Sanjin Francetić. Obrativši se učenicima i djelatnicima škole, u propovijedi je govorio o našim zaštitnicima, anđelima čuvarima, koje Bog šalje svakome od nas da bdiju nad nama i da nas čuvaju.

U popodnevnim satima učenici su nastavili druženje u svojim učionicama uživajući u aktivnostima koje su sami osmislili, a ostvarili uz pomoć svojih učiteljica.

U ozračju školskog rođendana u 16.30 započela je svečana sjednica UV-a,  a u 17.00 sati prvi održan je 1. sastanak Skupa radnika.

02

Više pogledajte u galeriji: Dan škole 2019.

Film svima

Dana 26. rujna 2019. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih i nagluhih osoba, drugi razredi naše škole sudjelovali su u projektu „Film svima“ u organizaciji udruge „Filmaktiv“. U ovom hvalevrijednom projektu koji potiče inkluziju gluhih i nagluhih osoba u svakodnevni život sudjelovali smo posjetivši Dvoranu Filodrammatica u centru našega grada. Projekt „Film svima“ započeo je projekcijom dječjeg filma „Moj dida je pao s Marsa“ uz prilagođene titlove te sa snimkom tumača za znakovni jezik. Nakon razgovora o odgledanom filmu, naši su učenici putem kratke radionice hrvatskog znakovnog jezika ponovili znanje od prošle godine te naučili i poneke nove riječi hrvatskog znakovnog jezika. Zahvaljujemo se udruzi „Filmaktiv“ na pozivu i uključivanju u svoj projekt te se nadamo nastavku uspješne suradnje.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, učenici petih razreda razgovarali su s razrednicama o oblicima nasilja, posljedicama nasilja te načinima prevencije. Zatim je održana radionica u kojoj su učenici izrađivali poruke mira koje su dijelili učiteljima i učenicima naše škole. Na taj su način željeli dati podršku žrtvama svih oblika nasilja. Nadamo se da su naše poruke dodirnule mnoga srca i potaknule vas na ljubav i mir!

Tjedan solidarnosti

Od 24.  do 28. rujna u organizaciji Vijeća roditelja i roditelja – dragovoljaca općenito, u prostorijama Škole, mijenjale su se uniforme i donirao školski pribor.
Tridesetak ljudi sudjelovalo je u razmjeni i davanju.
Međusobno dijeljenje je ljepota odnosa i  sporazumijevanja.
Hvala svim sudionicima.
Dogovor Rukovanje

Kaufland škola ViP

I ove godine uključili smo se u natjecanje “Kaufland škola ViP”. Natjecalo se 120 škola, a njih 39, među kojima je i naša škola, postale su škole partneri Kauflanda i  tijekom čitave nastavne godine primat će jednom tjedno svježe voće i povrće. Naša prva donacija stigla je ovaj tjedan.

IMG-fcca38114dc01b672940733b46109e85-V

 

Zaziv Duha Svetoga

Dana 10. rujna 2019. u katedrali sv. Vida slavljena je sv. misa sa zazivom Duhu Svetom za sretan i uspješan početak nove nastavne godine.
Misno slavlje za učenike, djelatnike i roditelje Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ vodio je mons. Sanjin Francetić, duhovnik Škole. Na samom početku prisutnima se obratila ravnateljica škole Jasna Buketa koja je naglasila da nikada ne zaboravimo da je prvi i najvažniji Učitelj sam Isus Krist. S tim mislima zaželjela je uspješnu godinu, pozvala na suradnju, međusobno uvažavanje i otvorenost. Misnom slavlju prisustvovala je i gđa Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije.
Ispunjeni snagom Duha Svetoga i riječima našeg duhovnika, započeli smo novu nastavnu godinu.

Svečani prijem prvašića

U ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine održan je svečani prijem prvašića. Prijem je započeo u 10.00 sati u dvorani Teologije uvodnom molitvom za uspješan i blagoslovljen početak pod vodstvom vjeroučitelja škole. Nakon uvodne molitve s pozdravom dobrodošlice, prisutnim učenicima te njihovim roditeljima obratila se ravnateljica Jasna Buketa. Nakon pozdravnog govora svečanost su uveličali učenici drugih razreda izvedbom dviju recitacija te glasnim pjevanjem pjesme „Odlučio sam slijediti Krista“. Nakon prigodnog programa psihologinja škole Danijela Perić Kosović prozvala je učiteljice 1.a i 1.b razreda te njihove malene prvašiće. Učiteljice i učenici podržani se gromoglasnim pljeskom nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje te odlazak u razrede.

Svim prvašićima i njihovim roditeljima još jednom želimo dobrodošlicu i uspješan početak nove školske godine.