Događanja

Obilježavanje Tjedna gluhih i nagluhih osoba – projekt Film svima

Učenici trećeg razreda 24. rujna 2020. obilježili su Tjedan gluhih i nagluhih osoba u tradicionalnoj suradnji s Udrugom Filmaktiv te Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije koja traje već treću godinu za redom. Prvotni je plan bio posjet udruzi i sudjelovanje u projektu Film svima (projekciji filma te radionici znakovnog jezika), no obzirom na trenutne mjere opreza zbog epidemiološke situacije, u navedenom projektu učenici 3.a i 3.b razreda sudjelovali su online u svojim razrednim odjeljenjima. Ljubazni članovi udruge potrudili su se organizirati ovaj događaj u specifičnim uvjetima, pa su tako naši učenici u svojim razredima gledali projekciju poznate dječje filmske uspješnice Vlak u snijegu uz tumača za znakovni jezik, nakon čega su sudjelovali u kratkoj radionici znakovnog jezika naučivši neke od najzanimljivijih riječi i rečenica iz odgledanog filma. Ovim se putem iznimno zahvaljujemo našim domaćinima na organizaciji i snalažljivosti te zajedno nastavljamo podizati svijest o potrebama gluhih i nagluhih osoba u odgoju i obrazovanju, ali i u svakodnevnom životu.

 

*Poveznica na članak projekta Film svima:

https://filmsvima.com/novosti/2020/zapocelo-peto-izdanje-programa-film-svima-2332/

Svjetski dan sadnje stabla

Ja sam toplina tvog doma i ognjišta
u hladnim zimskim noćima,
prijateljski hlad i štit od vreline
ljetnoga sunca.

Ja sam drvo tvoje kolijevke,
sljeme tvoje kuće, daska tvojeg stola,
postelja na kojoj spavaš
i odmorište vječnog počinka.

Khalil Gibran

Koliko puta prođemo pored stabla, a da ga i ne primjetimo.  Ono je znak života i obnove prirode. Od davnina stablo krije duboku simboliku. U Bibliji se pravedna čovjeka poistovjećuje sa stablom zasađenim pored vode tekućice, lišće mu nikad ne vene, sve što radi dobrim urodi.

U današnje vrijeme, kada čovjek već pomalo instinktivno teži materijalizmu, stablo je posebno ugroženo. Uništava se prekomjernom sjećom kako bi bile izgrađene tvornice i kako bi čovjek dobio još koji prostor za sebe. Pluća planete potrebno je obnavljati, štiti i brinuti o njima, stoga se 21. rujna u svijetu obilježava Svjetski dan sadnje stabla.

Učenici 2.a i 2.b uključili su se u obilježavanje ovoga dana, posadili su svoja stabla i obećali da će brinuti o njima. Potaknulo ih se da preuzimaju odgovornost za okoliš i budućnost. Vjerujemo da hoće, jer su iz priče za dobrojutro, naučili da i stablo ima srce.

Matematičko natjecanje “Klokan bez granica”

Dana 17. rujna 2020. g. učenici naše Škole sudjelovali su u međunarodnom matematičkom natjecanju pod nazivom „Klokan bez granica“, koje je proljetos, zbog nastave na daljinu, bilo odgođeno. Organizator je udruga „Klokan bez granica“, koja okuplja predstavnike velikog broja europskih zemalja, a čiji je cilj popularizacija matematike i širenje osnovne matematičke kulture među mladima.

U našoj su Školi u natjecanju sudjelovala 52 učenika raspoređena u tri kategorije: Pčelice (2. razred), Leptirići (4. razred) i Ecolier (4. i 5. razred). Zadatci su bili raznovrsni i poredani po težini, a za svaki zadatak bilo je ponuđeno 5 odgovora od kojih je samo jedan ispravan.

Natjecatelji su dali sve od sebe kako bi točno riješili zadatke i svrstali se u 10% najboljih natjecatelja  imajući na umu i sam moto natjecanja koji glasi: bez selekcije, eliminacije i finala.

Misa za početak školske godine

Nova školska godina započela je u „novom normalnom“ ruhu. Uz brojne izazove kako organizirati nastavu, poštujući sve epidemiološke preporuke, iskrsnuo je još jedan – kako organizirati misu za početak školske godine. No, iako se činilo nemoguće, znali smo da je Bogu sve moguće i krenuli smo u smišljanje rješenja. Palo nam je na pamet kako u brojnim velikim crkvama postoje projekcije misa u bočnim lađama jer vjernici ne vide oltar. Zaključili smo kako imamo rješenje. U jednu praznu učionicu donijeli smo oltar i ambon, naš duhovnik mons. Sanjin Francetić pobrinuo se za oltarnik i liturgijsko posuđe. Postavili smo kameru i misa je mogla početi. Svaki je razred u svojoj učionici pratio misu putem projektora. Po završetku mise svi koji su bili za pričest, dolazili su poštujući razmak. Radosno krećemo u novu školsku godinu, vodeći brigu jedni o drugima i moleći za što skoriji prestanak pandemije.

Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake druge subote u rujnu, a ove je godine to 12. rujna.

Ovaj važan datum posvećen je širenju svijesti o važnosti prve pomoći pri spašavanju ljudskih života. Za razliku od medicinske pomoći, prvu pomoć primjenjuju svi koji se kao očevici zateknu na mjestu nesreće. Ona je početni korak u spašavanju ljudskog života, smanjenju invaliditeta i povećanju izgleda za preživljavanje.

Potaknut užasnim scenama patnje nakon bitke kod Solferina, trgovac Henry Dunant organizirao je 1859. civilnu operaciju spašavanja, ponajviše ozlijeđenih žena i djevojaka. Angažirao je lokalno stanovništvo te osigurao sva potrebna sredstva, materijale i terenske ambulante za pomoć unesrećenima.

Prve kutije prve pomoći namijenjene građanstvu pojavile su se 1888. godine inspirirane brojnim ozljedama željezničkih radnika u SAD-u, a prvi tiskani Priručnik prve pomoći izlazi 1901. u Americi.

Sjećanje na bitku kod Solferina inspiriralo je Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da 2000. godine uvede obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći.

Orijentacijski pregled

 Nakon što na mjestu nesreće utvrdimo da je pristup unesrećenoj osobi siguran, pristupamo orijentacijskom pregledu kojim se procjenjuje stanje unesrećenog. Pregled uključuje:

  • stanje svijesti
  • disanje
  • rad srca
  • moguće krvarenje i
  • znakove šoka.

Prioriteti pružanja prve pomoći

 Nakon orijentacijskog pregleda određujemo prioritete pružanja prve pomoći. Najprije pomažemo onima koji:

  • jako krvare (zaustavljanje krvarenja),
  • bez svijesti su (bočni položaj),
  • ne dišu i ne radi im srce (oživljavanje).

To se zove redoslijed neodgodive prve pomoći.

Tečajevi za prvu pomoć

 U našoj zemlji Crveni križ ovlašten je za provedbu tečajeva prve pomoći za građanstvo. Više informacija doznajte na službenoj stranici Crvenog križa www.hck.hr. Telefonski broj hitne medicinske službe glasi 194, a možete ga nazvati u slučajevima kada je izravno ugrožen život unesrećene osobe.

Hrvatski olimpijski dan

Dana 10. rujna 2020. godine u našoj Školi obilježili smo Hrvatski olimpijski dan. Učenici razredne nastave dan su započeli pričom o olimpijskom junaku te proveli vrijeme u razgovoru o onome što znaju o olimpijskim igrama. Sjetili su se i nekih naših hrvatskih olimpijaca. Svi učenici naše škole odjenuli su bijele majice te su ih samostalno obilježili olimpijskim krugovima, simbolom olimpijskih igara te na taj način utisnuli svoj pečat u značaj, što je ujedno motivacija i poticaj za tjelesnom aktivnošću i zdravom načinu života svima nama. Svaki je razred sa svojim učiteljem aerobnom aktivnošću obilježio ovaj dan uz poštivanje svih propisanih mjera.

Učenici 4.b preuzeli nagradu Hrvatskih voda

Na adrese nagrađenih i pohvaljenih škola u natječaju „Najmlađi za vode Hrvatske 2019 – 2020“ stigli su pokloni Hrvatskih voda. Učenici 4.b za natječaj izradili su edukativno-interaktivnu slikovnicu „Možeš i ti“ te njome oduševili žiri. Svaki učenik dobio je kapu, majicu, poster, raspored sati te slikovnicu Voda i čovjek.

Na žalost, ova cijela godina je bila nepredvidiva i sve nas je korona pogodila na razne načine. Planovi o svečanoj podjeli nagrada povodom Svjetskog dana voda, kako se to radilo svih prethodnih godina u ožujku, pali su u vodu. Stoga su pokloni za nagrađene i pohvaljene radove dostavljani poštom, kako bi se izbjegli kontakti i tako umanjila mogućnost širenja virusa.

Uz navedene nagrade poklanja se i  besplatna edukativna ekološka predstava „Voda je život“ kazališne družine Daska iz Siska, koju za sada nisu u mogućnosti realizirati, ali kada se steknu uvjeti ista će se izvesti.

Prvi dan nastave

 


Arhiva događanja