Česta pitanja

1. Kada počinje nastava i kada završava?

Nastava počinje u 8 h, a završava u 12 h i 15 min.
Uz standardni dio nastave, koji traje prema predviđenom programu kao i u svim školama, radi ostvarenja cilja katoličke osnovne škole (KOŠ) djeca ostaju u školi i nakon nastave u produženom boravku (ponavljanje i uvježbavanje uz stručno vodstvo učitelja razredne nastave, aktivnosti, organizirano slobodno vrijeme, molitva).

2. Kako je organiziran dan?

Primjer organizacije dana nalazi se na stranici „Dnevni red škole“.

3. Koliko obroka učenici primaju u školi?

Doručak, ručak i užinu.

4. Tko kuha?

Obroci su osigurani putem ovlaštenog subjekta u skladu s HACCP-om.

5. Koliko košta produženi boravak i što on uključuje?

Cijena se ne razlikuje od troškova produženog boravka u državnim školama našeg područja, što također ovisi i o sufinanciranju lokalne samouprave prema mjestu stanovanja djeteta i prihodima roditelja. Produženi boravak uključuje zajedničko ponavljanje i uvježbavanje nastavnih sadržaja obrađenih u prijepodnevnim satima, dodatne aktivnosti za koje djeca imaju interes i izvan škole kao što su sport, strani jezici, muzički instrument i sl., i naravno duhovni dio.

6. Kako je organiziran produženi boravak?

Organiziran je na način da se djeci omogući rasterećenje od učenja i pisanja domaćih zadaća po dolasku kući, kao i da im se omogući pohađanje onih aktivnosti za koje imaju interes, a inače bi ih trebali pohađati izvan škole. Zbog naravi KOŠ-a, dio vremena posvećen je i duhovno-moralnom razvoju djece.

7. Koje sve izvannastavne aktivnosti nudi škola?

Izvannastavne aktivnosti formiraju se prema interesima učenika, uglavnom u rujnu kada počne školska godina. Tu svakako trebaju biti sportska, dramska, zbor… i ostale prema mogućnostima i željama učitelja i učenika.

8. Tko su učitelji?

Učitelji su osobe pomno birane prema stručnosti i prema njihovu vjerskom životu koji treba biti autentičan.

9. Ima li škola organizirani prijevoz?

Prijevoz nije organiziran budući da lokacija škole omogućuje dostupnost korištenjem javnog prijevoza (autobusna zona 1).

11. Je li škola privatna i plaća li se školarina?

Škola je katolička, a samim time nije ni privatna ni državna. Školarine nema. Škola se po troškovima ne razlikuje u bitnom od državne škole, odnosno roditelji plaćaju onaj neobavezni dio, a to je produženi boravak i prehrana.

12. Hoće li učenici imati više nastave vjeronauka?

Nastava vjeronauka ista je kao i u ostalim školama.

13. Molitveni život škole?

U školi dan započinje i završava molitvom. Moli se prije prvog i na kraju zadnjeg sata te prije i nakon obroka. Jednom mjesečno organizirana je zajednička misa za roditelje, učenike i djelatnike škole, kao i radionice, a škola prigodno nudi duhovne obnove i na kraju školske godine organizira hodočašća za sve.
Vjera je temelj naše škole tako da ona prožima sve aktivnosti, a evanđeoske vrednote temelj su odgojnog ozračja u školi.

14. Smiju li učenici imati mobitele u školi?

Učenici ne smiju imati mobitele u školi. Za komunikaciju je dostupan razredni mobitel na koji roditelji mogu nazvati i dobiti informacije o djetetu ili izravno svoje dijete i obratno. Djeca mogu ponijeti mobitel pri odlasku na izlete.

15. Imaju li učenici katoličke škole zdravstveni i građanski odgoj?

Svi predmeti koje je propisalo Ministarstvo provode se i u našoj školi. Sadržaj tih predmeta obrađen je iz katoličke perspektive sukladno nauku Katoličke Crkve.

16. Nose li učenici uniformu?

Da. To su udobne i praktične trenirke te majice s logom škole.

17. Moram li obaviti testiranje svog djeteta za upis u školi u koju pripadamo prema mjestu stanovanja?

Ne morate. Cijeli upisni postupak obavlja se u našoj školi.

18. Koja je posebnost škole u odnosu na druge škole ovoga područja u smislu kvalitete, ako se zanemari sam vjerski predznak škole?

Posebnost katoličke osnovne škole je u pomoći roditeljima da njihovo dijete sazrijeva intelektualno i duhovno te da otkriva i razvija svoje talente unutar vremena provedenog u školi kako bi dijete kada završi škola moglo kvalitetno provoditi vrijeme sa svojom obitelji, bez potrebe dodatnih izvanškolskih obveza. Jedna od najvećih posebnosti je uključenost i angažman roditelja u život škole kroz razne radionice, hodočašća i projekte, čime se stvara povezanost i osjećaj zajedništva, kao jedne velike obitelji. Više o posebnosti katoličke osnovne škole može se pronaći na linku „Identitet katoličke osnovne škole“.

19. Kakvo postupanje škole mogu očekivati u slučaju da određeno dijete ili skupina djece trajno ometa drugo dijete ili djecu?

Dijete koje ne poštuje pravila ponašanja unutar škole primit će odgovarajuću stručnu pomoć od stručnog tima škole. Od roditelja djeteta tražit će se da se uključe i daju svoj doprinos u rješavanju problema. U slučaju da roditelji odbijaju suradnju, kao krajnje rješenje škola može poduzeti druge mjere u skladu sa Statutom škole.