Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Vukovar„Bio sam tih i miran grad.
Slušao sam žubor dviju rijeka.

Slušao sam šume i žitna polja

I pjesmu mladića u ranu jesen

o berbi vinograda…

Žamor mladenački i smijeh dječji

Tekao je mojim ulicama i sokacima.

Jedne, već davne, jeseni kasne

Zalepršale prve pahulje…

Utihnuo žubor, žamor i smijeh.

Ulicama mojim odjekivala danima

strahotna pucnjava…

Slomili mi ruke i zgazili tijelo moje.

Samo mi srce veliko ostalo.

Zovem se VUKOVAR! „

Učenici Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić 17. studenog obilježili su Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Obilježavanje je proteklo u zajedničkoj molitvi učenika i učitelja na Svetoj misi, polaganjem lampiona i odajom minute šutnje – počasti na glavnim stepenicama Škole. Učenici su gledali video-projekciju snimanu u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, u kojem ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr.sc. Ante Nazor objašnjava što se dogodilo s Vukovarom na početku Domovinskog rata i zašto 18. studenog imamo nacionalni praznik kojim obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, koja se ujedno smatra i srcem obrane grada, tijekom agresije na Vukovar stradale su 1624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada stradalo njih 905, a među njima i 12 djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1219 osoba među kojima je bilo i 30 djece. 25. kolovoz 1991. pamte svi Vukovarci. Tog su dana pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga. Obrana grada je slomljena. Vukovar je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a koji su tijekom obrane grada ustrojeni u 204. vukovarsku brigadu HV-a. U koncentracijske logore odvedeno je 7 000 zarobljenih hrvatskih branitelja, među kojima je bilo i civila. Iz grada je prognano 22 000 Hrvata i stanovnika neke druge nesrpske nacionalnosti. Sudbina 487 hrvatskih branitelja još nije poznata.

Jedan od najprepoznatljivijih simbola obrane Vukovara u Domovinskom ratu 1991. je vukovarski Vodotoranj. Na Vodotornju nalazi se čak 640 vidljivih ratnih rana, ali unatoč silini napada i svakodnevnog granatiranja srpskih i JNA snaga, vukovarski Vodotoranj ‘odbio se srušiti’. Vodotoranj je obnovljen i svoja je vrata otvorio 31. listopada. 18. studeni – dan je to kada se svake godine ujedini cijela Hrvatska. Neka se nikada ne zaboravi – grad heroj!

Tekst pripremila: Natali Dujmović, prof.