Aktivnosti i događanja u knjižnici

striborDana 6. 11. 2017. učenici 1.a i 1.b razreda u pratnji svojih učiteljica i knjižničarke posjetili su dječji odjel Gradske knjižnice „Stribor”. Cilj posjeta bio je upoznavanje knjižnice kao kulturne ustanove i razvijanje interesa i ljubavi prema čitanju. Knjižničarka dječjeg odjela „Stribor” edukativnim kvizom provjerila je znanje učenika o knjižnici, a nakon toga pročitala im je slikovnice Mačak Keks i Izgubio se jedan zeleni pas. Učenici su oduševljeni obećali da će rado dolaziti u „Stribor”. Kako smo se proveli, provjerite u galeriji: Posjet knjižnici “Stribor”.

 

 

KnjižnicaTema ovogodišnjega Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura i temelji se na temi godišnje konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara: Učenje bez granica. U skladu s time, ove se godine Međunarodni mjesec školskih knjižnica usredotočuje na povezivanje zajednica i kultura cijelog svijeta koje dijele ljubav prema školskim knjižnicama demonstrirajući pregršt zanimljivih aktivnosti. Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava se svake godine četvrtog ponedjeljka u listopadu. Kako bismo još više promicali ulogu i važnost školske knjižnice, u našoj smo školi obilježili Međunarodni dan školskih knjižnica (International School Library Day), koji se u svijetu obilježava od 1997., a u Hrvatskoj od 2002. godine. Tako smo za vrijeme aktivnosti Oratorij u knjižnici u tu svrhu izrađivali straničnike s motivima različitih kultura. Učenicima su se najviše svidjele zastave raznih zemalja pa je to bio jedan od najdražih motiva za crtanje.

Kako nam je bilo, možete vidjeti u fotogaleriji: Međunarodni dan školskih knjižnica.

 

 

 

KnjižnicaTijekom prvih mjeseci nastave na satovima upoznavanja sa školskom knjižnicom sudjelovali su svi razredi naše škole.

Učenici su uzbuđeni i znatiželjni ušli u knjižnicu gdje su se upoznali sa školskom knjižničarkom, ali i pravilima lijepog ponašanja u knjižnici. Doznali su i koliko knjiga i slikovnica čuva naša školska knjižnica. Naučili su kako se posuđene knjige trebaju čuvati i vratiti na vrijeme kako bi ih i druga djeca ponovno mogla posuditi i čitati. Naučili su i razliku između pojmova knjižnica i knjižara te da u knjižnicama rade knjižničari, a u knjižarama prodavači.

Posebno im se svidjela prozorska klupica za čitanje ukrašena predivnim jastucima koje su za našu knjižnicu izradile vrijedne ruke naše pripravnice Lare. Bilo nam je veselo i zabavno, a učenici su ubrzo nakon toga posudili i svoje prve knjige i slikovnice.