Tjedna poruka vjeroučitelja

bližnji

„Ljubi Gospodina, Boga svojega, i svoga bližnjega kao sebe samoga.“

 

Lako je nekom reći: “Volim te.“, lako je pružiti siromahu nekoliko kuna od našeg suviška, lako je nasmijati se susjedu kada ga slučajno sretnemo na stubištu. Mi često mislimo kako je život vrijeme, dano nam na uživanje, kojeg valja ponekad začiniti pokojom dobrom gestom ili riječju. Ne, naš život na zemlji mora biti poklon za druge. Krist nas opominje: „ Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene (i bližnjega), taj će ga spasiti.“ Neka naše srce svakog dana odgovara kao Majka Tereza kad su je pitali tko bi joj nakon Boga, koji joj je zasigurno na prvom mjestu, bio na drugom, trećem… „Meni je Bog na svakom mjestu“. Potražimo Ga ovog tjedna u ocu, majci, sinu, kćeri, susjedu, učeniku, strancu, siromahu. Što god učinili njima, Bogu smo učinili.

 

CARU CAREVO

„Podajte caru carevo, a Bogu Božje.“

Svakoj osobi s ispravno formiranom savješću jasno je da nije dopušteno sebi pridržavati ono što je tuđe. Ovotjedno nas Evanđelje poziva da se zamislimo nad pitanjem što to pripada „ovom svijetu“, a što pripada Bogu. Sve raspadljivo prepustimo raspadljivosti, ali što onda Bogu dati? Bog od nas ne treba ništa, On nam po Izaiji poručuje: „ Ta sve je moja ruka načinila i sve je moje“. Krivo je misliti da Bog želi nešto od nas, On želi nas. Nađimo danas vremena za stati pred Gospodina, zagledajmo se u Njegov križ i sa svetim Augustinom uskliknimo: „Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi“.

 

svadba

„Koga god nađete, pozovite na svadbu.“

 Zamislimo vjenčanje nama drage osobe; sina, brata, prijatelja. Htjeli bismo da im dođu sve bliske osobe koje su pozvane na slavlje. No, kako bismo se osjećali kada bi jedan po jedan počeli otkazivati i na kraju bi slavlje moralo biti bez uzvanika. Sada zamislimo Oca Nebeskog, priprema gozbu Sinovljevu. Svake nedjelje pozvan sam na taj najuzvišeniji događaj na Zemlji. A što činim? Izgovaram se poslom, odmorom, utakmicom, izletom u prirodu… No, tko je onaj koji dolazi, ali ne bijaše odjeven u svadbeno ruho?

To je onaj koji dolazi, a srce nije obukao u čežnju za Bogom. Nedjeljno nas čitanje poziva da se zapitamo idemo li na svetu misu iz običaja, radi navike, ljudskih obzira… Bog čezne za nama. Odgovorimo na Njegovu čežnju zajedno s psalmistom: „Žeđa duša moja za Bogom jakim, živim…Kao što košuta žudi za izvor-vodom, tako duša moja čezne Bože za tobom… Žedna mi je duša Boga, Boga živoga…“
vinograd

„Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima.“

Ovotjedno nam nedjeljno čitanje donosi Isusovu prispodobu o vinogradu i vinogradarima. Svatko od nas slika je vinogradara. Bog nam na korištenje daje vinograd, ali valja nam se upitati; „Bože što je moj vinograd?“. Naše radno mjesto, mjesto je našeg posvećenja. Za učitelje i učenike to je škola, za doktore bolnica, za prodavače trgovina… Ponašam li se kao onaj koji posjeduje dijete, posao, materijalna dobra ili kao onaj koji se skrbi o njima da više dobra donesu i da se Bog po mojem radu više proslavlja. Sve pripada Bogu i kad to shvatimo, kad krenemo svakodnevno izgarat gdje god bili, na kraju dana izgovorimo ponizno kao sv Franjo: „Sluge smo beskorisne, učinismo što smo bili dužni učiniti.“ Budemo li tako činili Krist „Domaćin“ neće uzeti od nas vinograda i iznajmiti ga drugima.

misao 17

„Dva su grijeha protiv kršćanske nade; fanatična pretpostavka i očaj.“

U vremenima krize čovjek je po naravi sklon „skrenuti“ u krajnosti. Fanatična pretpostavka zamagljuje stvarno stanje stvari. Bog čini čuda, ali draža su mu ona svakodnevna mala koja čini u suradnji sa zdravim razumom koji nam je darovao. Očaj nas pak blokira, odvaja, truje. Ni u njemu nema mjesta za razborito rješenje. Ono na što nas Krist poziva u ovim izazovnim vremenima je smireno i sabrano promišljanje. Nema Uskrsa bez Kalvarije i Golgote. Zagledajmo se u Krista na križu, jer on nam poručuje: “u Njega gledajte i razveselite se… evo jadnik vapi i Gospodin ga čuje, izbavlja ga od straha svakoga!“ Ne bojmo se, naš Uskrs je blizu!


 

Tjedne poruke vjeroučitelja – arhiva 2019/2020