Trećaši posjetili Martinovo Selo

20191024_111153Učenici 3.a i 3.b u četvrtak, 24. listopada posjetili su Martinovo Selo. U Martinovom Selu prvo su posjetili Gašparov mlin. Osim što je spomenik kulture te još uvijek u funkciji, on je i značajna turistička atrakcija, a samo djelovanje mlina i prostor oko njega zorno oslikavaju život nekih davnih, već pomalo zaboravljenih vremena. Učenici su vidjeti kako je nekad nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari više od 200 godina. Nakon Gašparovog mlina posjetili su Zavičajni muzej. Muzej  ima više od 500 izložaka koji ponosno svjedoče o bogatoj grobničkoj povijesti. U muzeju su uređene starinska spavaća soba i kuhinja, kakve su na Grobnišćini bile u 19. stoljeću, dok se u izložbenoj sobi nalaze brojni stari uporabni predmeti, alati, narodne nošnje. Učenici su si mogli predočiti načina života i rada ratara, obrtnika, žena mlikarica koje su nadaleko poznate i predstavljaju grobnički kraj.

Slobodno vrijeme učenici su proveli na imanju obitelji Zulle. Šetali su uz Rječinu i uživali u predivnoj prirodi.

U blizini Gašparova mlina, točnije u Dražicama, učenici su posjetili staru kovačiju, jednu od ukupno tri koje su nekada tu postojale. I nakon 90 godina u toj se kovačnici još uvijek po narudžbi kuju brojni uporabni predmeti od željeza i obavljaju sitni popravci. Učenici su imali priliku vidjeti kako kovač kuje potkovu.

U Martinovom selu posebno je živo ujesen pa su učenici promatrali prirodne promjene i znakovima u prirodi pokušali se snaći u prostoru. Puni novih znanja vratili su se u školu.