O Josipu Pavlišiću

JOSIP PAVLIŠIĆ (28. prosinca 1914. zaselak Srbljani, župa Stari Pazin – Rijeka, 9. prosinca 2005.)

Prva katolička osnovna škola na području Primorsko-goranske županije nosi ime pokojnog riječko-senjskog nadbiskupa Josipa Pavlišića, iznimno zaslužnog za školstvo, kao i za odgoj brojnih generacija vjernika u duhu evanđelja na području Riječko-senjske nadbiskupije.

Josip Pavlišić rođen je 28. prosinca 1914. u zaseoku Srbljani, župa Stari Pazin. Školovao se u Gorici u “Alojzevišću”, u kojoj se pripremao za pohađanje klasične gimnazije u Kopru. Teologiju je pohađao u Gorici, a u istome je gradu i zaređen za svećenika 2. travnja 1938. godine.

Rijeka, 27.05.2003. NAdbiskup u miru Josip Pavlišić
Nadbiskup Josip Pavlišić

Kao svećenik upravljao je župama Gologorica i Krbune do 1945. godine. Jedan je od najzaslužnijih što je 11. prosinca 1945. u Pazinu otvorena Srednja škola za spremanje svećenika, tj. klasična gimnazija, u kojoj je obnašao službu ekonoma i duhovnika te podravnatelja i ravnatelja. Iz te su škole izišli ne samo brojni svećenici nego i mnogi istaknuti intelektualci, među kojima i nekoliko akademika i biskupa. Škola je opstala upravo zahvaljujući odvažnosti i upornosti svećenika Josipa Pavlišića i Bože Milanovića.

Dana 13. prosinca 1951. godine imenovan je pomoćnim senjsko–modruškim biskupom, a mjesec dana kasnije, 13. siječnja 1952., posvećen je za biskupa u Pazinu. U toj se službi, na sličan način kao prethodno u Pazinu, trudio oko Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci, koje je također dalo mnoge istaknute crkvene i svjetovne djelatnike. Kad su neki govorili kako bi sjemenište zbog malog broja svećeničkih kandidata trebalo preseliti u Zagreb, Pavlišić je ne samo bio protiv toga nego je počeo gradnju nove sjemenišne zgrade. Time je proširio prostor za Visoku bogoslovsku školu i Bogoslovno sjemenište, ali i za Karitas Riječke nadbiskupije u vrijeme Domovinskog rata.

Pripisuje mu se u zaslugu osnivanje Riječko-senjske nadbiskupije i metropolije 20. kolovoza 1969. godine, čijim je nadbiskupom koadjutorom imenovan te iste godine. Od 1973. službovao je kao apostolski administrator Riječko-senjske nadbiskupije, a 18. travnja 1974. postao je riječko-senjski nadbiskup i metropolit. Tu je službu obavljao do umirovljenja 5. siječnja 1990. godine. Umro je u Rijeci u Bogoslovnom sjemeništu „Ivan Pavao II.“ 9. prosinca 2005. godine, a pokopan je u riječkoj katedrali sv. Vida 13. prosinca.

Josip Pavlišić bio je pučki svećenik i biskup, obljubljen u narodu i kleru. Potaknuo je obnovu brojnih crkava i crkvenih zgrada na području nekadašnje Riječko-senjske nadbiskupije, često se izlažući i osobnim rizicima.  Bez te Pavlišićeve odvažnosti ne bi bilo moguće otvoriti ni prvu katoličku osnovnu školu u Rijeci.

Riječka je nadbiskupija stoga odlučila, kao osnivač škole, da Škola nosi ime nadbiskupa zaslužnog kako za školstvo na ovim prostorima tako i za obnovu mnogih kulturnih spomenika na području Riječko-senjske nadbiskupije i odgoj generacija vjernika u duhu evanđelja.