Školska knjižnica

Knjige su naše najtiše i najvjernije prijateljice, najlakše je doći do njih, daju najmudrije savjete i najstrpljivije su učiteljice.

(Charles W. Eliot)

 

Naša školska knjižnica započela je s radom u školskoj godini 2017./2018 i bila je smještena u suterenski prostor. Od ove školske godine (2020./2021.) knjižnica je preseljena u novi, funkcionalniji prostor na prvom katu škole.

Knjižnični se fond stalno popunjuje i podijeljen je na:

-učenički fond

-učiteljski fond

-referentnu zbirku

-časopise

Učenici, učitelji i roditelji  mogu pristupiti on-line katalogu naše školske knjižnice na ovoj poveznici https://os-josipp.zaki.com.hr kako bi provjerili koje knjige imamo u našem fondu i jesu li Vam dostupne.

Knjižnica je mjesto susreta, razmjene informacija, učenja i opuštanja. Svi su dobrodošli u našu školsku knjižnicu!

Naša školska knjižnica dobila je svoju virtualnu verziju. Namijenjena je svima – učenicima, učiteljima, roditeljima…

U ovim izazovnim vremenima najviše će koristiti onima koji nisu u mogućnosti fizički doći u knjižnicu. Sadržaji virtualne knjižnice donose ponešto za svakoga i kontinuirano se nadopunjuju. Slobodno mi predložite sadržaje koji vas zanimaju. “Uđite“ u našu virtualnu knjižnicu, čitajte, gledajte, istražujte…Svi ste dobrodošli!
Više na poveznici: Virtualna knjižnica

 • „Volim čitati jer me čitanje ispunjava“ – Jana Matijašić, 3.b.
  „Volim čitati jer me čitanje ispunjava“ – Jana Matijašić, 3.b.
 • „Željela bih da sva djeca na svijetu znaju čitati.“ – Gloria Kristić, 3.a
  „Željela bih da sva djeca na svijetu znaju čitati.“ – Gloria Kristić, 3.a
 • Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu. (Kineska poslovica)
  Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu. (Kineska poslovica)
 • Kaži mi što čitaš, reći ću ti tko si! (portugalska)
  Kaži mi što čitaš, reći ću ti tko si! (portugalska)
 • Znaš da si pročitao dobru knjigu kada okreneš zadnju stranicu i osjetiš se pomalo kao da si izgubio prijatelja. (Paul Sweeney)
  Znaš da si pročitao dobru knjigu kada okreneš zadnju stranicu i osjetiš se pomalo kao da si izgubio prijatelja. (Paul Sweeney)

RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE ZA KORISNIKE:
Svaki dan do 13:00 ili 14:00 (ovisno o dežurstvu)

KNJIŽNIČARKA: Iva Brozić Mance, mag. bibl.

RAD ŠKOLSKE KNJIŽNICE U UVJETIMA BOLESTI COVID- 19.

 • Broj korisnika koji istodobno mogu boraviti u prostoriji knjižnice  je ograničen na 6 korisnika istovremeno.
 • Nakon ulaska u knjižnicu korisnici moraju obavezno dezinficirati ruke.
 • Obavezno je pridržavanje propisanog razmaka od 2 metra između pojedinih osoba u knjižnici.
 • Aktivnosti u knjižnici provoditi će se uz poštivanje epidemioloških mjera.

PRAVILA KORIŠTENJA I UVJETI POSUDBE:
Pravilnikom o radu školske knjižnice utvrđeno je da su korisnici školske knjižnice svi učenici, učitelji, stručni suradnici i svi djelatnici škole.

 1. Upis u školsku knjižnicu je besplatan.
 2. Posudba je moguća tijekom radnog vremena školske knjižnice, osim u vrijeme održavanja pedagoških akcija, nastavnih sati i književnih susreta.
 3. U školskoj knjižnici odjednom se mogu posuditi najviše dvije knjige na rok od 30 dana.
 4. Korisnici knjižnice moraju pravovremeno vratiti posuđene knjige. Ukoliko knjige nisu vraćene na vrijeme, knjižničar će ih opomenuti.
 5. U vrijeme ljetnih praznika knjižnična građa se ne posuđuje jer se provodi revizija fonda.
 6. Svesci referentne zbirke ne mogu se posuditi izvan prostora knjižnice, već se njima koristi u čitaonici.
 7. Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu od svakoga oštećenja. Ukoliko se utvrdi da je netko jako oštetio knjigu za vrijeme posudbe ili je knjigu izgubio, dužan je kupiti istu knjigu u zamjenu za oštećenu ili izgubljenu knjigu.

Lektire u elektroničkom obliku

Objavljena je internet stranica na kojoj učenici mogu besplatno preuzeti lektire u elektroničkom obliku (pdf ili pub) te ih čitati na svojim tabletima ili pametnim telefonima.

Klik na poveznicu: www.HRlektire.com

radionica izgubljeni FlegiRADIONICA POVODOM SVJETSKOG DANA ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada u svim zemljama od 1931. godine kad je održana konvencija ekologa u Firenci. Ujedno taj dan se slavi i kao Dan sv. Franje Asiškoga, svetca zaštitnika životinja te predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja. Cilj ovog dana je upozoriti na položaj ugroženih životinja i važnost njihove zaštite.

Povodom toga, u našoj smo školskoj knjižnici održali edukativnu radionicu za prve razrede. Učenici su se upoznali sa životom sv. Franje kroz zanimljive priče. On je životni primjer koji nas potiče na ispravan odnos prema svim živim bićima. Knjižničarka je pročitala slikovnicu Izgubljeni Flegi, a učenici su dobili zadatak nacrtati nastavak priče. Tijekom veselog, aktivnog i zabavnog druženja puno toga smo naučili.

Slikovnicu Izgubljeni Flegi možete pročitati i u digitalnom obliku: https://www2.pgz.hr/download/flegi/mobile/index.html#p=2 pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije (KRAS).

RUJAN U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

(POSJET PRVIH I TREĆIH RAZREDA)

Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet. (Eduard von Feuchtersleben)

Tijekom rujna školsku su knjižnicu posjedili učenici trećih razreda, a po prvi puta i učenici prvih razreda.

Učenici trećih razreda ponovili su svoje znanje o školskoj knjižnici te rješavajući zadatak Da sam ja školski knjižničar/ka, dali pregršt zanimljivih ideja koje bismo mogli primijeniti u našoj knjižnici.

Učenici prvih razreda naučili su razliku između knjižnice i knjižare, što se radi u školskoj knjižnici te da svaka knjiga ima svoje mjesto. Kroz zanimljiv igrokaz koji su sami osmislili, nekolicina učenika 3.a razreda pokazala je prvašima kako se lijepo ponašati (prema knjigama i osobama koje borave u knjižnici). Knjižničarka je pročitala slikovnicu autora Mladena Kušeca Pozdravi su lijepe riječi i podijelila im informativni letak o školskoj knjižnici. Bilo je to veselo i ugodno druženje, a učenici su mogli naučiti da nas čitanje vodi u druge svjetove, da čitanjem možemo mnogo toga naučiti i postati bolji ljudi.

Dan hrvatske knjige

Dana 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

U školskoj su knjižnici tim povodom učenici 2. a razreda stvarali svoju slikovnicu. Glavni lik slikovnice Klokan Kiki našao se tako u mnogim zanimljivim pustolovinama. Učenici su uz priču napravili i pripadajuću ilustraciju. Kako je sve nastajalo, možete vidjeti na fotografijama.

Međunarodni dan dječje knjige

„Ako želite da vam djeca budu inteligentna, čitajte im bajke. Ako želite da budu još inteligentnija, čitajte im još više bajki.“ 

Albert Einstein

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena (2. travnja), danskog pisca najljepših bajki svijeta.

Stvaranje navike čitanja i druženja s knjigom potrebno je poticati od najranije dobi. Stoga smo taj dan u knjižnici obilježili čitanjem Andersenovih bajki učenicima prvih razreda.

Učenici petih i šestih razreda dodatne nastave hrvatskog i engleskog jezika proučili su biografiju Hansa Christiana Andersena te razgovarali o svojim najdražim knjigama, autorima, likovima te pisali ideje za stvaranje vlastitih priča za djecu.

 „Možda nema dana našeg djetinjstva koje smo tako ispunjeno živjeli od onih koje smo proveli s omiljenom knjigom.“

                                                                                       Marcel Proust

Za kraj donosimo video uz rođendan kampanje “Čitaj mi!”: Čitaj mi.

Poštarska bajka

Učenici 2. b razreda u knjižnici su obrađivali lektiru Poštarska bajka Karela Čapeka. Nakon razgovora o pročitanom učenici su čitali pisma koja su pisali svojim prijateljima. Knjižničarka im je pokazala primjerke poštanskih marki koje knjižnica posjeduje te su dobili zadatak izraditi vlastitu marku za svoje pismo. Bilo nam je lijepo, zabavno i poučno.

Kino u knjižnici

U četvrtak, 4. ožujka naša je knjižnica nakratko postala kinodvorana. Art kino je u sklopu programa Škola u kinu omogućilo gledanje filmova onlineStoga su učenici 4. b razreda s učiteljicom Barbarom Stipetić odgledali animirani film Priče iz davnine (Neva, Stribor, Potjeh i Regoč). Na taj su se način zabavili, ali i ponovili znanje o pročitanoj lektiri.

Prvaši i školska knjižnica

U mjesecu listopadu, po prvi puta u školsku knjižnicu dolaze učenici prvih razreda. Tako je bilo i ove školske godine. Učenici su upoznali knjižničarku, prostor knjižnice te kako se odnositi prema knjižničnoj građi. Kroz priču Neobična knjižnica knjižničarka ih je upoznala sa pravilima ponašanja u knjižničnom prostoru. Učenici su s veseljem prolistali knjige, slikovnice i časopise. Bili su puni pozitivnih dojmova i s nestrpljenjem iščekuju ponovni dolazak u knjižnicu.

Listopad u školskoj knjižnici

U listopadu se obilježava  Mjesec školskih knjižnica i Mjesec hrvatske knjige. Stoga je u našoj  školskoj knjižnici to bilo veselo i živo razdoblje.

Ovogodišnja tema Mjeseca školskih knjižnica Put do zdravlja i dobrobiti realizirana je sa učenicima petih razreda koji su odslušali sat knjižničnog odgoja i obrazovanja pod nazivom Medijska pismenost. Razmišljali smo o tome kako u ovom izazovnom vremenu biti i ostati zdrav, a pri tom ostati informiran na ispravan način.

Ovogodišnje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige pod motom Razlistaj se! posvećeno je našem planetu Zemlji, a povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Tema je ostvarena kroz radionice u kojima su sudjelovali učenici od drugog do četvrtog razreda. Učenici su izrađivali straničnike od raznoraznih materijala (novina, ostataka vune, konca, dugmadi i sl.) Na taj način naučili su kako  ponovno upotrijebiti već korištene stvari.

Nekolicina učenika šestih  razreda, sudjelovala je u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja – „Istraživači planeta Z.“ koji je ove godine prilagođen novonastaloj situaciji- umjesto čitanja knjiga, trebalo je istražiti online izvore informacija. Pobjednici se biraju metodom slučajnog odabira te oni sudjeluju u javnom izvlačenju glavne i utješnih nagrada koje ove godine prate temu Mjeseca hrvatske knjige. Ponosni smo što je naš učenik, Ivan Skračić jedan od pobjednika. Čestitamo!


Školska knjižnica – arhiva

Aktivnosti i događanja u knjižnici
Lektira