Povijest

Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ prva je katolička osnovna škola u Rijeci.

Osnovala ju je Riječka nadbiskupija na upit brojnih roditelja zainteresiranih za ovaj projekt. Uz snažnu potporu i suradnju grupe katoličkih laika koji su se aktivno uključili u pripremne radnje za njezin početak, škola je u školskoj godini 2015./2016. otvorila vrata prvoj generaciji prvašića. Nadbiskup riječki mons. dr. Ivan Devčić odgovorio je tako želji i potrebi roditelja da im djeca nastave odgoj i obrazovanje u sredini obilježenoj kršćanskim duhom, u kojoj se, uz kvalitetno obrazovanje, mogu razvijati i rasti kao cjelovite osobe.

 zgrada_stara_400Smještena u bivšoj zgradi Filozofskog fakulteta u Omladinskoj ulici br. 14, na Belvederu, škola nastavlja dugogodišnju povijest odgoja i obrazovanja na ovom području. Navedeni je objekt izgrađen davne 1902. godine za potrebe mađarske Pomorsko-trgovačke akademije, a dugi niz godina bio je sjedište Pedagoškog, odnosno Filozofskog fakulteta.  Danas je u njegovu prizemlju smješten Teološki fakultet, dok je ostali prostor namijenjen za školu.

Prilaz školi

Škola se može pohvaliti prostranim, lijepo urešenim i svijetlim učionicama, a zgrada raspolaže i velikim i uređenim okolišem i dvorištem u kojem učenici mogu provoditi vrijeme učenja i ponajprije razonode. Škola ima i poseban prilaz za osobe s invaliditetom, a roditelji u sklopu škole imaju mogućnost korištenja parkirališta prilikom dovoženja svoje djece.

 

Škola radi po Nastavnom planu i programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a nastava je organizirana sukladno propisanom kurikulumu. Posebna se pažnja posvećuje ljudskoj, intelektualnoj, duhovnoj i socijalnoj formaciji učenika, pristupajući svakom djetetu kao pojedincu, pomažući mu da otkrije i razvija svoje darove i sposobnosti te tako ostvari plan za koji je stvoren. Tome pridonosi i produženi boravak koji svojom strukturom i aktivnostima omogućuje individualni pristup i cjeloviti razvoj učenika. Pažnja koja se pridaje duhovnom sazrijevanju učenika prilagođenom uzrastu djeteta daje mogućnost roditeljima koji to žele da njihovo dijete raste i razvija ona uvjerenja i stavove na kojima oni temelje vlastiti odgoj u obitelji. Škola temelji odgoj na evanđeoskim vrijednostima stvarajući ozračje prožeto poštivanjem svake osobe i vrednovanjem onog što ona jest u sebi.

Novo pročelje zgrade školeŠkola prepoznaje važnu ulogu roditelja u odgojno-obrazovnom procesu te potiče suradnjui sudjelovanje obitelji u formiranju vlastite djece. Roditelji su uključeni u proces odrastanja i obrazovanja vlastite djece kroz razgovore s učiteljima i stručnim suradnicima, skupne susrete koji omogućuju obiteljima da sudjeluju u razvoju aktivnosti grupe – razreda, predavanja ili radionice koje daju prigodu obiteljima da »uživo« vide kako se njihova djeca snalaze u različitim područjima znanja i života, kao i  razna hodočašća, duhovne obnove i zajednička druženja.

Vjerujemo da samo u zajedništvu i suradnji raznih institucija, u prvom redu obitelji i škole, može biti garantirana kvaliteta i učinkovitost odgoja i obrazovanja na dobro, prije svega učenika, a onda i društva i Crkve u Hrvatskoj.