Svjetski dan tablice množenja – World Multiplication Table Day

Naši školarci i ove su godine obilježili Svjetski dan tablice množenja. World Multiplication Table Day (WMTD) je aktivnost koja je nastala na inicijativu poljskog matematičara A. Grabowakog, a za cilj ima popularizirati matematiku. Dan tablice množenja obično se obilježava prvog petka u mjesecu listopadu te su naši učenici u ovoj aktivnosti sudjelovali 7. listopada.

Ukupno dvadeset i četiri učenika razredne nastave, trećih i četvrtih razreda, sudjelovalo je u natjecanju. U dogovoreno vrijeme došli su na natjecanje te strpljivo čekali svoj „trenutak“. Bilo je prisutno veliko uzbuđenje i želja za uspjehom, ali i jedna doza treme i straha od neuspjeha. Svaki je učenik birao papirić sa zadacima te je imao zadano maksimalno vrijeme od jedne minute u kojem je morao točno odgovoriti na što veći broj zadataka množenja i dijeljenja. Najveća prepreka bila je „krivi odgovor“ jer su u slučaju pogrešno riješenog zadatka ispali iz natjecanja za prva tri mjesta. U slučaju svih točno riješenih zadataka, učenici su dobili certifikat kao znak uspješnosti: stručnjak u tablici množenja. Svi sudionici natjecanja su dobili značke WMTD-a.

Ove godine najbolji poznavatelj tablice množenja koji je zauzeo 1. mjesto na natjecanju je učenik Roko Badurina iz 3.c razreda. Na drugom je mjestu učenica Victoria Galicci iz 4.b razreda. Treće mjesto dijele učenici Tibor Komadina iz 4.b, Marko Škifić iz 3.a i Leona Bašić iz 4.a razreda. Učenici koji su zauzeli prva tri mjesta dobili su prigodne nagrade.

Čestitke svim sudionicima natjecanja! Nadamo se da se vidimo i sljedeće godine!