100. dan škole

100-100 minuta sportskih aktivnosti 2Naša škola priključila se projektu 100. dan škole Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono. Stoti dan škole obilježava se tradicionalno u veljači u brojnim europskim zemljama, a cilj ovog projekta je okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj/lokalnoj razini odabranim sadržajima obilježiti ovaj dan u školi.

Dan je isplaniran na način da učenici vođenim aktivnostima ostvaruju obrazovno-odgojne ciljeve i ishode u skladu s planom i programom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika uz igre i međupredmetne aktivnosti.

U jutarnjim satima učenici prvih i drugih razreda imali su radionicu pod nazivom Stoljetno stablo obećanja. Cilj je bio bolje međusobno upoznavanje, uočavanje sličnosti i različitosti, razumijevanje i poštivanje drugih te međusobna tolerancija. Zaključili smo da je prijateljstvo najveće bogatstvo i da moramo brinuti jedni o drugima. Prvi razredi su dan nastavili matematičkim i jezičnim aktivnostima, dok su se učenici drugih razreda zamišljali i crtali kao stogodišnjaci. Jutarnju smjenu smo zaključili u natjecateljskom ozračju. U dvorištu škole učenici su se natjecali u štafetnim igrama na 100 metara.

Tijekom popodneva učenici su ponavljali usvojene sadržaje radom u grupi i paru rješavajući razne zadatke te su imali likovne i glazbene radionice. Za učenike drugih razreda bio je organiziran kviz znanja o imenicama: „ Nabroji bića, stvari i pojave u 100 sekundi“. Razgovarali su o kršćanskim simbolima te izradili ogrlicu „100 simbola kršćanstva“.

Bilo je lijepo jedan dan posvetiti svemu naučenom uz igru i zabavno druženje.