Dani Josipa Pavlišića

DSC_0209Dana 14. prosinca 2017. godine, povodom dana Josipa Pavlišića, zaštitnika naše škole, održana je svečana prezentacija radova učenika i učitelja škole. Tijekom cijelog tjedna u razdoblju od 4. do 8. prosinca učenici su, zajedno sa svojim učiteljima, marljivo radili, istraživali,  stvarali i proučavali život i djelo nadbiskupa po kojem je naša škola dobila ime.

Tako su učenici, ovisno o svojim interesima, bili podijeljeni u sljedeće skupine: dramska, sportska, likovna, izrada slikovnice, izrada stripa, istraživačka skupina, kviz znanja, jezične igre, literarna skupina i radionica ”Vremeplov”.

Dramsku skupinu sačinjavalo je osmero učenika koji su svim prisutnima izveli kratki igrokaz o životnom putu Josipa Pavlišića. Voditeljice dramske skupine su učiteljice Marijana Miškulin i Marta Žambok. Pohvalnicu dramskog susreta osvojila je učenica 3. razreda Gloria Lazzarich za najuspješniji dramski izraz.

Sportsku skupinu sačinjavalo je petnaestero učenika koji su bili podijeljeni u tri skupine: ”Tim pobjednici”, ”Tim šapioni”, ”Tim vatreni”. Voditeljice skupine su učiteljice Tonka Babić i Ivana Bruketa. Učenici su se natjecali u igri graničara, u štafetnim igrama te u igri prahčanje. Prahčanje je bila omiljena igra našeg Josipa Pavlišića, a zadatak je bio vođenje lopte sa štapom do kutije dok su ostali učenici pokušali spriječiti. Pobjednik ovog susreta je bio ”Tim pobjednici” kojima je ovim putem i uručena pohvalnica.

Likovnu skupinu sačinjavalo je desetero učenika. Voditeljice su učiteljice Marija Brezac i Morena Poljančić. Skupina je izrađivala bicikl-omiljeno prijevozno sredstvo našeg nadbiskupa, od recikliranog materijala. Radove su izložili u dvorani škole dok su pohvalnicu za najuspješniji model bicikla dobili učenici Duje Vukas i Amelie Kuba. Pohvalnice za najuspješniju suradnju dobili su učenice Lucija Androić i Veronika Skoblar.

Izradu slikovnice o životu Josipa Pavlišića vodila je učiteljica Barbara Stipetić, a skupinu je sačinjavalo sedmero učenika. Pohvalnicu za najuspješniju slikovnicu dobio je učenik prvog razreda Niko Čače.

Radionicu izrade stripa vodila je učiteljica Andreja Matošević, a sačinjavalo ju je devetero učenika. Pohvalnicu za najuspješniji strip dobila je učenica  1. razreda Eva Belavić te učenik 3. razreda Dominik Gržeta.

Istraživačku skupinu vodila je učiteljica s. Ema Škriljevečki. Skupinu je sačinjavalo desetero učenika. Pohvalnicu za najboljeg istraživača dobio je učenik 3. razreda Viktor Kučan.

Kviz znanja ”Tko želi biti mili…junak Josipa Pavlišića?” izrađivalo je jedanaestero učenika zajedno s učiteljem Jurom Kaurotom i vjeroučiteljicom Petrom Štokić. Kviz znanja su učenici odigrali na prezentaciji pred roditeljima i svim prisutnima. Pohvalnicu za pobjedu u kvizu znanja osvojili su učenici Dominik i Marin Pavlović, Roko Baraba, Ivan Lanc i Ivan Kolić.

Jezične igre u školskoj knjižnici vodile su knjižničarka Iva Brozić Mance i učiteljica Lara Pecman. Skupinu je sačinjavalo devetero učenika. Zaigralo se mnoštvo igara poput slaganja rečenica od puzzli, igre memory, igra s platnenom kockom te igra ”Crni Petar Josip Pavlišić”. Učenici su također imali zadatak pomoću putokaza i uputa pronaći određenu knjigu na polici i otkriti poruke što se u njima kriju.

Literarnu grupu vodili su učitelji Marko Grizelj, Sandra Vagaja i Ivana Vojtek. Skupinu je sačinjavalo jedanaestero učenika. Pisali su priče, pjesme i pitanja Josipu Pavlišiću. Pohvalnicu za najuspješnije radove dobili su učenici Matej Bogdan, Klara Drmić, Niko Pulić i Maksimilijan Grabovac.

Učenici radionice ”Vremeplov” imali su za zadatak prikazati život Josipa Pavlišića fotografijom i crtežom. Kombinacijom tih dviju tehnika učenici su na kreativan način prikazali zanimljiv i životopisan put našega dragoga nadbiskupa. U radionici je sudjelovalo desetak učenika pod vodstvom učiteljice Martine Simonetti.

Ovu svečanost u čast našeg  nadbiskupa uveličali su i učenici zbora koji su pod vodstvom učiteljice Sandre Vagaja i klavirske pratnje učiteljice Lare Pecman otpjevali pjesmu ”Srce predajem ti”. Učenica Veronika Skoblar otpjevala je svoju autorsku pjesmu ”Bog prijatelj moj” uz klavirsku pratnju učiteljice s. Eme Škriljevečki.

Izrazito smo ponosni na sav trud i rad svih učenika i učitelja naše škole. Integrirani tjedan prošao je u smijehu, zabavi, veselju te prožet novim izazovima. I ovoga puta smo pokazali kako možemo stvarati vrijedna literarna i likovna dijela te da našoj kreativnosti nema granica. Sve to vođeni molitvom, vjerom i likom našeg dragog nadbiskupa Josipa Pavlišića čije ime naša škola ponosno nosi.

Kako nam je bilo, pogledajte u galeriji: Prezentacija aktivnosti za dane Josipa Pavlišića

Jedan od najuspješnijih radova možete pročitati u nastavku:

Moje djetinjstvo s Josipom Pavlišićem 

Jednoga dana Josip i ja išli smo se van igrati. Prvo smo se igrali skrivača i ja sam brojao, a Josip se skrivao. Kada sam nabrojao do 100 išao sam ga tražiti. Tražio sam ga iza drveta, ali ga nije bilo. Tražio sam ga kod bunara, ali ga ni tamo nije bilo. Začuo sam neki smijeh koji dopire iz bačve. To je bio Josip. Kada sam ga napokon našao išli smo se igrati prahčanja. Pridružila su se i njegova braća. Josip je bio najbolji u toj igri. On nam je cijelo vrijeme pokušavao dati gol i u tome je uspijevao. U jednom trenutku začuli smo vlak i svi smo se uplašili i razbježali. Nakon nekog vremena svi smo se skupili na isto mjesto i započeli igru. Čuli smo zvona i odmah prestali s igrom, sklopili ruke i počeli se moliti. Zvona su za nas značila glas Božji. Sutradan, u nedjelju išli smo svi zajedno na misu. Josip je čitao Sveto pismo, a njegova braća i ja smo ministrirali. Josip je uživao čitati Sveto pismo. Kada smo se vratili s mise, malo smo se poigrali i išli spavati.

Djetinjstvo s Josipom ne mogu ni zamisliti. Josip Pavlišić je bio najbolji i najvjerniji čovjek kojeg poznajem.

Marin Pavlović, 3.b