Dan škole

2015. – 2023.
8. rođendan Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić u Rijeci
“Oslanjamo se na vjerske osjećaje koji našoj Školi udahnjuju život” , rekla je ravnateljica KOŠ-a, Jasna Buketa, a  povodom 8 godina rada i djelovanja prve katoličke škole u Rijeci, prve u  Primorsko goranskoj županiji, prve u Riječkoj nadbiskupiji – osnivaču ustanove.

Od malog začetka (37 učenika i 4 učitelja), od sjemena koje je raslo i raste, vinula se do 339 učenika i 64 djelatnika. Čovjek istina  sadi i zalijeva, ali Bog daje rast.
Dan je započeo slavljem euharistije u Katedrali sv. Vida, 7. prosinca 2023. Svetu misu zajednički su slavili riječki nadbiskup Mate Uzinić, vlč. Ivan Seletković- duhovnik Škole, vlč. Ivan Devčić- ekonom Škole. Iz evanđelja Dana (Mt 7, 21.24-27), iz završnih riječi  Govora na gori, Isus nas je poučio da ne želi rušenje nego životnu čvrstinu i tko s njim gradi, gradi na stijeni.
Svetu misu pjesmom je animirao školski zbor pod vodstvom učiteljice Lare Pecman i vjeroučitelja Darija Perkovića.
Povodom 18. obljetnice  smrti nadbiskupa Josipa Pavlišića čije ime Škola nosi, nadbiskup Mate Uzinić predvodio je molitvu ponad njegova groba u Katedrali, dok su djelatnici položili cvijeće i zapalili svijeću.
Prije završnog blagoslova, ravnateljica Škole, čestitala je 28. rođendan školskom duhovniku Ivanu Seletkoviću.
Slijedio je odlazak svih učenika, učitelja i djelatnika na predstavu Regoč u riječko  Hrvatsko narodno kazalište  Ivana pl. Zajca.
Predstava je adaptacija istoimene bajke Ivane Brlić Mažuranić koja se uklapa u školske programske aktivnosti povodom 150.godišnjice rođenja najpoznatije hrvatske spisateljice za djecu. Kazalište je ugostilo preko 350 gostiju iz KOŠ-a.
Školski rođendan bio je radostan, Katolička osnovna škola Josip Pavlišić  obilježila je  8 godina jedrenja uz spoznaju da lađa ne može potonuti kad je Isus u njoj.
Ti si Gospodin što na jastuku je snio,
Ti si Gospodin koji je more umirio,
Pa što ako vjetar udri i val nas baci,
Kad smo s Tobom u barci. (A.C.)
Last Modified on 21.12.2023.
This entry was posted in Uncategorized
Bookmark this article Dan škole