Dječji tjedan

IMG-7f8d8ad40a7d86147b1254e7e4343bcf-VUpoznaj dječja prava

Povodom Dječjeg tjedna (4.-8.10.) u Školi su organizirane razne aktivnosti sa ciljem upoznavanja učenika sa njihovim pravima. Učenici Razredne nastave imali su priliku kroz igrokaz Kiko i ruka, kao i kroz razgovor sa psihologinjom i knjižničarkom, upoznati se sa pojmovima poput ispravnog dodira, pravilom donjeg rublja, čuvanja dobrih i loših tajni te prepoznavanja kruga osoba od povjerenja.

Učenici Predmetne nastave imali su posebnog gosta, gđu Danijelu Žagar – savjetnicu iz riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu, kojoj je ovo bio drugi posjet našoj Školi. Predstavila je način rada pravobraniteljstva za djecu i Konvenciju o pravima djeteta na vrlo zanimljiv način. Učenici su se vrlo rado uključili u interakciju, postavljali su praktična pitanja vezana uz rad djece, kršenje zakona u dječjoj dobi, problemu migracija i trgovanja ljudima.

Otvorena je mogućnost daljnje suradnje na različitim područjima, a napose na području istraživačkog rada učenika u području dječjih prava. Ovim putem zahvaljujemo se gđi Danijeli Žagar što je izdvojila dio svoga vremena za susret, kao i svim sudionicima Dječjeg tjedna. Kroz niz ugodnih aktivnosti, kojima su obuhvaćeni svi učenici Škole, obogaćeni smo novim znanjima.

Nadalje, u aktivnostima Dječjeg tjedna, dane smo započinjali glazbenim pozdravima uz dobre želje svojim prijateljima. U nekim razredima učenici su preuzeli ulogu učitelja. U parovima su održali nastavu matematike i prirode i društva. Učiteljica je postala učenica. Učenici su čitali jutarnju priču i vodili kolonu. Pjevali su kuharu nakon doručka, pravili fini čokoladni napitak sa šlagom, gledali film, ležali i spavali u svojoj učionici. Imali su radionicu zdravog doručka u kojoj su izrađivali smootie od voća. Uz društvene igre jutra su brzo prolazila, a miris kokica zavladao je učionicom. Pripremu i organizaciju hrane učenici su samostalno radili uz vodstvo svojih učiteljica. Učenicima se ispunila još jedna želja, a to je ispunjeno vrijeme na svježem zraku uz igru skrivača. Oduševljenje u razredima i Školi se nije moglo sakriti, a bili su prisutni i  sretni komentari kako je ovo najbolji dan u Školi.