Europski tjedan održivog razvoja

Naslovna_ETOZ

Europski tjedan održivog razvoja

U sklopu cjelogodišnjeg projekta Eko trag u tjednu od 20. do 24. rujna obilježili smo Europski tjedan održivog razvoja 2021. Naš školski projekt prijavljen je na spomenuti događaj s još 42 projekta iz cijele Hrvatske. U Europskom tjednu održivog razvoja krenulo je i prikupljanje starih baterija, što će ujedno biti i početak skupljanja starih baterija po razredima za ovu školsku godinu.

Svaki razred od 1. do 4. razreda ima svoj spremnik za baterije, a učenici od 5. do 7. razreda baterije skupljaju u zajednički spremnik. Na kraju školske godine proglasit ćemo 3 najuspješnija razreda, a svi razredi koji se uključe u projekt bit će nagrađeni.

Što je Europski tjedan održivog razvoja (ETOR)?

Europski tjedan održivog razvoja europska je inicijativa koja se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja. ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Beču. ODRAZ – Održivi razvoj zajednice koordinator je ove inicijative u Hrvatskoj. Ove godine obilježava se šesti put te je do sada u događaju sudjelovalo 38 zemalja.

Posjetite www.esdw.eu i istražite događaje u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama!

Učenici prvih razreda imali su kratku edukaciju o održivom razvoju uz animirani film „Što je to održivi razvoj“ te edukativni strip „Naš planet i 17 ciljeva“. Učenici su se uključivali u raspravu, a zaključak je bio isti: I mali korak je dovoljan za velika djela!“ Također, učenici 1.a imali su radionicu uređenja razrednog panoa od recikliranih materijala, a 1.b je imao likovnu radionicu u kojoj su staklenke od papira punili otiscima jabuka, naranče i krastavca. Voće i povrće koje smo koristili za otisak postavili su u razredu da se osuši te će od njega izrađivati hranilice za ptice.

#ESDW2021 #BudimoOdrživi