Mjesec hrvatske knjige

IMG-9709677c743589e95cbce7cd642525b4-VMjesec hrvatske knjige obilježava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! Uz to, glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Tako smo našoj školskoj knjižnici tijekom mjeseca listopada i studenog bili vrlo aktivni.

  • Knjigoljupci su se dali na posao te su su pobliže upoznali glagoljicu izrađujući straničnike s njenim motivima. Straničnike su podijelili bliskim osobama, a neki su svoje ostavili na čuvanje u knjižnici.
  • U našoj školi održava se slobodna aktivnost Mali glagoljaši, koju vodi učiteljica Danijela Stojaković. Kako nam je ovogodišnja nit vodilja bila glagoljica, naišli smo na odličnu priliku za suradnju. Tako su učenici 1. b razreda u sklopu Oratorija u školskoj knjižnici pastelama crtali glagoljska slova koja su nam poslužila za izradu panoa u hodniku škole.
  • Isto tako, u Oratoriju u školskoj knjižnicia. razred radio je u grupama, a zadatak je bio napisati tekst na glagoljici koji su zatim razmijenili sa susjednom grupom koja je trebala tekst „dešifrirati“ i  ispisati na latinici. Učenici  su bili vrlo vrijedni i uspješni u rješavanju ovog zadatka.
  • U svrhu boljeg upoznavanja naših najmlađih učenika sa knjigom i čitanjem, dana 30. listopada 1.a.i 1.b. razred u pratnji svojih učiteljica, učitelja i knjižničarke posjetili su Dječji odjel „Stribor“. Cilj posjeta bio je upoznavanje knjižnice kao kulturne ustanove i razvijanje interesa i ljubavi prema čitanju. Knjižničarka dječjeg odjela „Stribor” zabavila je učenike edukativnim kvizom. Nakon toga, uvela je učenike u svijet bajki pročitavši Lončiću kuhaj, bajci koja govori o skromnosti, ljubavi, obitelji i vjeri u dobro. Učenici su se lijepo zabavili, a i ponešto naučili.

Mjesec hrvatske knjige priveli smo kraju obogaćeni za mnoga lijepa druženja i novo stečeno znanje o glagoljici.

sdr

sdr

sdr

dav

logo mjeseca hrv. knjige