Noć knjige 2018

20180420_185852Noć knjige je manifestacija kojom se već sedmu godinu za redom daje poticaj čitanju te razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu u kojemu često prednost pred knjigom imaju drugi, popularniji mediji. Noć knjige se u cijeloj Hrvatskoj održala 23. travnja 2018. godine, a posebna se pozornost posvetila temi „Budućnost knjige“.

Ove godine i naša se škola po prvi puta uključila u manifestaciju s programom čiji naslov glasi „Biblija – knjiga prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“. Većina aktivnosti je provedena za vrijeme popodnevne nastave.

U okviru prijavljenoga programa učenici prvoga razreda su sudjelovali u radionici izrade straničnika, pod vodstvom knjižničarke Ive Brozić Mance i učiteljice Lare Pecman. Njihove vrijedne i spretne ručice napravile su prekrasne straničnike. Vrijeme nam je brzo prošlo, a prvaši su s nestrpljenjem pitali kada ćemo sve to ponoviti.

Učenici drugih razreda izrađivali su strip prema odabranoj priči iz Biblije. Aktivnost je počela čitanjem nekoliko prispodobi te objašnjenjem na koji način mogu izraditi svoj strip. Učeničke radove možete vidjeti u nastavku.

S učenicima 3.a razreda provedene su sljedeće aktivnosti: upoznavanje Biblije (nastanak, porijeklo imena, biblijski pisci), čitanje Biblije po grupama i likovni prikaz biblijskih priča (strip, slikovnica, plakat).

Učenici 3.b razreda su aktivnosti povodom obilježavanja Noći knjige realizirali nešto ranije. U petak, 20. travnja okupili smo se u školi u 19:30. Učenici su sa sobom ponijeli svoje Biblije, ali i vreće za spavanje jer smo cijelu noć proveli u školi. Večer je počela upoznavanjem Biblije, kako navodi jedan učenik: „najvažnije knjige za nas katolike“. Učenici su predstavili jedni drugima Biblije koje su donijeli (ilustrirane, dječje, slikovnice itd.) te pročitali ili prepričali biblijsku priču koja im je najdraža. Uslijedio je grupni rad u sklopu kojega su učenici izradili umnu mapu s prikazom dijelova Biblije, oslikali najdraže biblijske priče te crtali evanđeliste s njihovim simbolima. Nakon večere, noć knjige smo završili druženjem, zajedničkom molitvom i gledanjem crtanog filma „Biblija za najmlađe: Od Adama do Isusa Krista“. Učenici su pokazali veliko znanje o Bibliji što su i pokazali u ponedjeljak, kada smo u sklopu nastave proveli „Biblijski kviz“ u kojemu su pobjedu odnijele djevojčice. Spavanje u školi bilo nam je nezaboravno iskustvo, pri čemu smo uz Sveto pismo mnogo toga naučili te se još više upoznali i u molitvi ojačali naše zajedništvo. Od srca se zahvaljujemo našim roditeljima koji su pomogli u organizaciji, dostavi hrane, ali i na podršci i povjerenju.

Galerija: Noć knjige 2018