Obilježen Dan škole na blagdan Anđela čuvara

Ovogodišnja proslava Dana škole organizirana je na zanimljiv i poseban način. Održale su se radionice za učenike u kojima je svaki učenik imao svoj zadatak. Same radionice osmišljene su kako bi se učenicima, osim odgojnog duha, razvijale motoričke sposobnosti i vještine, poticao razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, bogatio rječnik, vježbao pravopis te se stvarala poveznice s blagdanom Anđela čuvara. Učenici svih razreda bili su pomiješani za vrijeme radionica te su imali priliku i pobliže se upoznati s prijateljima iz drugih razreda.

U radionici „Anđeli“ sudjelovalo je 15-ero učenika drugih, trećih i četvrtih razreda. Učenici su iznijeli svoja razmišljanja i znanja o anđelima čuvarima u oluji ideja, nakon čega je svaka grupa dobila jednog anđela: anđela šutnje, anđela zaborava, anđela velikodušnosti, anđela poštovanja i anđela dobrote. Zadatak im je bio sjetiti se situacija iz svoga života u kojima im je potreban određeni anđeo, nacrtati istoga te mu napisati molitvu. Na kraju radionice učenici su spoznali važnost postojanja anđela čuvara u našim životima te koliko su snažne molitve u kojima im se utječemo. Radionice su vodile učiteljice Marta Žambom i Ivana Oštarić.

Na radionici zabavnih igara učenici su uz vodstvo učiteljica Morene Poljančić i Andree Starčević prvo od kolaž papira izradili anđela čuvara, napisali molitvu te su svojim tijelima napravili slova koja su činila natpis “Dan škole”. Nakon toga su po skupinama igrali zabavne sportske igre poput golfa, boćanja, badmintona i ostalih. U zadnjem dijelu druženja štafete igre s različitim pomagalima dodatno su izazvala osmjehe na licima svakog učenika.

Voditelji glazbene radionice bili su učiteljica s. Ema i vjeroučitelj Dario.
Najprije smo se međusobno upoznali, a nakon toga smo igrali  glazbene igre: Glazbena stolica, Maestro, Vruće – hladano.  Glazbene igre su nas razgibale i upjevale. U drugom dijelu smo naučili pokoju pjesmu i pripremali pjevanje za misno slavlje.

Voditeljice radionice su bile učiteljice Martina Simonetti i Ivana Bruketa. Učenici su izrađivali društvene igre koristivši se recikliranim materijalima i maštom. Izrađene su igre “Čovječe, veseli se!”, “Safari” i “Ludi izazovi”. Učenici su iskazali svu svoju maštovitost i pritom se dobro zabavili.

Na radionici “Origami”, pod vodstvom učiteljica Marijane Janeš i Marije Brezac, učenici su tradicionalnom japanskom vještinom savijanja papira izrađivali anđele, srca, brodove, čaše, životinje i cvijeće. Osim što su se zabavili, spretnim su ručicama pokazali kreativnost i strpljivost u radu.

Tijekom izrade slikovnice koristili smo tehniku grataž. Djeca su prvotno uljnim pastelama prekrivali površinu papira koju su potom obojali crnom temperom. Dok se boja sušila djeca su smišljala priču na zadani naslov „Kako je nestašni dječak dobio krila“. Potom su jedni učenici drvenim štapićima strugali crnu temperu i stvarali sliku, dok su drugi pisali tekst. Učiteljice su potom to sve objedinile u slikovnicu. Učenici su rado sudjelovali u tehnici koja im je bila zahtjevna, ali vrlo zanimljiva. Voditeljice ove radionice bile su učiteljica Sandra Vagaja i Ivana Radošević.

Plava grupa, gdje su voditelji bili učiteljica Tonka i učitelj Jure, izrađivala je društvene igre Crnog petra i Memory koje smo donirali školskom psihologu kako bi se učenici mogli opustiti u  uredu psihologa.

Radionica Grafički dizajn učenicima je ponudila novi oblik rada. Učenici su se upoznali s pojmovima i pravilima vezanim za grafički dizaj te su se i samo okušali u izradi istog. Zadatak im je bio izrada loga za školski list učenika Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” Anđeli čuvari. Garfička riješenja su bila krativna i posebna baš kao i učenici na radionici. Cilj radionice je bio uvoditi učenike u svijet digitalne tehnologije. Voditeljice su bile učiteljice Danijela Brđanin i Barbara Stipetić.

Na radionici „Stvaramo priču“, koju su vodili učiteljica engleskog jezika Ivana Vojtek te učitelj Marko Grizelj, sudjelovali su učenici od 1. do 4. razreda čiji je zadatak bio prema zadanim smjernicama stvoriti svoju priču tematski povezanu s Anđelima čuvarima. Učenici prvih i drugih razreda stvarali su slikopriču odnosno strip, dok su učenici trećih i četvrtih razreda prema zadanim smjernicama na papirima pisali sastavke. Na kraju radionice, učenici su međusobno jedni drugima predstavili svoje radove te smo se uputili svojim učionicama na kratki predah i obrok prije svete mise. Sveta misa održala se u našoj školi te su na njoj prisustvojali učenici i djelatnici škole.