OTVORENJE NOVE ZGRADE GRADSKE KNJIŽNICE RIJEKA

Grad na Rječini napokon je dobio gradsku knjižnicu koju zaslužuje. U četvrtak, 21. prosinca,  600 građana formiralo je „ljudski lanac“ pri čemu je prelaženjem knjiga iz ruke u ruku okončana selidba posljednjih knjiga iz Filodrammatice do nove zgrade Gradske knjižnice u Art-kvartu „Benčić“ Prigodno posljednja knjiga bila je “Kako čitati grad” Radmile Matejčić. „Lancu knjiga“ pridružila se i naša školska knjižničarka.

“Rijeka napokon dobiva jednu suvremenu zgradu, zgradu po mjeri suvremenog čovjeka – ono što mi volimo nazvati dnevni boravak grada. Ugodno za boravak, ugodno za rad, ugodno za učenje. Dom više od 150.000 svezaka. Nova knjižnica opremljena je najnovijom tehnologijom, otvorena za sve građane”, rekao je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Niko Cvjetković.

Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom  tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora Rikard Benčić te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća.