Posjet Dječjoj kući i Villi Ružić

Važno je napisati nekoliko riječi o obljetnicama koje smo obilježili posljednjih dana.

Prije 150 godina, 18. travnja 1874. godine, u Ogulinu je rođena najvažnija i najpoznatija hrvatska književnica Ivana Brlić Mažuranić. Svojim književnim naslovima obilježila je brojne generacije i postala najvažnija ikona hrvatske književnosti za djecu. Njoj u čast učenici sedmih razreda 23. travnja posjetili su Spomeničku knjižnicu i zbirku Mažuranić-Brlić-Ružić, poznatiju kao Villa Ružić. Villu je na Pećinama 1938. izgradio Viktor Ružić, suprug Nade Brlić, kćeri Ivane Brlić Mažuranić. Okosnicu zbirke čine knjižnica i arhiv Ivana Mažuranića. Tu je pohranjen i rukopis Gundulićeva epa Osman iz 1647. Ova važna zbirka ima status spomeničke baštine.

U sklopu obilježavanja Tjedna dječje knjige u Dječjoj kući organiziran je književni susret s književnikom Mladenom Kopjarom kojem su prisustvovali i naši učenici šestog i sedmog razreda predmetne nastave. Književnik je susret posvetio zbirci pripovijedaka Petrin pin, ali dotaknuo se i mnogih drugih tema, iz svakodnevnog i književnog života.

Dana 22. travnja davne 1501. godine Marko Marulić dovršio je Juditu, prvi hrvatski ep na hrvatskome jeziku, zbog čega toga dana obilježavamo Dan hrvatske knjige, dok se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, simbolični je to datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Kako bismo učenicima ukazali na važnost čitanja i sve blagodati koje im knjiga kao medij može pružiti u školskoj je knjižnici organizirana rasprava na temu knjige mogu pobijediti tehnologiju u 21. stoljeću. Učenici su istražili temu i srčano izlagali svoje argumente za i protiv knjiga naspram digitalnih medija. Zamišljeni format rasprave jako im se svidio te je vrijeme jednog školskog sata proletjelo u času.