Prijem za pobjednicu misijskog natječaja „Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike”

Cvitu Sušić učenicu 4.a razreda KOŠ „Josip Pavlišić” u Rijeci i pobjednicu nacionalnog misijskog natječaja „Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike” te njezinu mentoricu, učiteljicu Emu Škriljevečki, 28. travnja u Nadbiskupskom ordinarijatu primio je generalni vikar Riječke nadbiskupije Mario Tomljanović u pratnji ravnateljice za misije, Andreje Škarabot Kunštek.

Generalni vikar u svojoj je čestitki izrazio dobrodošlicu i zahvalnost gostima na posjeti Ordinarijatu. Istaknuo je da je jako ponosan što je baš Cvita iz riječke katoličke osnovne škole pobjednica natječaja na nivou cijele Hrvatske. Njezin će crtež biti objavljen uz odabrane crteže iz cijeloga svijeta povodom proslave 180. obljetnice Papinskog djela svetog djetinjstva. „To je velika pobjeda i čast jer se brane boje naše nadbiskupije.“ Čestitkama se pridružila i ravnateljica PMD za Riječku nadbiskupiju gđa. Andreja kazavši kako je jako radosna i ponosna na Cvitu i mentoricu koje su ovim činom pokazale veliku ljubav za misije. Nakon čestitanja uslijedio je kratki obilazak velike dvorane i upoznavanje sa slikama koje krase veliku dvoranu nadbiskupijskog doma. Djevojčica je pomno pratila i slušala što je generalni vikar govorio jer uz crtanje i matematiku, u kojoj također postiže odlične rezultate, jako je zainteresirana za povijest grada i nadbiskupije. Poklon koji su dobili generalni vikar i ravnateljica krasit će njihove urede, a to je kopija pobjedničke slike.
Na završetku susreta generalni vikar podijelio je blagoslov i dao podršku svima da hrabro, ponizno i radosno nastave slijediti Isusa i raditi za širenje njegove radosne vijesti gdje god da se zateknu i u kojoj bilo životnoj ulozi. „Da budemo pravi misionari koji smo našim krštenjem to postali.“
U svibnju se obilježava 180. rođendan Papinskog djela svetog djetinjstva i tom prigodom na poticaj Međunarodnog tajništva Djela u Rimu te u suradnji s nacionalnim upravama svijeta, Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj organizirala je „Šareni natječaj za male misionare, velike umjetnike”.
Natječaj je trajao do 15. ožujka te je Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH izvijestila kako je više od 200 radova pristiglo na natječaj. Pobjednički rad Cvite Sušić poslan je u Rim te će uz ostale izabrane radove nacionalnih uprava diljem svijeta biti uvršten u zajedničku monografiju koja će biti predstavljena 19. svibnja na 180. obljetnicu osnutka Djela svetog djetinjstva.
[Tekst i fotografija preuzeti s Riječke nadbiskupije.]