Proljeće u Ronjgima

Dana 7. lipnja 2023. godine održano je 44. Proljeće u Ronjgima. Riječ je o tradicionalnom susretu učenika osnovnih škola koji učenike kroz programe umjetničko-stvaralačkih radionica potiče na njegovanje i očuvanje kulturne baštine.

U sklopu manifestacije održana je i radionica glagoljice koju je vodila učiteljica hrvatskoga jezika Petra Radošević. Polaznice radionice bile su učenice naše Škole, točnije učenice 5. a razreda koje pohađaju dodatnu nastavu iz hrvatskoga jezika. Nakon uvodnog teorijskog dijela u sklopu kojeg su ponovile što je to glagoljica, kada je nastala, tko ju je stvorio, koji su najpoznatiji pisani spomenici na glagoljici, gdje se nalaze te koje vrste glagoljice postoje, učenice su dobile zadatak proučiti biografiju Ivana Matetića Ronjgova. Podijelile su se u dvije skupine, jedna je skupina bila zadužena za tekst, a druga za ilustracije. Krajnji je cilj bio napraviti strip o Ivanu Matetiću Ronjgovu na latinici i na glagoljici, koristeći se digitalnim alatom Canva.

Učenice su bile vrlo zadovoljne naučenim, kao i dobivenim rezultatima, te su ovom radionicom dodatno motivirane za učenje o povijesti hrvatskog jezika, književnosti te kulturnoj baštini ovoga kraja.

Tijekom dodatne nastave iz hrvatskoga jezika u ovoj smo školskoj godini imale tri gošće koje su predstavile svoja zanimanja, interese ili hobije, a sve u bliskoj vezi s hrvatskim jezikom i književnošću. Prvo smo ugostile Kristinu Špiranec, mladu pjesnikinju koja je izdala zbirku pjesama „Dok me ne razbiješ“, slijedio je posjet diplomirane novinarke Josipe Leko Šimić, a posljednja nam je u goste stigla Irena Grdinić, djelatnica u kulturi, novinarka, voditeljica, pjevačica, trenutno svima poznatija kao Đurđa iz kazalište predstave Casabianca koju izvodi s Marijem Lipovšekom Battifiacom. Učenice su saznale mnogo o književnosti, kreativnom pisanju, novinarstvu, klapskom pjevanju, glumačkom iskustvu te kulturnoj baštini općenito.

Iduće školske godine nastavit ćemo kod učenika poticati ljubav prema hrvatskom jeziku, zavičajnosti i lijepoj riječi. Veselimo se novim izazovima, gostima i terenskim nastavama!