Prosinac u KOŠ-u

Dan škole OrašarProsinac u Katoličkoj osnovnoj školu „Josip Pavlišić“ u Rijeci protekao je poput duhovnog putovanja.

Sve je bilo sadržano u najveselijem mjesecu u godini; blagdan svetog Nikole, dolazak Božića, Dan škole, duhovna obnova.

Svi smo „čekali“ malog Isusa kao stvarnu osobu koja donosi mir i dobro i unosi neobjašnjivu toplinu oko srca.

Sveti Nikola pohodio je svih petnaest razrednih odjela 6. prosinca djeleći slatkiše, mandarinke, blagoslov i sreću.

Svaki odjel dočekao je dobrog sveca božićnom pjesmom i razdraganošću. Zgrada u božićnom ozračju dočekivala je i pozdravljala svako lice; do stropa u centralnom holu, stajalo je božićno drvo; veliko, naše, ukrašeno ljepotom školskih likovnjaka. U podnožju bora, na slamici spremno su čekale jaslice – Badnjak 2021.

Dan škole obilježen je 9. prosinca svečanim euharistijskim slavljem u katedrali svetog Vida koje je predvodio riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Obilježena je 6. obljetnica postojanja, 16. nebeski rođendan nadbiskupa Pavlišića po kojem Škola s ponosom nosi ime. Dana 13. prosinca učenici i djelatnici Škole u svečarskom su raspoloženju posjetili HNK Ivana pl. Zajca i odgledali predstavu „Orašar“. Izvedba ove baletne predstave po mnogome je jedinstven događaj u današnjem kazalištu. Veseloj družini pridružio se i riječki nadbiskup mos. Ivan Devčić koji je pozdravio dobro raspoloženu školsku publiku, čestitao svima Dan škole i uputio blagoslov za nadolazeći Božić 2021. Bilo je osobito svečano u trenutku kad je nadbiskup Devčić ispred purpurnih kazališnih zastora podsjetio na život i veliko djelo nadbiskupa Josipa Pavlišića. Tako smo usred došašća imali prilike odati javno poštovanje „ocima utemeljiteljima“ naše Škole.

Dana 15. prosinca održana je predbožićna duhovna obnova za roditelje i djelatnike Škole u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci. Govorio je fra Tomislav Šanko o odgoju djece naglašavajući da odgoj treba biti duboko i trajno zadovoljstvo, te da odnos roditelja i djeteta mora biti iskren i otvoren. Misno slavlje predvodio je vlč. Luka Klarica.

Dana 20. i 21. prosinca od 7 ujutro do 19 navečer održao se Božićni sajam na Sjevernom igralištu. Na Sajmu je svoje radove predstavilo 13 sekcija: Učeničke zadruge „Maslačak“, dio božićnih ukrasa nastao je i tijekom roditeljskih božićnih radionica.

S božićnom poklon košaricom različitih proizvoda i produkata UZ Maslačak, predstavnici Škole posjetili su Ordinarijat Riječke nadbiskupije. Primio ih je generalni vikar vlč. Mario Tomljanović, pohvalivši poduzetnički duh školske Zadruge. Podsjetimo, zadrugari su u ime Škole donirali i 100 komada personaliziranih čokoladica Dječjoj bolnici Kantrida. Generalni vikar zaželio je svim žiteljima Škole blagoslovljen Božić i uspješnu novu 2022. godinu.

Za kraj, ovo je bio slijed prosinačkih sličica iz Pavlišićeve škole. Sadrže tajnu spoznaju Boga i svijeta, radost rođenja Isusa Krista, apsolutne Milosti za sve nas.