Roč – Aleja glagoljaša – Hum

IMG-c19b26edaec3efbf77c2c15f4c7e9fe5-VDana 26. travanja učenici 6. razreda u pratnji učiteljica Natali Dujmović, Ingrid Wolf Stefan i Katije Vrban zaputili su se na terensku nastavu u Istru.

Prva stanica bio nam je gradić Roč koji se smatra hrvatskom glagoljskom kolijevkom. Posjetili smo Glagoljsku tiskaru u kojoj je čuvena replika Gutenbergove tiskarske preše. Upoznali smo se s načinom tiska iz 15. stoljeća te potrebitim „instrumentima“ bez kojih se knjige u to vrijeme ne bi mogle tiskati. Prisjetili smo se važnosti Ročanina žakna Jurja koji je na stranicama Misala kneza Novaka najavio tiskanje prve hrvatske tiskane knjige. Ročki abecedarij razgledali smo u crkvici sv. Antuna te nastavili Alejom glagoljaša do najmanjeg grada na svijetu – Huma.

Aleja glagoljaša zadivila je naše učenike, koji nisu očekivali da se spomenici glagoljici, njih 11, prostiru 7 km dugom i zavojitom cestom. Sjeli smo i odmorili na Sijelu Klimenta Ohridskog, a vodič nas je razveselio najavom novoga učitelja među nama. Naime, onaj koji sjedne za katedru – učiteljevu stolicu , bit će učitelj pa su se naši učenici veselo razmjenjivali za katedrom. Zatim smo prošli kroz kamena vrata glagoljskog slova L na dnu brda Uspona istarskog razvoda te se uspeli do ostalih glagoljskih slova i županskog stola. Aleja nas je dovela do zadnjega spomenika – gradskih vrata grada Huma. Uhvatili smo rukohvate – rogove boškarina te zakoračili na ulicu najmanjega grada. Prošetali smo se do crkve sv. Jeronima i razgledali živopisne freske iz 12. stoljeća. Na oslikanim zidovima imali smo priliku vidjeti i poznati Humski grafit pisan glagoljicom.

Slobodno vrijeme iskoristili smo u igri na brdašcu Uspona istarskog razvoda.

Zadovoljni i s novim znanjima vratili smo se u Rijeku.