Sadašnjost i budućnost katoličkih škola – stanje, izazovi i perspektive

Stručno usavršavanje svih djelatnika katoličkih škola u Republici Hrvatskoj održano je 10. i 11. ožujka 2023. u Šibeniku i Vodicama na temu Sadašnjost i budućnost katoličkih škola – stanje, izazovi i perspektive. Domaćin skupa bile su Šibenska biskupija i Katolička osnovna škola.  Na susretu se okupilo petstotinjak djelatnika iz dvadeset i četiri katoličke škole u Republici Hrvatskoj. Susret je otvoren 10. ožujka euharistijskim slavljem u katedrali sv. Jakova, koje je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje, u  koncelebraciji  sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem, umirovljenim šibenskim biskupom Antom Ivasom te još dvadesetak svećenika koji djeluju u katoličkim školama u Republici Hrvatskoj.

U uvodu  je biskup domaćin mons. Tomislav Rogić svim sudionicima uputio riječi dobrodošlice, izrazivši radost što se spomenuti skup održava o 725. obljetnici uspostave Šibenske biskupije i 15. obljetnici osnutka Katoličke osnovne škole u Šibeniku, prve takve vrste u Republici Hrvatskoj. Pozdravio je požeškog biskupa mons. Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje; šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa, utemeljitelja Katoličke osnovne škole u Šibeniku; vlč. Ivicu Žuljevića, predstojnika Nacionalnog ureda za katoličke škole; g. Danijela Holeša, tajnika Nacionalnog ureda za katoličke škole; s. Mandicu Starčević, ravnateljicu Katoličke osnovne škole u Šibeniku; sve nazočne ravnatelje i djelatnike dvadeset i četiriju katoličkih škola iz cijele Hrvatske te sve druge sudionike slavlja.

U prigodnoj homiliji biskup Škvorčević naglasio je kako katoličke škole nemaju svrhu u samima sebi nego su one  u službi čovjeka. Djelatnici škola bi trebali rasti u dimenzijama Kraljevstva nebeskog. To znači da ako razmišljamo profitno o svome zvanju onda se nalazimo u suprotnosti s onime što je smisao Crkve i katoličkih škola, kazao je biskup Škvorčević. Crkva nije trgovačko društvo, nego je zajedništvo  ljudi u Isusu Kristu. Jednako tako su i katoličke škole.  Stoga mi kao učitelji želimo mlade ljude naučiti ne da budu profitno raspoloženi, nego mi želimo da ono što je Bog zasadio u mladim ljudima da raste i donosi plod koji može ostvariti Bog, kazao je biskup Škvorčević. Nakon mise, program otvorenja nastavljen je u kongresnoj dvorani Šibenske osnovne škole. Otvorenje je završilo zajedničkim objedom i druženjem, koje je priredila Šibenska biskupija.

Drugoga dana susreta, 11. ožujka program se odvijao u Vodicama, na kojem su uz djelatnike katoličkih škola bili nazočni i biskupi Tomislav Rogić i Ante Ivas, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov koji je pozdravio skup i domaći župnik don Franjo Glasnović. Rad je započeo molitvom i uvodnim razmatranjem biskupa Škvorčevića. Polazeći od pročitana ulomka iz Pavlove Poslanice Korinćanima, biskup je progovorio o svojevrsnom Apostolovu evangelizacijskom odgojno-obrazovnom modelu, oblikovanog povodom stanja među Korinćanima što ga je potaknuo Apolon svojim učenim nastupom.

Potom je rektorica Zadarskog sveučilišta prof. dr. sc. Dijana Vican na temelju znanstvenih istraživanja održala predavanje o mjestu katoličkih škola u okviru odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske, europskih i svjetskih kretanja, ocrtavajući njihovu sadašnjost i budućnost. Kratki uvod u organizaciju i potrebu dodatnih kompetencija za djelatnike katoličkih škola koji će krenuti od ove godine predstavila je dr. sc. Snježana Mališa s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Organiziran je zatim okrugli stol na kojemu su sudjelovali p. Sebastian Šujević, dr. sc. Josip Skejo, Anita Trešćec i Katarina Varenica. Sudionici su u prvom dijelu iz vlastitog iskustva predstavili koji su to stereotipi i predrasude o katoličkim školama. U drugom dijelu su pokušali dati odgovor na koji način katoličke škole mogu ukloniti navedene stereotipe i predrasude. Susret je nastavljen prikazom dobrih praksi katoličkih škola u četrnaest primjera. Poslijepodnevni dio programa odvijao se u prostorima Katoličke osnovne škole u Šibeniku, gdje su održane radionice za sve sudionike. Održano je devetnaest radionica aktualne tematike koje su vodili djelatnici škola, profesori s Hrvatskog katoličkog sveučilišta te viši savjetnici u AZOO.

Susret je završio u šibenskoj katedrali misnim slavljem koje je predvodio domaći biskup Tomislav Rogić. Na temelju liturgijskih čitanja, osobito evanđeoskog odlomka Lk 15, 1-3.11-32 u homiliji  je progovorio o:  oproštenju, vjernosti, milosrđu i dobroti. Obratio se i djelatnicima katoličkih škola:  …Zar to ne moli svaka vjernička duša, svaki član kršćanske obitelji, svaki djelatnik katoličkih škola: Što Vam drugo reći nego ustrajte u toj nakani i molitvi. Poručiti – da tu vjeru svjedočite svojim životom i djelovanjem, ne samo kao zaposlenici katoličkih škola, nego kao osvjedočeni vjernici kojima je stalo! – Kojima je stalo da njihova škola odiše Duhom ljubavi Božje, međusobnim pomaganjem u svemu, istinskim nastojanjem da dademo uvijek više od sebe u svojoj velikodušnosti služenja. Molim Vas i pozivam, ne budite samo „oni koji tamo rade“ – nego oni koji u Katoličkim školama žive i svjedoče svoju vjeru i Božju ljubav učenicima, roditeljima, sredini u kojoj djeluju i jedni drugima. Neka Vam to ne bude teško!

Na opisanoj godišnjoj formaciji djelatnika Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ u Rijeci, sudjelovalo je 25 djelatnika. Osnaženi u duhu i drugim krepostima (prijateljstvo, opuštenost, pouzdanost, strpljivost, poniznost, zahvalnost) vratili su se svojim kućama nešto prije ponoći, spremni za nove izazove i evanđeosko služenje.