ŠKOLA U ŠUMI, ŠUMA U ŠKOLI

20220325_081041Dana 24. i 25. 3. djelatnici Hrvatskih šuma d. o. o. gostovali su u Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić“ kroz projekt ”Škola u šumi, šuma u školi”.
Projekt je namijenjen osnovnoškolcima koji se kroz redovnu nastavu upoznaju s prirodom i njenim djelovanjem, okolišem i zavičajem te nadopunjuje teoretsku naobrazbu stečenu na Razrednoj i Predmetnoj nastavi kroz praktične igre i predavanja. Zbog svega navedenog, važno je djeci osnovnoškolskog uzrasta na interdisciplinaran način približiti šumu, život u šumi i važnost gospodarenja šumama, a kroz to i posao šumara te naglasiti njegovu važnost u održavanju stabilnih šumskih ekosustava.

Gosti predavači bili su djelatnici Uprave šuma podružnice Delnice Lidija Crnković, Hrvoje Rinkovec i Nevena Zrnić, sve šumarski inženjeri s bogatim teoretskim, a i praktičnim znanjem.
Predavači su kroz svoja predavanja pokušali učenike naučiti što je šuma, koje biljke i životinje obitavaju u našoj šumi, objasniti im razlike između glavnih vrsta drveća, približiti im šumarsku struku, šumare i njihov posao, objasniti im načine gospodarenja šumama te uzgajanje šuma i upozoriti ih na osnove ponašanja u šumi.

Uz mnoštvo rekvizita izbojaka, grančica, sjemenki, rogova, sadnica, klijanaca, češera, šumari su pokušali prenijeti mali djelić šume u učionicu i učenicima prenijeti svoju ljubav prema šumi i šumarskoj struci.