SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE, SVJETSKI DAN LUTKARSTVA

Naslovna_kazališteU tjednu od 21. do 25. ožujka u školi smo obilježili Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva. Ovogodišnja tema bila je priča o maslačku. Dakako, riječ je o „Plesnoj haljini žutog maslačka“ čuvene hrvatske književnike Sunčane Škrinjarić, bajci koja je svojom toplinom i elementima prirode najmlađima potrebnija nego ikada.

Paučinasta haljina malog maslačka mnogima od nas jedna je od prvih asocijacija na najljepše bajke koje smo čitali u djetinjstvu. Ples cvijeća koji se ponavlja svake godine i danas zaokuplja male čitatelje, iako je u bajci opisan davne 1963. godine.

Nakon pročitane priče likove smo oživjeli i tako s učenicima napravili razredno kazalište.

Kako se 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom učenici su zajedno sa svojim razrednim učiteljima iskoristili stare šarene čarapice i izradili lutke zijevalice s kojima su osmislili razredne predstave na temu Tolerancija odnosno poštivanje različitosti.

 Učenici svake godine pokažu velik interes za izrada lutaka i osmišljavanje razrednih predstava. Kazalište ima i čuva onu neotkrivenu tajnu koja svojom snagom pobuđuje najiskrenije osjećaje i nalazi put do srca svakog gledatelja, koji svojom vjerom u ispričano, pokazano i proživljeno, nalazi put do novih saznanja i spoznaja koja svakom od nas širom otvara vrata mašte te nas potiče da svijet oko sebe doživljavamo boljim nego što on možda doista i jest.