U Zadru održan susret trajne formacije djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj

Susret trajne formacije djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj o temi „Cjeloviti rast osobe“ održan je u subotu 9. ožujka u prostorima Katoličke osnovne škole „Ivo Mašina“ u Zadru. Učiteljice razredne nastave Martina Simonetti i Marijana Miškulin u drugom su djelu skupa predstavile primjere dobre prakse naše Škole s predavanjem Ekologija i stvaralaštvo u cjelodnevnoj nastavi, dok je Marijana Janeš s učiteljicom mentoricom razredne nastave Ivanom Labor iz Katoličke osnovne škole Šibenik govorila na temu Nacionalni ispiti: nužnost ili prednost?.

U nastavku prenosimo članak s portala Informativne katoličke agencije:

“Susret u službi stručnog usavršavanja okupio je 250 djelatnika iz 12 katoličkih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Susret je počeo molitvom Srednjeg časa. Pozdravnu riječ sudionicima uputio je predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole pri HBK vlč. Ivica Žuljević.

Vlč. Žuljević prenio je pozdrave požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje. U polovici korizmenog hoda prema Vazmenom otajstvu, istaknuo je važnost molitve na koju je pozvao i papa Franjo u pripravi za Jubilej 2025. godine.

„Treba prihvatiti Papin poziv jer je upravo molitva najsnažniji duhovni odgovor na teška stanja u kojem se svijet nalazi“, rekao je podsjetivši na svetopisamski poticaj „U svako doba molite“ (Lk 21,36). Podsjetio je također na riječi biskupa Škvorčevića da moliti u svako doba „ne znači količinski umnažati molitve ili nabrajati mnoštvo riječi, nego obnavljati svijest da je Bog stalno prisutan u našem životu. Kao što kaže sv. Pavao Korinćanima: ‘Ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.’ Ali u praksi često ostajemo zbunjeni, lako posustajemo. Često imamo dojam da naše molitve ne dopiru do Boga. Mnoge molitve nam nisu uslišane. Za neke je molitva znak križa prije spavanja, a drugima tri otajstva krunice svaki dan. U današnjem užurbanom načinu života mnogi mole u autu, na putu do posla kratke strelovite molitve“, rekao je vlč. Žuljević.

Potaknuo je na preispitivanje i razmatranje na koji je način moguće moliti:  spontano, iz srca ili naučeno i provjereno; dosljedno i disciplinirano u redovitim terminima ili se prepustiti poticajima srca pa moliti kada osoba osjeća potrebu; je li molitva užitak ili žrtva, govor ili šutnja.

Vlč. Žuljević podsjetio je na dokument Kongregacije za katolički odgoj, sada Dikasterija za kulturu i obrazovanje, od 29. ožujka 2022. pod nazivom „Identitet katoličke škole – za kulturu dijaloga“. Kongregacija je istaknula da su katoličke škole evangelizacijske ustanove mjesne Crkve i da njihov identitet ovisi ponajprije od djelatnika tih škola, tražeći da se njihovoj izgradnji posveti najveća briga.

I taj susret trajne formacije je u službi „traganja za smislom života, za našim identitetom, za osobom Isusa Krista. Cjeloviti rast osobe ne može se ostvariti bez Isusa Krista, bez osobne molitve i susreta s jedinim Učiteljem. Još puno toga trebamo naučiti u Isusovoj školi, iskusiti na putu prema svetosti i rastu u vjeri u cjelovite osobe“, rekao je vlč. Žuljević, poželjevši plodno sazrijevanje u vjeri, izgradnji u cjelovite osobe i međusobnoj suradnji u školi. Potaknuo je učitelje da se ne boje izvesti na pučinu, kako je Isus rekao apostolima, nakon što su cijelu noć neuspješno ribarili. „Naš učiteljski poziv nije uzaludan, iako se tako ponekad čini. Ali uvijek trebamo čuti i poslušati Isusove riječi nakon kojih se događa bogati ulov“, potaknuo je kazao je.

Na susretu su sudjelovali djelatnici iz sljedećih katoličkih osnovnih škola: Ivo Mašina i Osnovna glazbena škola sv. Benedikta (Zadar), Šibenik, Josip Pavlišić (Rijeka), Ružičnjak i Lotrščak (Zagreb), Novska te djelatnici iz katoličkih srednjih škola: Klasična gimnazija Ivan Pavao II. (Zadar), Salezijanska klasična gimnazija (Rijeka), Nadbiskupska klasična gimnazija don Frane Bulić (Split), Biskupska klasična gimnazija Ruđer Bošković (Dubrovnik), Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica (Zagreb) i Franjevačka klasična gimnazija (Sinj). Nedolazak su ispričali djelatnici iz Pazinskoj kolegija – Klasične gimnazije Pazin.

Vlč. Žuljević pozdravio je Tomislava Buntaka, novog tajnika Nacionalnog ureda za katoličke škole od 1. ožujka 2024. te je zahvalio na dosadašnjem petogodišnjem radu Danijelu Kolešu, bivšem tajniku Nacionalnog ureda.

Izlaganje „Suradnja unutar školskog sustava“ održao je mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i nekadašnji ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar. Psihoterapeutkinja Maja Jakšić održala je izlaganje „Zahvalnost – put do svetosti. Cilj rasta osobe je svetost“. Sudionici susreta sudjelovali su i u misnom slavlju koje je u crkvi sv. Pavla predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

U drugom dijelu susreta, sudionici su razmotrili primjere dobre prakse katoličkih škola, odvojeno za osnovne i srednje škole. Potom je održan Aktiv projektne suradnje među školama, kada su djelatnici katoličkih škola razmijenili praktična iskustva s obzirom na predmete koje predaju. Održano je deset aktiva iz područja jezika (hrvatski, engleski, njemački, talijanski), klasičnih jezika, prirodoslovno-tehničkih predmeta (matematika, tehnička kultura, fizika, informatika, kemija, priroda, biologija), društveno-humanističkih predmeta (povijest, geografija, psihologija, logika, sociologija, politika i gospodarstvo), odgojnih predmeta (likovna kultura/umjetnost, glazbena kultura/umjetnost, tjelesna i zdravstvena kultura), vjeronauk, razredna nastava, stručne službe, ravnatelji s predstojnikom Žuljevićem i tehničke službe.

Vlč. Žuljević zahvalio je domaćinu, Zadarskoj nadbiskupiji i don Rolandu Jeliću, ravnatelju KOŠ Ivo Mašina, gdje je susret održan. Susret čiji je smisao ohrabriti, informirati i osnažiti djelatnike u radu u katoličkim školama, organizirao je Nacionalni ured za katoličke škole pri HBK u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.

U Hrvatskoj djeluju 24 katoličke osnovne i srednje škole. Zbog pragmatičnih razloga i velikog broja sudionika, taj susret godišnje formacije održan je u dva dijela. Prije susreta u Zadru, djelatnici 11 katoličkih osnovnih i srednjih škola iz kontinentalnog dijela Hrvatske, na susretu godišnje formacije s istom temom, ali drugim predavačima, okupili su se u subotu 2. ožujka u Đakovu.” (Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/u-zadru-odrzan-susret-trajne-formacije-djelatnika-katolickih-skola-u-hrvatskoj/)