Učiteljice na Međunarodnoj konferenciji

Od ponedjeljka 1. do srijede 3. svibnja 2023. godine u Vodicama održala se druga Međunarodna znanstveno-stručna konferencija za učitelje razredne nastave, stručnjake i znanstvenike koji se bave primarnim obrazovanjem pod nazivom „Pogled u učionicu – od tradicije do suvremenosti“.

Program konferencije kroz tri dana nudio je raznovrsne teme iz odgoja i obrazovanja koje su bile znanstveno i praktično utemeljenje. Osobito su zanimljiva bila predavanja prof. Anne Posti s Universitya of Eastern Finland koja je govorila o finskom obrazovnom sustavu koji za cilj ima zanatsko obrazovanje u ranoj dobi. Profesorica je dala pregled praktičnih radova koje učenici po etapama usvajaju poput kovanja, šivanja, drvodjelstva i ostalog. Njihova je zadaća da učenici u daljnjem životu budu već od najranije dobi osposobljeni za rad u različitim područjima. Također, predavanje Marka Šolića, mag. educ. phys. et inf. dao je zanimljivi pregled provedenog istraživanja jesu li nastavničke Facebook grupe novi lideri u obrazovanju. Rezultati istraživanja pokazali su kako se učitelji itekako oslanjanju na objave u nastavničkim grupama, otvoreno izražavaju svoje mišljenje ali i smatraju ih relevantnim izvorima informacija. Predavanje koje je izazvalo najveće reakcije svih sudionika zasigurno je bilo ono posebnog savjetnika ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Josipa Burušića koji je govorio o gorućoj temi eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, dok je predavanje financijskog vlogera profesora Tonija Miluna bilo itekako inspirativno kako za profesionalni tako i za osobni život.

Na konferenciji bili su prikazani mnogobrojni odabrani radovi učitelja koji su dali na izravan način uvid u praktične radove, istraživanja i nove digitalne alate. Najzanimljiviji su bili primjeri učiteljice razredne nastave Birolle Nikolić kako se ritam može implementirati kroz sve nastavne predmete, radionica učiteljice razredne nastave Matovine Hajduk u kojoj su sudionici imali kreativni zadatak za nastavu književnosti kroz aplikaciju Stop Motion te interaktivno izlaganje predavačica iz Srbije Bogdanović i Mladenović na sve popularniju temu „Burnout – sindrom izgaranja u obrazovanju“.

Također, izdavači udžbenika imali su svoje izložbene prostore na kojima su predstavljali novitete, a sama organizacija skupa bila je na visokoj razini. Osim predavanja, prve večeri održao se koncert Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice i Vokalnog ansambla Contesse iz Suhopolja, a druge zabavni koncert Petra Graše.

Iz naše su Škole na konferenciji sudjelovale učiteljice Tonka Babić i Morena Poljančić koje ističu zadovoljstvo odlaskom, razmjenom iskustva s kolegicama iz struke, zanimljivim informacijama koje su saznale kako od predavača iz Hrvatske, tako i onih iz inozemstva poput Kalifornije, Finske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine.