Uloga majke u odgoju

glavnaU školi je 10. 5. 2016. godine održana radionica za roditelje pod nazivom „Uloga majke u odgoju“. Početak radionice bio je obilježen snažnim emocijama majki potaknutih čitanjem dječjih literarnih radova koji su napisani povodom Majčinog dana na satu hrvatskog jezika.

Rad  je nastavljen u istom emocionalnom tonu razgovorom roditelja o sjećanjima vezanima uz njihove majke, majčinsku brižnu skrb i iskazano povjerenje u njih i njihove sposobnosti, pri čemu su istaknute i promjene u odnosu majka – dijete kroz vrijeme.

Uloga majke za cjelokupno društvo daleko je važnija od svih ostalih zanimanja. Uspješno podizanje djece je pravi i stvarni izazov za svaku ženu.

Kada se rodi, dijete nema nikakvog znanja o svijetu. Ono preko svoje majke stječe prva iskustva o njemu. Djetetov pogled na svijet, kao i način razmišljanja, težnje i navike uvelike će ovisiti o majci. Dijete će odrasti, i možda će se promijeniti, ali ono što nauči u tim prvim godinama pamtit će do kraja života. Kako je majka najvažnija osoba u životu svakog pojedinca, ona je i oponašana. Njezine navike i ponašanje postaju primjer koje dijete slijedi i usvaja. Sve što dijete vidi, od načina oblačenja, kretanja i govora, ostavit će traga na njegovo cjelokupno funkcioniranje. S pravom se kaže da je majka bolja od stotinu učitelja.

Kako bi ona mogla pružiti bliskost, toplinu, ali i postaviti granice, potrebno je da i sama ima dovoljno snage i podrške iz okoline.

Majke su na radionici crtale svoje drvo snage za majčinstvo te upisivale što ih osnažuje i podržava da se trude i budu dobre majke svojoj djeci. Radove su zalijepile na zid blagovaonice i tako učenicima na doručku priredile „malu izložbu“.