UZ Maslačak na 34. državnoj smotri zadruga RH

Od utorka 27. do petka 30. rujna 2022. g. naša Učenička zadruga Maslačak sudjelovala je na 34. državnoj smotri zadruga Republike Hrvatske u Vinkovcima. Domaćini ovogodišnje smotre bili su OŠ Čakovci i Srednja strukovna škola Vinkovci. Početak i završetak smotre bio je uveličan govorima ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać, predsjednice Hrvatskog saveza učeničkih zadruga Dragice Benčik, dipl. def. i ravnatelja Škola domaćina. Programe su uveličali dramsko-scenski prikazi i tradicijski plesovi i pjesme slavonskoga kraja koje su izvodili djeca i učenici.

UZ Maslačak i Školu predstavljale su učenice 5.a razreda Anna Šmogor i Katarina Brkić, voditeljica školske zadruge učiteljica Barbara Stipetić Blašković, zamjenica Morena Poljančić te učiteljica i voditeljica izvannastavne aktivnosti Šivko rukotvorko Lara Pecman.

U izložbenom prostoru u svečanoj dvorani Baruna Trenka 58 zadruga postavilo je svoj štand s vlastitim rukotvorinama poput broševa, balzama, meda, nakita, sadnica i ostalog, a šest zadruga istraživačke radove. Učenice Zadruge Povjerenstvu su odlično predstavile izradu lutke tješilice šivajući na svojim mašinama. Upravo je navedena lutka prijavljena za najproizvod na državnoj smotri. Tješilice se izrađuju u različitim oblicima zanimljivima djeci, a njenu izradu objedinjuje izvrstan rad izvannastavne aktivnosti Šivko rukotvorko, znanje i vještine koje se pružaju učenicima, a sve uz promišljanje o najmlađima kojima je ista potrebna tijekom hospitalizacija na odjelu onkologije. Za svoje sudjelovanje predstavnice Zadruge dobile su prigodna priznanja.

Učenice i učiteljice su osim prezentacije rada UZ Maslačak, imale priliku vidjeti radove ostalih zadruga, izmjenjivati iskustva, aktivno sudjelovati u prodajnoj izložbi te razvijati vještine na mnogobrojnim zanimljivim kreativnim radionicama. Posebno su ih oduševile radionice „Izrada svjetleće sove“ i „Dizajn ornamenta na platnenim torbama“.

Trećeg dana posjeta za sve sudionike bio je organiziran razgled najstarijeg grada na području Europe – Vinkovaca uz vodstvo srednjoškolaca odjevenih u tradicijsku odjeću, a posljednjeg dana prije samog odlaska kući razgled Vukovarskog Vodotornja, simbola hrvatskog zajedništva.

Učenice i učiteljice bogatije su za još jedno iskustvo, ispunjene, blagoslovljene i sretne što su imale priliku biti dio 34. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske i time promovirati vrijedan rad svih učitelja i učenika naše Škole.