Važnost emocija

Dana 26. svibnja 2023. godine 5. a razred je, u sklopu cjelogodišnjeg projekta „U gostima“, posjetila psihologinja i psihoterapeutkinja Jane Kramar, majka naše Ume. Sat razrednika održali smo vani, u školskom dvorištu, u dodiru s prirodom. Naša gošća pokušala je učenicima predstaviti važnost emocija, koje su, nažalost, u današnjem ubrzanom i prenatrpanom životnom ritmu nepravedno zapostavljene. Emocije direktno i indirektno utječu na fizičko zdravlje, koncentraciju, osobno zadovoljstvo, osjećaj sreće i intelektualni kapacitet. Učenici su raznim vježbama i igrama otkrivali gdje se u tijelu nalaze emocije te kako se osjećaju kada si to osvijeste. Pokušali su u osjećaju sigurnosti i radosti doživjeti sebe i svijet oko sebe.

Osim emocija koje ih čine tjeskobnima i stresnima, otkrivali su načine kako mogu kroz pokret i dah primjećivati lijepe, zanimljive i jednostavne stvari koje im mogu pomoći umiriti i izbalansirati autonomni živčani sustav. Bilo je tu i međusobne interakcije i komunikacije među djecom, kada su prijatelju iz razreda govorili njegove vrline koje nosi kao učenik, prijatelj i ljudsko biće.

Naša gošća, barem na kratko, pomogla nam je da zaboravimo na obveze i brige te se posvetimo samima sebi, bližnjima, mirisima i zvukovima koji nas okružuju. Hvala joj na
tome!