Ciklus predavanja i razgovor s fra. Ilijom Barišićem, misionarom u Kongu

02U sklopu projekta „ I ja mogu biti misionar“ tijekom mjeseca lipnja djelatnici škole su organizirali ciklus predavanja o misijskom djelovanju fra. Ilije Barišića u DR Kongu. Učenici su 12. listopada putem dokumentarnog filma „Kongoanska misija fra. Ilije Barišića bili upoznati s načinom života, kulturom i običajima stanovnika u istočnom Kongu. Dana 17. listopada je upriličena telefonska konferencija s fra. Ilijom Barišićem koji je na poučan i djeci zanimljiv način opisao misionarski poziv, dirljive situacije iz vlastitog života koje su ga usmjerile prema potrebitima, problematiku nepravedne raspodjele materijalnih dobara i teških životnih uvjeta Kongoanaca te važnost donacija iz Hrvatske i Europe kojima je omogućeno školovanje i gradnja škola za djecu siročad. Učenici naše škole su sa zanimanjem pratili njegovo telefonsko izlaganje nakon čega su za njega imali pregršt pitanja.

Slijedeći primjer fra. Ilije Barišića, misionara koji govori pet jezika učenici su zaključili kako je važno obrazovati se da bi jednog dana i oni sami bili u prilici učiniti svijet boljim mjestom za svih.

Nakon toga je održana projekcija fotografija iz „Kongoanske misije fra. Ilije Barišića“. Učenici su bili zaintrigirani sa skromnim a opet radošću ispunjenim životom njihovih Kongoanskih vršnjaka.