Vidi i klikni

dscf7754Hrvatski autoklub provodi preventivno-sigurnosni projekt Vidi i klikni kao dio koncepta cjeloživotnog učenja o prometu i odgajanja za sigurno sudjelovanje u njemu. Cilj  je projekta naučiti djecu prepoznati opasnosti u prometu i učiniti ih vidljivim za vozače.

Dana 13. 10. 2016. godine, zahvaljujući suradnji s Autoklubom Rijeka,  u prostoru naše škole održana je radionica Vidi i klikni za učenike 1. a i 1. b razreda. U program su se uključila i djeca starije vrtićke skupine iz Dječjeg vrtića „Mima”. Radionicu su realizirali stručni djelatnici HAK-a.

Tijekom radionice djeci su uz pomoć modela automobila za napuhavanje i električnog automobila pružene praktične informacije o: sigurnom načinu ponašanja u prometu, prepoznavanju karakterističnih opasnosti u prometu kojima su djeca izložena, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila, uspostavi vizualnog kontakta/ komunikacije pješak – vozač, propisnom i sigurnom ulasku u vozilo, sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilima te rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva.

Projekt Vidi i klikni provodi se u Austriji, Njemačkoj, Portugalu i još nekoliko europskih zemalja, a u našoj zemlji predstavlja dio aktivnosti Hrvatskog autokluba predviđenih Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.

Po završetku radionice, Autoklub Rijeka darovao je učenicima ruksake sa sigurnosno-reflektirajućim materijalima za sigurnije kretanje u prometu.