Dani hrvatskog jezika u našoj Školi

Dani HJ 6Od 11. do 18. ožujka raznim aktivnostima u našoj Školi obilježili smo Dane hrvatskog jezika: kreativne radionice, Školsko natjecanje iz hrvatskog jezika za pete i šeste razrede, sudjelovanje uživo na Zoom predavanjima Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i projekt „Razred razredu“.

Na Školskom natjecanju iz hrvatskog jezika petih razreda, prva tri mjesta osvojili su:

  1. Nina Horvat
  2. Niko Čače
  3. Matej Babarović.

Na Školskom natjecanju iz hrvatskog jezika šestih razreda, prva tri mjesta osvojili su:

  1. Ivan Lanc
  2. Loreta Balić
  3. Dora Krpina.

Učenici 5.a razreda izrađivali su personalizirane straničnike s citatima književnika i lijepim mislima za svakog učitelja Razredne i Predmetne nastave te su ih svakom učitelju osobno uručili.

Učenici 5.b razreda su u nakon kratkog uvoda o važnosti hrvatskoga jezika kao dijela identiteta hrvatskoga naroda dobili nekoliko zadataka koje su mogli odabrati prema vlastitim afinitetima: pisanje pjesme o hrvatskom jeziku, pisanje igrokaza u kojem uloge igraju vrste riječi i koji su izveli na satu Hrvatskog jezika pred učenicima sedmih razreda te izrada plakata na kojima se nalaze nazivi ugostiteljskih objekata stranoga podrijetla te njihove inačice na hrvatskom jeziku. Osim skupinskog rada, učenici 5. i 7. razreda priključili su se inicijativi “Sat hrvatskoga jezika u Institutu” Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te su preko Zooma poslušali predavanja: Jezik društvenih mreža i Opisni pridjevi.

Učenici 6. i 7. razreda imali su radionice na temu hrvatskog jezika.