Događanja – školska godina 2019/2020

DABAR 2019.

I ove godine sudjelovali samo u natjecanju Dabar-međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje Dabar održalo se od 11. do 15. studenoga 2019. godine. U našoj školi, testove na računalima, učenici su rješavali 12. (Mikro Dabar), 13. (Mili Dabar i Kilo Dabar) studenoga 2019. godine. Učenici su uspješno riješili svoje testove te dokazali visoku informatičku pismenost. Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Više o samom natjecanju i prijavljenim školama možete vidjeti na: https://ucitelji.hr/category/dabar-2019/ Kao i svake godine, dodatno se nagrade učenici koji su u 10% najuspješnijih na natjecanju. U našoj školi ove godine imamo 6 Dabrovih zlatnih diploma, a najuspješniji učenici su:

Mikro Dabar (1. i 2. razred):

Cvita Sušić 8,50/12

Mili Dabar (3. i 4. razred):

Rino Čargonja 11/12

Ivan Lanc 11/12

Teodor Vučković 7/12

Kilo Dabar (5. razred):

Ivan Kolić 9/12

Maksimilijan Grabovac 7/12

Značke i diplome za najboljih 10% učenika će biti dostupne nakon završetka roka za ispunjavanje ankete – 30. studenoga. Prijavom u sustav Masovni online tečajevi: Prijava na sustav. Za prijavu učenici moraju koristiti svoj AAI@EduHr korisnički račun. Čestitamo svakom učeniku koji je prihvatio izazov neovisno o broju bodova koji je ostvaren. Svaki od njih važan je dio Dabrosvijeta – svijeta koji zajedno gradimo.

Predavanje “Oralna higijena”

U utorak 19. studenog 2019. godine 1.a i 1.b razred posjetila je stomatologinja Tamara Karleuša. Stomatologinja je učenicima održala predavanje o ispravnom održavanju oralne higijene. Učenicima je ukratko objasnila što se dešava ako ne održavamo pravilnu oralnu higijenu, kako odabrati pravilnu četkicu i pastu za zube te koliko često treba ići na kontrole kod doktora stomatologa. Predstavljeni sadržaj stomatologinje će se povezati sa zdravstvenim odgojem kroz različite izričaje.

Projekt “Ruže milosrđa”

Projekt „Ruže milosrđa“ se već treću godinu za redom provodi u našoj školi u suradnji s Prihvatilištem za beskućnike „Ruže sv. Franje“ u Rijeci. Ove nastavne godine u projekt su uključeni učenici prvih razreda koji su u okviru nastavnog procesa upoznati s osnovama volontiranja.

Dana 15. studenoga 2019. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije naši su se prvašići prvi puta okušali u volontiranju. Učenici 1.b razreda u pratnji učiteljice posjetili su korisnike Prihvatilišta, upoznali se s njima te proveli ugodno poslijepodne. Igrali smo društvene igre, pravili frizure, smijali se i zabavljali. Puni pozitivnih dojmova vratili smo se u školu, zadovoljni jer smo svoje vrijeme mogli pokloniti bližnjemu u potrebi.

U Projekt su se u velikom broju uključili i roditelji 1a i 1b razreda koji su tijekom protekla dva tjedna prikupljali hranu za potrebe Prihvatilišta. Ovim putem se zahvaljujemo roditeljima što su svojim doprinosom podržali naš Projekt.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 28 godina poslije, KOŠ se prisjeća tragedije Vukovara uz našu lijepu himnu i svijeće koje svijetle u kišnoj riječkoj noći 18. i 19. studenog 2019.

Interliber 2019.

U subotu, 17. studenog 2019., učitelji Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“  posjetili su 42. međunarodni sajam knjiga Interliber na Zagrebačkom velesajmu. Interliber okuplja svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga na jednom mjestu promovirajući knjigu, znanje i znanost. Učitelji su imali prilike vidjeti 350 izlagača knjiga raspoređenih u tri paviljona. Kupili su nešto od stručne literature i nekoliko lektirnih naslova, lijepo se družili i pripremili za prijenos utisaka i spoznaja ostalom dijelu Učiteljskog vijeća na prvoj sljedećoj sjednici – 26.11.2019.

Edukacijski koncert

Dana 14. studenog 2019. godine učenici prvih, drugih i četvrtih razreda posjetili su prekrasnu Mramornu dvoranu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača) kako bi pogledali i podržali pljeskom učenike i učitelje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Učenici glazbene škole započeli su s ciklusom edukacijskih koncerata za učenike osnovnih i srednjih škola. Time su otvorili svoja vrata svim ljubiteljima glazbe i onima koji će to tek postati. Na edukacijskom koncertu djeci su ponudili priliku da na konkretnim primjerima nauče o glazbi te kako u njoj uživati. Edukacijski koncert koncipiran je da prati program glazbene kulture i umjetnosti u osnovnoj i srednjoj školi, a učenici su se susreli s vokalnom i vokalno-instrumentalnom glazbom, vrstama pjevačkih glasova, pjevačkim sastavima, ulogom dirigenta, solista…

Posebno oduševljenje svih prisutnih izazvala je izvedba skladbe D. Juretić „Naše ča“ malog dječjeg zbora OGŠ i izvedba I.M. Ronjgova „Bela nedeja“ (narodna iz Kastavštine) mješovitog zbora SGŠ. Pjevušeći, prepuni dojmova učenici su se s osmijehom na licu vratili u školske klupe.

Trećaši posjetili Martinovo selo

Učenici 3.a i 3.b u četvrtak, 24. listopada posjetili su Martinovo Selo. U Martinovom Selu prvo su posjetili Gašparov mlin. Osim što je spomenik kulture te još uvijek u funkciji, on je i značajna turistička atrakcija, a samo djelovanje mlina i prostor oko njega zorno oslikavaju život nekih davnih, već pomalo zaboravljenih vremena. Učenici su vidjeti kako je nekad nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari više od 200 godina. Nakon Gašparovog mlina posjetili su Zavičajni muzej. Muzej  ima više od 500 izložaka koji ponosno svjedoče o bogatoj grobničkoj povijesti. U muzeju su uređene starinska spavaća soba i kuhinja, kakve su na Grobnišćini bile u 19. stoljeću, dok se u izložbenoj sobi nalaze brojni stari uporabni predmeti, alati, narodne nošnje. Učenici su si mogli predočiti načina života i rada ratara, obrtnika, žena mlikarica koje su nadaleko poznate i predstavljaju grobnički kraj.

Slobodno vrijeme učenici su proveli na imanju obitelji Zulle. Šetali su uz Rječinu i uživali u predivnoj prirodi.

U blizini Gašparova mlina, točnije u Dražicama, učenici su posjetili staru kovačiju, jednu od ukupno tri koje su nekada tu postojale. I nakon 90 godina u toj se kovačnici još uvijek po narudžbi kuju brojni uporabni predmeti od željeza i obavljaju sitni popravci. Učenici su imali priliku vidjeti kako kovač kuje potkovu.

U Martinovom selu posebno je živo ujesen pa su učenici promatrali prirodne promjene i znakovima u prirodi pokušali se snaći u prostoru. Puni novih znanja vratili su se u školu.

Dan kravate

U petak, 18. listopada, u našoj školi ove smo godine obilježili Dan kravate. Ovaj važan dan koji se u Hrvatskoj obilježava od 2003. godine za cilj ima osvijestiti važnost i prepoznatljivost kravate kao jednog od najpoznatijih izuma našeg naroda.

U čast kravati, i naši su učenici posvetili dio svoga dana učeći zanimljive činjenice o nastanku kravate, pisali o povijesti i budućnosti kravate te izrađivali svoje kravate na razne načine i putem različitih aktivnosti. Također, učenici su imali priliku i pokušati naučiti vezati kravatu putem kratkih radionica. Posebno pohvaljujemo i ističemo predivan zajednički pothvat svih učenika naše škole – izradu kravate duge preko 50 metara. Budimo i dalje ponosi na sva djela i izume našega naroda, baš kao što smo  ponosni i na našu kravatu!

Europski tjedan programiranja

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. U okviru inicijative od 2013. organizirano je na desetke tisuća događanja posvećenih programiranju u više od 50 zemalja u Europi i izvan nje. U 2018. godini u inicijativi je aktivno sudjelovalo više od 2,7 milijuna sudionika. Ove godine Europski tjedan programiranja obilježavao se u periodu od 05. do 20. listopada te je organizirano preko 800 radionica u Republici Hrvatskoj uvrštenih na kartu događanja (https://codeweek.eu/events). Među njima bili su i učenici 5. razreda naše škole koji su sudjelovali u radionici “Scratch” gdje su se upoznali sa osnovama programiranja u Scratchu te su sami probali programirati jednostavnu igricu.

Prvašići u Art kinu

U utorak, 15. listopada 2019. godine, učenici prvih razreda posjetili su Art kino Croatia. U sklopu projekta „Škola u kinu“, gledali smo animirani film „Nevjerojatna priča o divovskoj kruški“. Prije početka filma, djelatnik Art kina upoznao je učenike sa sadržajem i porijeklom filma. Nakon gledanja ovog zanimljivog i uzbudljivog filma, uputili smo se natrag prema Školi gdje smo razgovarali o dojmovima, koje su naši učenici najbolje izrazili stvaranjem likovnih radova na temu filma.

Kino prvaši
Art kino

“Ljubav djeci prije svega”

Prekrasna poruka, ujedno i moto Dječjeg tjedna koji smo obilježavali od 7. do 11. listopada 2019. s učenicima prvih razreda. Tjedan je započeo obilježavanjem Dana učitelja te su učenici svih razreda imali raznolike zadatke stvaralaštva povodom tog dana. Povodom suradnje i u sklopu Dječjeg tjedna, dana 9. listopada, učenici 1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama, Sandrom Vagaja, s. Emom Škriljevečki, Martom Žambok i Ivanom Oštarić, posjetili su Dječji vrtić Mimu. Nekolicina naših učenika posjetila je vrtić u kojem su i sami boravili, a drugi dio učenika prvi je put bio u posjeti. Svi zajedno imali smo priliku upoznati djecu i odgajatelje te njihov prostor koji koriste. S. Mirjana nas je odvela u poseban kutak njihovog vrtića, tzv. Atrij. Imali smo priliku upoznati ručno izrađene predmete kojima učimo o Isusovom životu. Posjetili smo i spomen-sobu u kojoj je preminula Majka Marija Krucifiksa Kozulić. Saznali smo da je u toj istoj zgradi bilo sirotište, prvi dječji vrtić i oratorij koji je osnovala Majka Marija Krucifiksa, utemeljiteljica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Njezino djelo koje je započela nastavile su do danas njezine duhovne kćeri. Danas na tom mjestu imaju i Ženski učenički dom. Na samom kraju, sestre su nas provele i do kapele u kojoj smo se svi zajedno pomolili i pjevali. Zahvalni sestrama na ljubaznosti i pristupačnosti, otišli smo puni dojmova, ispunjeni dječjom radosti te Božjim blagoslovom.

Natječaj “Kćeri Božje ljubavi čine Božju ljubav vidljivom u svijetu”

Povodom obilježavanja 100. obljetnice Provincije družbe Kćeri Božje ljubavi organiziran je likovni natječaj “Kćeri Božje ljubavi čine Božju ljubav vidljivom u svijetu” u osnovnim školama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u kojima djeluju sestre. Na natječaj je pristiglo 166 radova od kojih je tročlana komisija izabrala njih 46 za izložbu i tri najbolja rada u kategoriji nižih te tri najbolja rada u kategoriji viših razreda osnovne škole. Rad naše učenice Lucije Androić izabran je za izložbu, a učenica Veronika Skoblar primila je nagradu za treće mjesto pod mentorstvom učiteljice s. Eme Škriljevečki.

Učenice su u petak, 11. listopada 2019., sudjelovale na svečanoj akademiji i dodjeli nagrade.

Tjedan svemira

Učenici razredne nastave su tradicionalno i ove godine od 4. do 10. listopada 2019. godine obilježili Tjedan svemira. Marljivi učenici prvih razreda su nakon upoznavanja s planetima putem Power point prezentacije iste naslikali pastelama i oduševili svojim likovnim umijećem. Učenici 3.b razreda gledali su Laboratorij na kraju svemira te izradili svoje rakete s kojima su održali utrku. Ne moramo niti dodati koliko je bilo uzbudljivo. Na izvannastavnoj aktivnosti Kazalište sjena mali umjetnici su izradili zviježđe. Također, učenici razredne nastave su kroz različite slikovne prikaze, održane igrokaze, kvizove znanja, dokumentarne emisije imali prilike ponoviti ili naučiti neke nove informacije o tom iznimno zanimljivom prostranstvu u kojem se nalazimo.

Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva

Povodom Dana kruha u našoj je školi obilježen Dan zahvalnosti za sva Božja dobročinstva. Za taj su nam dan roditelji učenika pripremili raznorazne domaće krušne proizvode te jesenjske plodove koje smo izložili na prvome katu škole. U 10,00 sati ujutro svi su se učenici, zajedno s djelatnicima Škole, okupili u kratkoj molitvi i blagoslovu hrane koji je predvodio naš duhovnik, velečasni Sanjin. Nakon molitve i blagoslova svi su se učenici vratili s razrednim učiteljima u svoje učionice gdje su blagoslovljenu hranu objedovali. Također je svaki razredni odjel dobio po jedan kruh i teglicu džema i Nutelle koje su učenici također s radošću pojeli.

Jednodnevni izlet u Zagreb

U četvrtak, 10.10. učenici četvrtih razreda su u pratnji svojih razrednih učitelja i učiteljica otišli u jednodnevni izlet u glavni grad RH, Zagreb. Uz stručno vodstvo posjetili smo Gornji Grad gdje smo imali prilike posjetiti poznatu zagrebačku Katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, razgledati Kamenita vrata, Markov trg, Kulu Lotrščak te se vožnjom uspinjačom spustiti do najpoznatije ulice, Ilice. Potom smo razgledali Muzej grada Zagreba te Tehnički muzej Nikole Tesle gdje smo razgledali stalne postave i posjetili tunele rudnika iskopane ispod samog muzeja kako bi posjetitelji mogli iz prve ruke doživjeti kako je to boraviti u pravome rudniku. Vratili smo se u večernjim satima, puni dojmova i novih saznanja o našemu glavnome gradu.

Izlet u ZG zajednička

Više pogledajte u galeriji: Izlet u Zagreb.

Dan neovisnosti

Dan neovisnosti ove godine obilježili smo raznim aktivnostima. Upoznavali smo se sa simbolima domovine i zaštićenim spomenicima te položajem Hrvatske u Europskoj uniji. Sve smo začinili kvizom znanja naših petaša kojeg su sami sastavili. 

Svjetski dan zaštite životinja

Dana 4. listopada 2019. godine obilježili smo Svjetski dan zaštite životinja čiji je zaštitnik sv. Franjo Asiški, utemeljitelj franjevačkog reda, zaštitnik ekologije i životinja. Naši učenici ostvarili su velik broj aktivnosti vezanih uz zaštitu životinja i život svetog Franje Asiškoga u tjednu od 30.9. do 7.10. sa svojim učiteljima u razrednim odjeljenjima. Učenici su imali priliku učiti o životu svetog Franje, pogledati crtani film o svetom Franji, pročitati molitve svetog Franje, rješavati križaljke, razgovarati o kućnim ljubimcima, pisati sastavke, istražiti neke zaštićene vrste, ostvariti likovni izričaj na istoimenu temu, izraditi plakate. Na sam svjetski dan zaštite životinja, u petak 4.10.2019. školu su posjetile gospođe Marija Saršon i Zdenka Jelovčan, koje su kao volonterke i članice udruge Društva za zaštitu životinja Azila Rijeka održale za učenike u dvorani škole kratku radionicu „Briga o kućnome ljubimcu“ kojom su učenicima ukazale na pravilnu brigu o svome kućnome ljubimcu, ali i na moguće situacije susreta s napuštenim psom te kako i na koji način u takvim trenutcima pravilno reagirati. Također, sretnim vlasnicima ljubimaca podijeljene su diplome pohvale za pravilnu brigu i odgovornost koju nosi svaki vlasnik svoga kućnog ljubimca.

Svjetsko natjecanje u tablici množenja

U petak, 4. listopada u našoj se školi održalo Svjetsko natjecanje u tablici množenja u kojem su učenici morali ponuditi što više točnih odgovora u vremenskom ograničenju od 45 sekundi. Natjecalo se 27 učenika od 3. do 5. razreda. Prvo mjesto osvojio je učenik L. Š. (4.a), drugo mjesto osvojio je I.Š. (4.b), a treće N. Č. (3. b).  Najuspješniji učenici ujedno su i nagrađeni.

Čestitamo svim sudionicima!

 

Dan škole

U srijedu, 2. listopada 2019., Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ u Rijeci proslavila je Dan škole. Dan škole veže se uz spomendan sv. Anđela čuvara, koji su ujedno i zaštitnici škole.

U jutarnjim satima održale su se radionice za učenike. Za prve razrede organizirana je vesela i razigrana plesna radionica, a za druge razrede glazbena radionica. Učenici trećih i četvrtih razreda bavili su se likovnim i literarnim aktivnostima, dok su peti razredi imali radionicu na temu „Škola budućnosti“.

Održano je zajedničko misno slavlje koje je predvodio duhovnik škole vlč. Sanjin Francetić. Obrativši se učenicima i djelatnicima škole, u propovijedi je govorio o našim zaštitnicima, anđelima čuvarima, koje Bog šalje svakome od nas da bdiju nad nama i da nas čuvaju.

U popodnevnim satima učenici su nastavili druženje u svojim učionicama uživajući u aktivnostima koje su sami osmislili, a ostvarili uz pomoć svojih učiteljica.

U ozračju školskog rođendana u 16.30 započela je svečana sjednica UV-a,  a u 17.00 sati prvi održan je 1. sastanak Skupa radnika.

02

Više pogledajte u galeriji: Dan škole 2019.

Film svima

Dana 26. rujna 2019. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna gluhih i nagluhih osoba, drugi razredi naše škole sudjelovali su u projektu „Film svima“ u organizaciji udruge „Filmaktiv“. U ovom hvalevrijednom projektu koji potiče inkluziju gluhih i nagluhih osoba u svakodnevni život sudjelovali smo posjetivši Dvoranu Filodrammatica u centru našega grada. Projekt „Film svima“ započeo je projekcijom dječjeg filma „Moj dida je pao s Marsa“ uz prilagođene titlove te sa snimkom tumača za znakovni jezik. Nakon razgovora o odgledanom filmu, naši su učenici putem kratke radionice hrvatskog znakovnog jezika ponovili znanje od prošle godine te naučili i poneke nove riječi hrvatskog znakovnog jezika. Zahvaljujemo se udruzi „Filmaktiv“ na pozivu i uključivanju u svoj projekt te se nadamo nastavku uspješne suradnje.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 22. rujna, učenici petih razreda razgovarali su s razrednicama o oblicima nasilja, posljedicama nasilja te načinima prevencije. Zatim je održana radionica u kojoj su učenici izrađivali poruke mira koje su dijelili učiteljima i učenicima naše škole. Na taj su način željeli dati podršku žrtvama svih oblika nasilja. Nadamo se da su naše poruke dodirnule mnoga srca i potaknule vas na ljubav i mir!

Tjedan solidarnosti

Od 24.  do 28. rujna u organizaciji Vijeća roditelja i roditelja – dragovoljaca općenito, u prostorijama Škole, mijenjale su se uniforme i donirao školski pribor.
Tridesetak ljudi sudjelovalo je u razmjeni i davanju.
Međusobno dijeljenje je ljepota odnosa i  sporazumijevanja.
Hvala svim sudionicima.
Dogovor Rukovanje

Kaufland škola ViP

I ove godine uključili smo se u natjecanje “Kaufland škola ViP”. Natjecalo se 120 škola, a njih 39, među kojima je i naša škola, postale su škole partneri Kauflanda i  tijekom čitave nastavne godine primat će jednom tjedno svježe voće i povrće. Naša prva donacija stigla je ovaj tjedan.

IMG-fcca38114dc01b672940733b46109e85-V

 

Zaziv Duha Svetoga

Dana 10. rujna 2019. u katedrali sv. Vida slavljena je sv. misa sa zazivom Duhu Svetom za sretan i uspješan početak nove nastavne godine.
Misno slavlje za učenike, djelatnike i roditelje Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ vodio je mons. Sanjin Francetić, duhovnik Škole. Na samom početku prisutnima se obratila ravnateljica škole Jasna Buketa koja je naglasila da nikada ne zaboravimo da je prvi i najvažniji Učitelj sam Isus Krist. S tim mislima zaželjela je uspješnu godinu, pozvala na suradnju, međusobno uvažavanje i otvorenost. Misnom slavlju prisustvovala je i gđa Ksenija Rukavina Kovačević, predstojnica Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Riječke nadbiskupije.
Ispunjeni snagom Duha Svetoga i riječima našeg duhovnika, započeli smo novu nastavnu godinu.

Svečani prijem prvašića

U ponedjeljak, 9. rujna 2019. godine održan je svečani prijem prvašića. Prijem je započeo u 10.00 sati u dvorani Teologije uvodnom molitvom za uspješan i blagoslovljen početak pod vodstvom vjeroučitelja škole. Nakon uvodne molitve s pozdravom dobrodošlice, prisutnim učenicima te njihovim roditeljima obratila se ravnateljica Jasna Buketa. Nakon pozdravnog govora svečanost su uveličali učenici drugih razreda izvedbom dviju recitacija te glasnim pjevanjem pjesme „Odlučio sam slijediti Krista“. Nakon prigodnog programa psihologinja škole Danijela Perić Kosović prozvala je učiteljice 1.a i 1.b razreda te njihove malene prvašiće. Učiteljice i učenici podržani se gromoglasnim pljeskom nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje te odlazak u razrede.

Svim prvašićima i njihovim roditeljima još jednom želimo dobrodošlicu i uspješan početak nove školske godine.