Izrada misijskih krunica

1U sklopu projekta „I ja mogu biti misionar“,  koji se u našoj školi provodio tijekom mjeseca listopada učenici su izrađivali misijske krunice.

Podsjetili smo se da svaka boja na krunici ima svoj smisao. Zelena predstavlja bujnu vegetaciju Afričkih prašuma, crvena temperament i boju kože stanovnika Latinske Amerike, bijela predstavlja Europu, plava Oceaniju i Australiju zbog okruženosti morem, žuta stanovništvo Azije. Misijska krunica u svojoj raznolikosti bila je djeci iznimno zanimljiva i poučna. Sama krunica u sebi je pokazala da različitost  može i treba biti plodonosna jer nas je upravo takvima i Bog stvorio, različitima da se nadopunjujemo u darovima.

Prvi razredi izrađivali su sa svojim učiteljicama misijske krunice od jestivog brašna, vrijedno i veselo svojim su ručicama izrađivali  kuglice te ih kasnije bojali jestivim bojama. Sinonim krunice kao „hrane za dušu“ tako je na poseban način postao razumljiv djeci.

Drugi razredi izrađivali su zajednički plakat, razgovarali o dalekim zemljama  te učili „ Molitvu malog misionara“. Također su izrađivali krunicu slušajući riječi pjesme „Krist na žalu“  pri tome koristeći materijale ribarske mreže te se podsjećali na ono zajedničko što povezuje ribare i misionare kad su daleko od kuće a to je pouzdanje u providnost.