IZVANUČIONIČKA NASTAVA U DELNICE

U petak, 13. listopada 2023. godine učenici drugih i trećih razreda u pratnji svojih razrednih učitelja uputili su se vlakom na izvanučioničku nastavu u Delnice. Posjetili su mlin obitelji Mihelčić poznat kao “Popovićev mlin” gdje su učenici uz stručno vodstvo vidjeli dva načina mljevenja kukuruza pomoću kamenog mlina i željeznih vijaka, otkrili tajne starih mlinara, okušali se u pečenju kruha te se dobro zabavili. Zatim su razgledali najstariju kuću u Delnicama u Supilovoj ulici koja je spomenik kulture pod zaštitom te je ujedno etno i graditeljska goranska baština uređena za posjet. Njena se starost procjenjuje na 200 do 300 godina.

Zatim su uz stručno vodstvo razgledali Park-šumu Japlenški vrh u sklopu kojeg je jedinstveni gater za jelensku divljač, kao i vidikovac na Grad Delnice. Lugarka i lovac upoznali su ih sa svojim zanimanjima te im ukazali na njihovu važnost. Za kraj vidjeli su staru skijašku 70-metarsku skakaonicu na kojoj su se nekada održavala natjecanja u skijaškim skokovima.

Majka učenice 3.a razreda Gabriele Brkić, Sanja Beljan Brkić za sve učenike organizirala je besplatno stručno vodstvo Hrvatskih šuma kroz Park-šumu Japlenški vrh i gater te počastila učenike i učitelje čajem i kroasanima. Majci se ovim putem od srca zahvaljujemo na iskazanom trudu, volji i organizaciji.

Tijekom slobodnog vremena učenici su se u pratnji učiteljica prošetali Gradom te razgledali Park kralja Tomislava koji je poznat po šetnicama, visini crnogoričnih stabla i sunčanom satu. Osim toga, prošetali su se Trgom 138. brigade HV te prošli pored Nogometnog stadiona, Multifunkcionalne dvorane za sport i turizam, Košarkaško igralište, Kuglanu Delnice, sanjkalište, autobusni kolodvor i teniski teren. Posebno su uživali u novouređenom dječjem igralištu.

Učenici su ovom izvanučioničkom nastavom izvrsno povezali sva nastavna gradiva koja uče iz svih nastavnih predmeta, kao i prigodnih dana koji se obilježavaju u listopadu.

Sretni, ispunjeni i prepuni znanja, ali i dogodovština vratili su se u Rijeku.