MASLAČAK DAY 2024.

U ponedjeljak 15. travnja 2024. godine Učenička zadruga “Maslačak” organizirala je tijekom nastave treći po redu Maslačak day.

Svi zadrugari, zadrugarke, roditelji, bake i djedovi bili su pozvani da malo svog slobodnog vremena provedu u prirodi i uberu što više cvjetova maslačka te da ubrane cvjetove navedeni dan donesu u školu. Cvjetove su pažljivo spremili u papirnatu vrećicu čime se njihova kvaliteta očuvala.

Učenici su svrstali redoslijed rasta i razvoja cvjetova od cvata do sjemena čime su povezali dan s nastavom Prirode i društva. Također, cvjetove su tražili po školskom dvorištu i otkrili pravo prirodno bogatstvo. Od glava cvjetova maslačka učenici su uz mentorstvo svojih učiteljica radili macerat koji će se koristiti za izradu balzama, sušili cvjetove za prirodni čaj te radili herbarij. Osušeni cvjetovi koristit će se za izradu kreativnih produkata koji će biti dio proizvoda naše zadruge.

Učenici 3.a razreda, osim navedenog, pisali su i prekrasne haiku pjesme s motivom maslačka. Iste možete pročitati u nastavku.
na livadici
nalazi se cvijet mali
maslačak to je
(Marta Prpić, 3.a)cvijeće je na tlu
uživaju na suncu
to su maslačci
(Niko Cazin, 3.a)
Maslačak day obilježen je i u školskoj knjižnici. Naime, 1.b razred je odradio sat lektire “Plesna haljina žutog maslačka” te su izradili likovne radove na temu “Livada prijateljstva”. I naravno, skupili puno maslačaka kao i svi ostali učenici svih razreda naše škole.
Tradicionalan Maslačak day proveden je u veseloj, zabavnoj i radnoj atmosferi. Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali!