Misa povodom Svjetskog dana katoličkog odgoja i obrazovanja

Dana 18. svibnja 2023. na blagdan Uzašašća Gospodinova (Spasovo) u pratnji ravnateljice Jasne Bukete i vjeroučiteljice Martine Marijanović osmi razredi sudjelovali su na euharistijskom slavlju u katedrali sv. Vida povodom Svjetskog dana katoličkog odgoja i obrazovanja. Misno slavlje predvodio je nadbiskup Mate Uzinić i generalni vikar Mario Tomljanović.

Nadbiskup je na blagdan Uzašašća Gospodinova istaknuo kako Uskrsli Krist daje poslanje svojim učenicima da idu po svem svijetu i svjedoče Radosnu vijest. Od događaja Uzašašća, čovještvo, ljudska narav, nepovratno pripada Bogu i to kao njegova vlastitost. U tom smislu uzašašće je dovršetak Uskrsa. Zadaća Crkve je, osim naviještanja, i podučavanje. Zbog toga je važno odgajati djecu i mladež u Kristovom duhu kako bi spremno zauzela svoje mjesto u društvu i dala obol njegovom napretku.

Na tragu autentičnosti i vjerodostojnosti nadbiskup je pozvao učenike da hrabro slijede Krista kao svog prvog Učitelja te da se ne boje izazova odrastanja koji su pred njima. Na kraju misnog slavlja zahvalio se svim djelatnicima Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ na predanom i strpljivom radu te je čestitao svim žiteljima Škole Svjetski dan katoličkog odgoja i obrazovanja, pozivajući školarce da molitve upute Gospodinu za žrtve nasilja – djecu, u cijelome svijetu.

Istog dana u školi u jutarnjim satima održana je sveta misa za djelatnike Škole i učenike od prvog do sedmog razreda. Euharistijsko slavlje predvodio je školski duhovnik mons. Sanjin Francetić. Uz obilježavanje Svjetskog dana katoličkog odgoja i blagdan Uzašašća, nakana mise bila je i za sve žrtve nasilja – djecu. Uz prigodnu propovijed o Uzašašću i Svjetskom danu katoličkog odgoja i obrazovanja, školski duhovnik pozvao je i potaknuo učenike na molitvu i pripravu za blagdan Duhova.