Prijem prvaša

prvašići 2U ponedjeljak, 6. rujna 2021. naši prvašići su započeli svoje školsko putovanje. Dočekali su ih veseli učitelji i sadašnji drugašići koji su im pripremili prigodan program dobrodošlice. Prvašićima i njihovim roditeljima pozdrave su uputile učiteljice, stručno osoblje, ali i ravnateljica Škole.

“BUDI VOLJA TVOJA KAKO NA NEBU TAKO I NA ZEMLJI”, molimo, pa i ja  započeh najpoznatijom molitvom  Bogu-Ocu koju je Isus Krist naučio svoje učenike. Neka bude volja tvoja, ne moja, ne naša, ne vaša, neka bude Njegova, neka nas ON vodi. Na svima je da provodimo njegovu volju radosno, u djelo. Lijep vam pozdrav draga djeco, lijep pozdrav poštovani roditelji, lijep pozdrav poštovani kolege.

​​Prvašići! ​Učit ćete ovdje i živjeti školski život najprije u razrednoj nastavi – uglavnom sa svojim učiteljicama od 1. do 4., a poslije u predmetnoj nastavi, od 5. do 8. razreda. U sljedećih nekoliko dana, učiteljice će vam pokazati školsku zgradu, učionice, dvorane, igrališta, školsku kuhinju, kapelicu sjemeništa. Sve vam se sada čini veliko, ali će sve ubrzo postati vaša škola-kuća.

Poštovani novi roditelji, poštovani roditelji  koji ste već naši, podsjetit ću da je godina iza nas bila obljetnička: slavili smo 15 godina od smrti nadbiskupa Josipa Pavlišića – pravog odgajatelja za istinski kršćanski život, a čije ime škola nosi, 20 godina od biskupskog ređenja mons. dr. Ivana Devčića – osnivača Škole, 10 godina od biskupskog ređenja nadbiskupa koadjutora, mons. Mate Uzinića, istinskog podupiratelja nastavka gradnje Škole, 5 godina rada i djelovanja ove ustanove. Sad smo u šestom ljetu ove 2021., baš kao i naši prvaši.

Rastemo, ovu školsku godinu započinjemo s 280 učenika, 53 djelatnika, 44 prvaša. Kolektiv je mlad – ja sam najstarija, još smo u završavanju cjelovitosti, ciklus osmoljetke još nije zaokružen.

​Svima nama učitelj je Isus Krist – taj dobri čovjek i dobri Bog je uvijek s nama i pomaže svima. Zato se mi, Božja djeca ne bojimo.

​​U KOŠ-u gradimo slobodne, dobre, tople, humane, obrazovane ljude, a to je naš zadatak i s vama dragi prvaši: od ove jeseni 2021. god., do ljeta 2028./29. god.

​Dragi naši KOŠ đaci; rast ćete u kršćanskom odgoju, u suvremenoj katoličkoj školi, na mjestu prihvaćanja, spremnosti čuti drugoga, shvatiti ga ozbiljno.

Mi ovdje danas, ja osobno – sretni smo, sretna sam što radimo s djecom jer i mi rastemo- djeca  nas čine boljim ljudima. Ti nam mali ljudi otvaraju vrata Kraljevstva nebeskog.

​Učenici su u cjelodnevnom odgojno-obrazovnom radu, balansirajućeg rasporeda, modificiranog kurikuluma, rad je prilagođen grupi, radnom tempu, program traje od 8.00 do 16.00. Duhovni život škole, naša je osobitost, to ćete brzo percipirati. Školsku zajednicu čine svi: i učenici i učitelji i osoblje i roditelji, osnivač, duhovnik: evanđeoski duh struji u Omladinskoj 14. Mogu vam kao ravnateljica, prosvjetarka seniorka reći da je divno kad te prvašići grle po hodnicima bez obzira na mjere, kad na odmoru kucaju na vrata, nose crteže, a zapravo čekaju bonbone. Divno je svjedočiti toj iskrenosti.

​​Danas još želim dodati da ne znam čeka li nas online nastava ponovno; osobno smatram da to nije prava škola – posebice ne kad su u pitanju prvaši. Ne vjerujem da ih mašina može naučiti čitati i pisati, a ni svi roditelji nisu učitelji.

Konkretna škola nije platforma ni umreženje računala, škola je izravni susret pogleda na jednakoj razini. Neizravni susreti vode u hladnoću i neljudskost.

Budimo svi odgovorni; Covid nije nestao, utječimo svi zajedno dobronamjerno: da budemo u školi, da  vodimo istinski školski život – da utječemo na izolacije i samoizolacije koliko god možemo.

Uvijek kažem u ovakvim prigodama da vjerujem u dijalog jer dijalog znači toleranciju i spremnost pronaći vremena za drugog. Izvrsna je činjenica da je Vjeronauk od ove 2021. obvezan predmet u katoličkim školama jer je upravo vjeronauk osnova dijaloga. Trudimo se kulturu naše Škole bazirati na redu kršćanskih vrednota, kulturi duše; kreativnosti, pouzdanosti, bez otuđenja od bliže okoline. Tu smo, imamo korijen, rastemo. Kod plitkih korijena se dogodi da se previše izraste i brzo uvene. Kultura o kojoj govorim znači ići dublje, a škola mora pokazivati da hoda prema dalekim vidicima.

Hvala dragi roditelji što ste nam povjerili svoju djecu, uporište nam je Bog, a pozivam vas na građenje povjerenja koje često u brzim promjenama nemamo. Moramo zajedno ukazivati na dobro, koje će samo tako stvoriti okvire za poboljšanja. Vjerujem da će sve biti dobro.

Hvala vam svima! – poručila je ravnateljica Škole, Jasna Buketa

 

Naša Škola, bogatija je za 44 novih učenika prvašića koja su raspoređena u dva razredna odjela.

1.a

Učiteljice: Marija Brezac Kumburić i Morena Poljančić

 1. Marijeta Bežanić
 2. Petra Bilić
 3. Gabriela Brkić
 4. Niko Cazin
 5. Lovro Đerek
 6. Fran Kaplan Rukavina
 7. Jakov Kolić
 8. Mihael Lanc
 9. Borna Mijušković
 10. Ivan Miškulin
 11. Jakov Nimac
 12. Emanuel Pašalić
 13. Emanuel Prohaska
 14. Marta Prpić
 15. Dominik Pujić
 16. Petar Pujić
 17. Mauro Pulić
 18. Lara Puškadija
 19. Zoe Rafajac
 20. Mark Todoranović
 21. Jakov Tomašković
 22. Dora Vrlić

 

1.b

Učiteljice: Barbara Stipetić Blašković i Ana Debelić

 1. Marta  Barić
 2. Natanael Brezac-Benigar
 3. Leo Bulešić
 4. Noa Grgić
 5. Borna Grubić
 6. Rafael Huljev
 7. Mihael Ivandić
 8. Maro Jančić
 9. Vito Kalem Zuzzi
 10. Roko Komes
 11. Borna Kovačević
 12. Magdalena Mandić
 13. Rita Mlinarević
 14. Rafael Modrić Tomaić
 15. Nika Okić
 16. Marin Planinić
 17. Sara Samaržija
 18. Niko Stanković
 19. Marko Šonje
 20. Rita Ursić
 21. Ella Marie Vuk
 22. Mia Živković