Projektni dan – „Budi majstor“

glavnaU ponedjeljak, 12. rujna, u našoj se Školi održao projektni dan pod nazivom „Budi majstor“.

Nositelj projekta je Udruženje obrtnika grada Slavonskog Broda. Projekt se provodi sa svrhom očuvanja starih zanata, tradicije i kulturne baštine, u obliku izvanučioničke nastave, uz moto učimo da ne zaboravimo. Na taj se način nastoji motivirati učenike na kreativan stvaralački rad te stvoriti pozitivan stav prema zanatskim djelatnostima kroz interaktivne radionice u kojima učenici usvajaju načine rada i vještine majstora pri izradi proizvoda.

U našem školskom dvorištu svoj su rad učenicima prezentirali lončar, remenar, kovač i opančar. Učenici su se na svakoj radnoj jedinici zadržali 20-ak minuta, gdje im je svaki od majstora objasnio specifičnosti svoga zanata. Imali su priliku vidjeti kako se izrađuju glineni vrčevi, kožno remenje, opanci, ali i kako se kuje željezo i izrađuju potkove. Na svakoj su se jedinici i naši učenici imali priliku okušati u željenom zanatu. Tako su pokušali izraditi posudicu na lončarskom kolu, bili su pomoćnici kovaču i osobito vješti pri pripremanju materijala za izradu opanaka.

Radionica je završila potragom za škrinjom s blagom koja je izazvala posebno oduševljenje kod naših učenika. Uspješno su pronašli škrinju koja je, na veliko iznenađenje naših učenika, bila puna novčića. Kao nagradu za uspješnu potragu, svaki je učenik dobio jedan novčić. Zaključak jednoga našega učenika na kraju projektnoga dana bio je: Nije to baš tako lako kako se čini.