Putovima zvonika – jednodnevni izlet petih razreda

Dana 27. travnja 2023. godine naši petaši bili su na jednodnevnom izletu. Obišli su istarske gradiće Vodnjan, Bale i Rovinj. Učenici su vidjeli brojne povijesne i kulturne znamenitosti, a saznali su i mnoštvo informacija od izvrsnog pratitelja putovanja.

Prvo su posjetili Park kažuna nedaleko Vodnjana. Kažun je tradicionalno istarsko suhozidno sklonište za ratare i pastire. Slijedio je obilazak starog grada Vodnjana, palača Battica i Brademante te župne crkve sv. Blaža koju posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta. Jedinstvena je to građevina zbog bogate zbirke relikvija i sakralne umjetnosti. U predivnim, pitoresknim Balama posjetili su Galeriju Ulika. To je jedan od najposjećenijih multimedijalnih centara u ovom dijelu Istre jer nudi izložbu ostataka dinosaura koje je izronio Talijan Dario Boscarolli u uvali Colone u neposrednoj blizini Bala.

Nakon ručka u Rovinju, posjetili su Ekomuzej batana koji je posvećen tradicijskom drvenom plovilu batani te je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Prošetali su starim gradom Rovinjem do crkve sv. Eufemije gdje se nalazi sarkofag s tijelom kršćanske mučenice Eufemije. Prije povratka kući slijedilo je slobodno vrijeme koje su učenici iskoristili za igru i kupnju suvenira svojim najmilijima. U Rijeku su se vratili puni dojmova i lijepih uspomena.

Veselimo se idućem izletu!