Tribina: Suradnja obitelji, škole i Crkve u prijenosu vrednota djeci

20170209_171124U Katoličkoj osnovnoj školi „Josip Pavlišić“ 9. veljače održana je  tribina na temu: „Tko je odgovoran za prijenos vrednota kod djeteta: obitelj – škola – Crkva“. Tribinu je organizirao Ured za obitelj Riječke nadbiskupije u okviru 3. obiteljskog tjedna – Tjedna ZA obitelj, u suradnji s Katoličkom osnovnom školom „Josip Pavlišić“.

Predstojnik Ureda za obitelj mons. Nikolić uputio je riječi pozdrava okupljenim roditeljima učenika Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“ i djece polaznika vjerskih vrtića te drugim prisutnima i pozvao ih da ustraju u odgoju djece koja će jednog dana izgraditi bolje društvo. Predstavio je zatim i predao riječ predavačima na tribini: Karmen Jureško, dr. med. psihijatrici, s. Mariji Maji Dolenec, ravnateljici Škole, Nedi Kegalj, prof. psihologinji i prof. dr. s. Neli Gašpar.

Psihijatrica Jureško u uvodnom predavanju o vrednotama ustvrdila je kako je o vrijednostima teško govoriti u mjerljivom smislu jer su one stvar duha i teško ih je materijalno predočiti. Vrijednosti ne možemo vidjeti, rekla je, ali ih možemo osjetiti u međuljudskim odnosima iskrenosti, tolerancije, razumijevanja te svim onim kvalitetama koje izgrađuju ljudsko dostojanstvo.

Psihologinja Kegalj označila je obitelj kao prvo mjesto prenošenja vrednota, ali je istakla i važnost utjecaja škole jer se školski sustav uvukao u sve pore društva, pa tako i u obitelj. Postoji stalna interakcija između ovih dviju institucija i svi subjekti trebali bi toga biti svjesni. Upozorila je da roditelji često doživljavaju školu kao suparnika što je pogrešno te potaknula roditelje na razmišljanje tvrdnjom da je u odgoju važnije ono što djeci pokažemo od onoga što im kažemo.

S. Marija Maja Dolenec u svom je izlaganju predstavila na koje se načine konkretno Katolička osnovna škola „Josip Pavlišić“ u Rijeci zalaže za prenošenje vrednota. Podijelila je s prisutnima uvjerenje djelatnika škole da je nužna suradnja svih triju odgojnih čimbenika: obitelji, škole i Crkve, jer je jedino zajedničkim snagama i odgovornošću moguće dosljedno i uspješno djelovati prema učenicima.

S.Nela Gašpar govorila je o kršćanskim vrednotama te istaknula da biti kršćanin ne znači pripadati nekoj određenoj skupini ljudi, nego istinski slijediti Krista. Posebno je istakla pitanje svetosti života i naglasila da je potrebno vratiti to pitanje u pojedinog čovjeka, u međuljudske odnose, jer je upravo poimanje svetosti ljudskog života preduvjet za rast i prenošenje svake druge vrijednosti na generacije koje stasaju.