UČITELJICE NA KONGRESU MATEMATIKE

NASLOVNAU utorak 5. i srijedu 6. srpnja 2022. g. učiteljice razredne nastave Ivana Oštarić, Barbara Stipetić Blašković i Morena Poljančić te učiteljice predmetne nastave Matematike Simona Kramar i Dina Mlacović prisustvovale su 9. kongresu Matematike. Održao se na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Učiteljice oba dana slušale mnogobrojna predavanja iz područja matematike. Učiteljice razredne nastave saznale su koje su sve matematičke slikovnice adekvatne za razrednu nastavu, upoznale se s različitim vrstama strategija računanja, načinima mjerenja mase tijela, uočile različite kontekstualne probleme u zadacima, utvrdile koliko geometrija može biti zabavna te da dramski odgoj i igre imaju značajnu ulogu u primarnom obrazovanju. Osim toga, na radionicama okušale su se u matematičkim pričama uz dramatizaciju, isprobale igre procjene, smišljale zadatke riječima uz smisleni kontekst te otvarale zatvorene tipove zadataka.

Učiteljice predmetne nastave upoznale su se s alatima za rješavanje problema, matematičko rasuđivanje i komunikaciju, saznale su kako decimalne brojeve percipiraju učenici te kako motivirati nezainteresirane učenike, susrele su se s CPA metodom kroz ostvarivanje ishoda vezanih uz razvoj koncepta mjernih jedinica primjenom didaktičkih pomagala, naučile su zanimljive metode kvadriranja brojeva. Također, sudjelovale su na radionicama uz pomoć računala na kojima su utvrdile izradu i oblikovanje aktivnosti u GeoGebri i saznale kako se koristiti programima za 3D modeliranje te kako se pomoću elemenata 3D modeliranja može dati smisao onome što rade na uobičajenim satima matematike u kojima se bave planimetrijom i geometrijom prostora.

Naše su učiteljice s državnog kongresa stigle bogatije za jedno novo iskustvo, saznale mnogobrojne zanimljivosti iz svijeta Matematike koje će svakako primijeniti u svojoj nastavi, ali i iskoristile priliku za međusobno druženje te razmjenu ideju i mišljenja.