Cjelogodišnji projekt “U gostima” – 2.a u posjetu Luci Rijeka

U srijedu, 26. travnja 2023. godine u sklopu cjelogodišnjeg projekta „U gostima“ 2.a razred se u pratnji svoje razredne učiteljice Morene Poljančić i školske pedagoginje Mateje Dejanović Jozić odazvao na poziv gospodina Bože Pašalića, roditelja našeg učenika Emanuela Pašalića, te otišao u posjet Luci Rijeka.

Po dolasku dočekao ih je otac Pašalić i kolegica Kiara, koji su učenike proveli po Luci Rijeka gdje su mogli vidjeti dizalice, transformatore, teške kamene blokove, teške kao mnoštvo automobila, saznali su što je to silos, ali se i upoznali sa zaštitnom odjećom.

Osim toga, saznali su koja je dubina mora te da svaka obala u Luci Rijeka ima naziv po nekom europskom gradu poput Beča, Praga, Budimpešte i da se gradi nova koja će nositi ime po gradu Zagrebu.

Zatim su učenici razgovarali o ekologiji mora i zaštiti okoliša što se odlično nadovezalo na nastavno gradivo Prirode i društva i obilježavanje Dana planeta Zemlje. Idući planirani dio posjeta bio je odlazak do Kontrolnog centra na Terminalu gdje su mogli vidjeti na koji način se prati morska plovidba u Kvarnerskom zaljevu, video kamere koje prikazuju gdje se trenutno brodovi nalaze, ali i kolika je vidljivost.

Učenike je otac Pašalić na kraju počastio čokoladicama što je dodatno zasladilo prijepodne. Ovim putem mu se želimo zahvaliti za izvrsnu organizaciju, odlično vodstvo i ustupljeno vrijeme. Doista smo uživali.

Na kraju su učenici došli na ideju i predložili da bi mogli otići na katamaran do Malog Lošinja, no to će ipak pričekati neki sljedeći put.

Radosni, sretni i s mnoštvom novoga znanja učenici su se vratili u školu na ostatak nastavnog dana.